Wednesday, April 08, 2009

Πασχαλινά τσουρέκια

Η συνταγή αυτή είχε δημοσιευτεί παλιότερα στο Hungry από την Αγγέλα τη Σαλονικιά. Τη δοκίμασα πέρυσι πέτυχε και την παραθέτω. Οφείλω να ομολογήσω ότι είναι από τα καλύτερα τσουρέκια που έφτιαξα ποτέ.

Υλικά
1 φλυτζάνι γάλα ζεστό (όχι καυτό)
10 αυγά + 1 κρόκο (για το άλλειμα στο τέλος)
2 κιλά αλεύρι σκληρό
200 γρ. μαγιά νωπή (απ`το φούρνο της γειτονιάς) ή 8 φακελλάκια ξηρή (αλλά δεν είναι το ίδιο
1 και 3/4 φλυτζάνια βούτυρο ζεστό
4 και 1/3 φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουτ. σούπας λάδι
2 κουτ. γλυκού μαχλέπι τριμμένο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαστίχα τριμμένη σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Πρώτα ετοιμάζουμε τη μαγιά:

Τη βάζουμε σε ένα μπωλ μεγάλο, μαζί με 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και 1 φλυτζανι αλεύρι (που το παίρνουμε απ`τα 2 κιλά που έχουμε). Ανακατεύουμε να ενωθούν. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε για 20’ Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το αλάτι, το γάλα. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα αυγά. Με το χέρι ζουλάμε τους κρόκους να σπάσουν και να ανακατευτούν. Ρίχνουμε 2 φλυτζάνια από το αλεύρι και αφού αναμιχθεί, ρίχνουμε το μίγμα της μαγιάς. Ανακατεύουμε με το χέρι ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΛΑ. Σιγά-σιγά ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, λίγο-λίγο και ανακατεύοντας. ΔΕ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΑΠΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. Τελευταίο μπαίνει το βούτυρο ζεστό τόσο όσο να αντέχει το χέρι μας. Το ρίχνουμε λίγο-λίγο και παράλληλα ΑΝΑΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ τη ζύμη ώστε να το πάρει όλο μέσα. Μόνο αναδιπλώνουμε, δε ζυμώνουμε!Λίγο, λίγο και σιγά, σιγά διπλώνουμε τη ζύμη ώστε να πάρει όλο το βούτυρο. Αφήνουμε 2 ώρες σκεπασμένη να φουσκώσει. Αν αφήσουμε περισσότερη ώρα θα αρχίσει να "κάθεται " η ζύμη. Δεν πειράζει όμως, θα ξαναρχίσει να ανεβαίνει! (καλύτερα να ελέγχουμε πάντως και να μην την ξεχνάμε). Μετά δεν την πλάθουμε καθόλου για να μην "κάτσει". Τη χωρίζουμε σε 4 ή 5 κομμάτια(κάθε κομμάτι=1 τσουρέκι). Κάθε κομμάτι χωρίζεται σε 3 μέρη. Κάθε μέρος το πλάθουμε σε αλευρωμένο πάγκο, σε μακρύ κορδόνι, με διάμετρο περίπου 2-3 πόντους. Κάθε κορδόνι το αλευρώνουμε εξωτερικά να μην κολλάει. Όχι και πολύ αλεύρωμα, γιατί θα φαίνονται τα αλεύρια στο τέλος.

Πλέκουμε ΧΑΛΑΡΑ σε πλεξίδα τρία κορδόνια.Αφήνουμε να φουσκώσουν για 30` λεπτά οι πλεξίδες. Μετά, αλείφουμε την επιφάνειά τους με κρόκο αβγού ανακατεμένο με λίγο νερό. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τριμμένα αμύγδαλα ή αμύγδαλα φιλέ από πάνω. Ψήνουμε στην αρχή στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και για τα επόμενα 20΄ στους 180 βαθμούς. Όταν κρυώσουν καλά, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να μην ξεραθούν-ή τα τρώμε αμέσως!

17 comments:

Vana said...

Αυτά είναι τσουρέκια!
Φουσκωτά, καμαρωτά και στη σωστή απόχρωση!
Και του χρόνου Ρένα!

kiki said...

