Sunday, April 05, 2009

Καλιτσουνάκια

Υλικά
2 κιλά αλεύρι .γ.ο.χ
1 φακελάκι μαγιά
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι βούτυρο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
½ φλιτζάνι λάδι
4 αυγά
Νερό όσο πάρει για να γίνει μία ελαστική ζύμη

Γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
4 αυγά
½ φλιτζάνι ζάχαρη
1 κ.γλ. δυόσμο
Λίγη κανέλλα

Εκτέλεση
Σε ένα μπωλ βάζουμε το λάδι, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.Διαλύουμε τη μαγιά στο γάλα και την προσθέτουμε στο μίγμα του βουτυρου.Ρίχνουμε το αλευρι σιγα σιγά και το ανάλογο νερό και φτιάχνουμε τη ζύμη μας. Αφήνουμε λίγο να φουσκώσει και ετοιμάζουμε τη γέμιση.Ανακατεύουμε τη μυζήθρα, τα αυγά, τη ζάχαρη με το δυόσμο και την κανέλλα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλα πάχους μισού εκατοστού και τα κόβουμε σε κύκλους με ένα φλιτζανάκι του καφέ.Στη μέση κάθε κύκλου βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και κλείνουμε γύρω γύρω από τις άκρες χωρίς να καλύψουμε τη γέμιση που είναι στη μέση. Προσπαθούμε να δώσουμε ένα σχήμα αστεριού.Βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με κανέλλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

11 comments:

cook said...

μοιαζουν με τα μελιτινια...

Rena said...

Ναι ναι σωστά. Μόνο που στα μελιτίνια βάζουμε και μαστιχούλα ε? Καλά δε θυμάμαι?

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ said...

σε όλες τα μελιτίνια θύμισε η συνταγή, αλλά δεν έχει σημασία το όνομα, η εμφάνιση και φαντάζομαι και η γεύση είναι που μετρούν

κόλαση, κόλαση!!!!...

Vana said...

Ρένα είναι πεντανόστιμα!
Τα φτιάχνω κι εγώ, αλλά δεν έχω βάλει ποτέ δυόσμο! Πρέπει να του πηγαίνει πολύ!
Next time!

heart n soul said...

ω τι μου θυμίσατε! αλμυρά πιταράκια με δυόσμο (πεθαίνω) και γλυκά με μέλι και κανέλα (ξαναπεθαίνω:) τη διασταύρωση κανέλας/δυόσμου δεν την έχω δοκιμάσει. Πάλι κούριερ θα στείλετε!:))
και πώς είπατε; μελιτίνια με μαστίχα; ακούω!
(btw, ωραία η καλλιτεχνική:)

Rena said...

Γαστερόπληξ συμφωνώ :)
Βάνα δοκιμασε τα με δυοσμο, θα σου αρέσουν.
Heart ετοιμάζω ταπεράκι. Τα μελιτίνια προσεχώς. Ευχαριστώ.

kiki said...

Πεθαίιιιιιιιιιινω για καλιτσούνια!!! Αλλά κι εγώ έχω συνταγή χωρίς δυόσμο.

Rena said...

Kική μου δοκίμασε τα κι έτσι θα εκπλαγείς ευχάριστα νομίζω.

Αγγελικη Ν said...

Ax αυτά τα υπέροχα ταρτάκια με τυρί φρέσκο με τρελαίνουν! Με δυόσμο ε? Πρέπει να τα δοκιμάσω, γιατί έχω ένα κενό... στην κουλτούρα μου!:-))

elie said...

Να τα και τα γλυκά καλιτσουνάκια! Έλειπαν από το blog μας.
Για αλμυρά, όπως τα φτάχνουμε στα Χανιά, δείτε εδώ.

Rena said...

Αγγελική και σε ποιον δεν αρέσουν αυτά τα πιτάκια. Δεν ξέρω κανέναν να μη τα τρώει.
Elie καλά και μου τα θύμησες. Καταπληκτικά τα Χανιώτικα αλμυρά!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...