Thursday, April 09, 2009

Κουλουράκια πασχαλινά (χωρίς αμμωνία)

.

Προσωπικά προτιμώ τα κουλουράκια της αμμωνίας για το Πάσχα. Την οικογενειακή μας συνταγή την είχα δώσει πέρυσι και θα τη βρείτε εδώ, ενώ φέτος έχουμε και άλλη μία στο blog από τη Ρένα.
Αλλά, όπως έλεγε και η Νένα μας τις προάλλες, η μυρωδιά της αμμωνίας δεν είναι αρεστή σε όλους. Γι' αυτό ας δώσουμε και τη συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά με μπέικιν. Τα φτιάξαμε προχθές με την κόρη και τις φιλενάδες της για να τα κεράσουν στο σχολείο.
Περάσαμε φανταστικά αν και δεν μπορώ να σας περιγράψω το χάλι της κουζίνας (και των κοριτσιών) μόλις τελειώσαμε. Μετάνιωσα που δεν το φωτογράφισα...
Ας δούμε, όμως, τη συνταγή:

Υλικά

250 γρ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
2 αυγά
ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
3 κουταλιές γάλα
2 κοφτές κουταλιές μπέικιν
περίπου 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι μαλακό
2 κρόκους αυγού για το άλειμμα, αραιωμένους με λίγο νερό

Εκτέλεση
Χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Προσθέτετε τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το ξύσμα, το χυμό και το γάλα. Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν και το προσθέτετε σταδιακά στο μίγμα μέχρι να πάρετε μια ζύμη απαλή, ίσα να αρχίζει να ξεκολλάει από τα χέρια. Μην τα ταλαιπωρήσετε στο ζύμωμα γιατί σκληραίνουν (όπως όλα τα μπισκότα, κουλούρια). Αφήστε τη ζύμη για «ξεκούραση» περίπου μισή ώρα. Στο διάστημα αυτό να περιμένετε ότι θα σφίξει λίγο, γι' αυτό καλό είναι να έχετε «συγκρατηθεί» λίγο στο αλεύρι ώστε να μη γίνουν σκληρά τα κουλουράκια.
Στη συνέχεια δοκιμάζετε να πλάσετε ένα κουλουράκι. Αν πλάθεται όμορφα χωρίς να κολλάει, συνεχίζετε κανονικά το πλάσιμο, αν όχι πρέπει να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Πλάθετε τα κουλουράκια και τα τοποθετείτε σε ταψάκια (το αλουμίνιο είναι πάντα η καλύτερη επιφάνεια για κουλούρια-μπισκότα) στρωμένα με λαδόκολλα.
Αλείφετε με τους κρόκους και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10-15’, μέχρι να πάρουν ωραίο ρόδινο χρώμα.
Σε μέτριο μέγεθος γίνονται περίπου 50 κουλούρια.

Για πιο τριφτά κουλουράκια θα βάλετε 200 γρ. λιγότερο αλεύρι και τη μισή ποσότητα μπέικιν. Δεν θα πλάσετε τα κουλουράκια αλλά θα τα περάσετε από κορνέ με σχετικά μεγάλη μύτη.

Αν σας άρεσαν οι καρδούλες- διακοσμητικά που φαίνονται στη φωτογραφία, μπορείτε να τις φτιάξετε με τις οδηγίες που δίνω εδώ.

.

10 comments:

Αγγελικη Ν said...

Χρόνια πολλά! Elie μου θύμισες σκηνές, με τις κόρες μου, στην κουζίνα, που θύμιζε βομβαρδισμένη πόλη! Καλό Πάσχα!

Rena said...

Elie, και του χρόνου να είσαι καλά εσύ και οι μικρές να ξαναζυμώσετε παρεούλα. Τέλεια τα κουλουράκια, τέλεια η φωτο και απίστευτες οι καρδούλες σου. Γεια στα χέρια σου καλή μου.

Ειρήνη said...

Χρυσοχέρα Elie, βλέπω και η κορούλα σου βαδίζει στα δικά σου χνάρια.
Πολύ όμορφα φαίνονται τα κουλουράκια που φτιάξατε, και εγώ τα προτιμώ χωρίς αμμωνία.

elie said...

Ευχαριστώ για τις ευχές και τα καλά σας λόγια!

Juanita La Quejica said...

Φαντάζομαι τις εκστατικές φάτσες των μικρών και την ελαφρώς απελπισμένη δική σου στο τέλος, όταν θα έπρεπες να καθαρίσεις τον χαμό! Και του χρόνου! Εμεινε κανένα να το ανταλλάξω με μελάσσα ροδιού;

Vana said...

Και του χρόνου Elie, να είσαι καλά εσύ και η μικρή σου να τα ξαναφτιάξετε!
Για τα μαξιλαράκια τι να πω... είναι πολύ γλυκούλια και παιχανιδιάρικα!
Μπράβο:))))

kiki said...

Μου θύμισες τα χρόνια που κάναμε κουλουράκια μ ετα παιδια μου...
Νόστιμα ακούγονται και πολύ ωραίο λουκ έχει η φωτό! Οι καρδούλες τέλειες!

elie said...

juanita
Όπως τα λες! Κούραση αλλά και ευχαρίστηση, για όλους. Λίγα έμειναν αλλά το Σ/Κ θα φτιάξουμε και άλλα, με αμμωνία αυτή τη φορά. Με μελάσσα ροδιού, ε; Τέλεια!

Ευχαριστώ Vana

Δεν συμμετέχουν πια τα τέκνα σου kiki; Να τα τρώνε τουλάχιστον τα καλούδια που φτιάχνεις και χαλάλι ο κόπος.

Anonymous said...

Τα έκανα σήμερα, με το μικρό μου και εγώ!!πολύ καλή η συνταγή και εύκολη,καλό πάσχα,σας ευχαριστούμε

heart n soul said...

elie γεια στα χέρια σας! ωραία η ιδέα του κορνέ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...