Και του χρόνου! Ρένα σου κάνουν γραμμές/κορδόνια;

Rena said...

Καλές γιορτές κοριτσάκια μου!
Kική ναι γίνονται με ίνες (κόρδες όπως έχω ακούσει να τις λένε).
Σας ευχαριστώ.

Juanita La Quejica said...

Τέλεια φαίνονται. Και του Χρόνου!
Τελικά οι συνταγές της Αγγέλας της Σαλονικιάς είναι όλες εξαιρετικές, αν κρίνω και από το γλυκό που φτιάχνει η Σταυρούλα.

elie said...

Αυτή τη συνταγή κάνω κι εγώ. Είναι πράγματι καταπληκτική!
Αλλά, χωρίς να αλλάζω κάτι στη συνταγή ή την εκτέλεση, δεν μου κάνει πάντα τις κλωστές-κόρδες. Μυστήριο, αλλά δεν με ενοχλεί!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ευχαριστώ Ρένα..Αύριο που θα φτιάξω δυό-τρία θα σας πω τις παρατηρήσεις μου.
elie μήπως τα παραζυμώνεις??

Rena said...

Καλή επιτυχία Νάσο!!!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Ρένα γειά σου και χρόνια πολλά. Το τσουρέκι που έφτιαξα έχει και στοιχεία απο τη δικιά σου συνταγή. Πάντως όπου και να κοίταξα, αναφέρεται μιά τεράστια ποσότητα μαγιάς. Εγω έβαλα 40γρ σε 600γρ αλεύρι (δηλαδή 130γρ σε 2κιλά) και δεν το προλάβαινα στο φούσκωμα. Τι γίνεται??
Δές το εδώ http://thalassa-mazi.blogspot.com/2009/04/paskalya-soreg.html

Rena said...

Νασο μου τι να σου πω..η εκάστοτε συμπεριφορά της μαγιάς αποτελεί αρκετές φορες μυστήριο. Τέλειο το τσουρέκι σου. Συγχαρητήρια κύριε μου! Καλό Πάσχα να έχεις!!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Το δικό σου φαίνεται τέλειο. Αλλη φορά θα το αρχίσω νωρίς, για να μην με πάρουν μεσάνυχτα μέχρι να γίνει!!

Χαρά said...

Συγχαρητήρια για τα καταπληκτικά τσουρέκια που είδα στις φωτογραφίες και παρακινήθηκα να φτιάξω και εγώ, με ατυχέστατα αποτελέσματα. Μα να μην φουσκώσουν ούτε μια σταλιά.Μάλλον δεν με θέλουν τα τσουρέκια.

Νασος Παπαστυλιανού said...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ...την μαγιά την δοκίμασες? Ηταν ζωντανή?

Rena said...

Χαρά μάλλον είχε πρόβλημα η μαγιά σου. Μήπως έβαλες πολύ ζεστό ή παγωμένο νερό? Δε μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο. Κρίμα...
Καλή Ανάσταση και του χρόνου καλύτερα.

Χαρά said...

Πως δοκιμάζουν τη μαγιά?
Οταν την έφτιαξα στην αρχή φούσκωσε.Το νερό ήταν χλιαρό. Τι έφταιξε δεν ξέρω . Δεν πειράζει του χρόνου θα ξαναδοκιμάσω.
Καλή Ανάσταση.

Rena said...

Χαρά μου αφού όπως λες φούσκωσε στην αρχική τότε δεν ήταν θέμα μαγιάς. Δε μπορώ να ξέρω τι έφταιξε, απλά υποθέσεις θα κάνω. Μήπως δεν τα άφησες σε αρκετά ζεστό μέρος να φουσκώσουν όπως έπρεπε ή μήπως δε τα αφήσες όσο χρειαζόταν? Μην απαγοητεύεσαι πάντως. Δοκίμασε ξανά. Αν ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες θα πετύχουν. Καλό Πάσχα!

Rena said...

** φούσκωσε στην αρχή εννοούσα.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Τρίτωνος στο Παλιό Φάληρο....μέχρι πρίν 4 χρόνια ήταν...Απο τα ωραιότερα τσουρέκια Χαρά και έννοια που είχες!!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...