Wednesday, December 06, 2006

Μια διαφορετική Βασιλόπιτα

Ηρθε χτές η πρόσκληση να συμμετέχω σε αυτό το πανέμορφο blog.
Mε μεγάλη χαρά και πολύ άγχος την δέχτηκα.Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και χαίρομαι που βρίσκομαι στην παρέα σας.
Η συνταγή είναι από την πατρίδα μου που η παράδοση λέει ότι η συνήθεια της Βασιλόπιτας άρχισε απο την εποχή που ήταν ιεράρχης ο Μέγα Βασίλειος.Κάποτε, λένε ότι μπήκαν οι εχθροί στην πόλη του και ζήτησε απο τους πιστούς να δώσουν όλα τα χρυσά νομίσματα και κοσμήματα για να αποφευχθει η λεηλασία.Στο τέλος όμως οι εχθροί νικήθηκαν και τα αντικείμενα έμειναν στα χέρια του Ιεράρχη.Ηταν δύσκολο να βρεθούν οι κάτοχοι και ο Άγιος έδωσε μία λύση που έγινε αποδεκτή από όλους.Έφτιαξαν ψωμάκια και έβαλαν μέσα απο ένα νόμισμα ή κόσμημα και το θάυμα είχε γίνει.
Υλικά
1 ποτήρι φρέσκο βούτηρο
1,5 ποτήρι ζάχαρη
8 αυγά
1 ποτήρι γάλα
1 κρασοπότηρο ανθόνερο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
χυμό ενός λεμονιού
1 βανίλια
4 ποτήρια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι αμύγδαλα
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτηρο με την ζάχαρη.Προσθέτουμε τους κρόκους χτυπημένους, ενώ συνεχίζουμε να δουλέυουμε το μείγμα.Προσθέτουμε τα αμύγδαλα κοπανισμένα.Στη συνέχεια βάζουμε το γάλα,το ανθόνερο,το μπεικιν διαλυμένο στο χυμό λεμονιού,την βανίλια,το αλέυρι και τα ασπράδια αφού τα έχουμε χτυπήσει μαρέγκα.
Λαδώνουμε ένα ταψί, αδειάζουμε τον χυλό και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.Ψήνουμε στους 180 για περίπου μία ωρα.
Την αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Να έχετε υπέροχες και γλυκές γιορτές!!

17 comments:

tassoula said...

Να ζητήσω συγνώμη από τώρα για τις φωτογραφίες.Εχουμε ένα μικρό προβληματάκι με το καλώδιο της μηχανής.

Anonymous said...

Ευχαριστούμε για τη βασιλόπιτα. Για να βλέπω προτάσεις με βασιλόπιτα...μέρες που 'ρχονται!

tassoula said...

Ευχαριστώ για τον Αγιο..

Anonymous said...

Με όλο το θάρρος, διακόσμησα εγώ την όμορφη συνταγή σου Τασσούλα!

Katerina ante portas said...

Kαλώς μας ήλθες μικρή μαμά! Πολύ ωραία συνταγή και ασφαλώς πολυδοκιμασμένη!
Καλή συνέχεις χρυσό μου!

114ΛΕΞΕΙΣ said...

Α. Τι ωραιο blog είναι αυτό. Θα σας στειλω και γω μια συνταγή.

114ΛΕΞΕΙΣ said...

Προς το παρόν να πω ένα μυστικό της κουζίνας.
Αν βάλουμε ένα κύβο ζάχαρης σε κάθε ραφάκι του ψυγείου (μέσα σε ένα φλυτζανάκι του καφέ)-και στο συρτάρι με τα λαχανικά ε;- τα τρόφιμα δεν χαλάνε (επιβραδύνεται παρα παρα πολύ η αλλοίωσή τους)
Κατι ξερουνε και οι άντρες ε;

Anonymous said...

Ωραίο να καταγράφεις έγκαιρα εορταστικές συνταγές!

Καλή συνέχεια και άρθρα σε όλες/όλους!

Maria M said...

Καλωσόρισες Τασούλα, το ανθόνερο μου έκανε κλικ μέσα στην βασιλόπιτα και φέτος θα δοκιμάσω την δική σου συνταγή!!!!!!!!!

Penelope said...

Το ιδιαίτερο τούτης της συνταγή μάλλον είναι το ανθόνερο, από ότι καταλαβαίνω που θα δώσει το ποθούμενο άρωμα. Σ' ευχαριστούμε πολύ Τασσούλα και καλώς σε βρήκαμε και μας βρήκες.

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ Μ said...

Kαλώστην.
Ναι πολύ καλή ιδέα να βάλουμε διάφορες συνταγές για βασιλόπιττα. Παιδιά δεν προλαβαίνω να διαβάζω τα άρθρα. Το blog εξελίσσεται σε κατι όμορφο.

Anonymous said...

καλως την αισιόδοξη μητέρα :)
πολύ ωραία συνταγή!

tassoula said...

Καλημέρα σε όλους.Συγνώμη για τις καθυστερημένες απαντήσεις αλλά είπα να ρίξω λίγο χιόνι στο ηλεκτρονικό σπίτι μου.
@katerina
Καλώς σας βρήκα!!

@Padrazo
Εσύ μόλις με έσωσες!!!

@lakonika
...και με πολύ όρεξη για να απολαμβάνουμε!!!

@maria m
καλή επιτυχία έυχομαι!

@penelope
καλώς σας βρήκα.Οταν ήμουν 6 που θυμάμαι για πρώτη φορά αυτή την βασιλόπιτα, κυνήγαγα τους μεγάλους να ψάξουν για το φλουρί ώστε να φάω και το δικό τους κομμάτι...Λιχούδο από μωρό!!

@σταυρούλα μ
Γιορτινές συνταγές για να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή.

@witch of daffodils
ευχαριστώ πολύ!!

Juanita La Quejica said...

Mακάρι! Επίσης, επίσης! Καλώστην!

Juanita La Quejica said...

Padrazo, με την άδειά σου θα το περάσω το μυστικό σαν κανονικό post, για να υπάρχει στη σχετική κατηγορία. Καλώστον και ευχαριστούμε για το tip.

114ΛΕΞΕΙΣ said...

αντε να σας πω αλλο ενα -ενα σωρό γυναικες εδω μεσα, ας μιλησει και ένας άντρας-. Λοιπόν.
Επεσε κόκκινο κρασί στο λευκό σαν φόρεμα, τραπεζομάντηλο ... ;
Ρίξτε λίγο ούζο. Την άλλη μέρα δεν θα υπάρχει.
Οι δωρεαν συμβουλές τέλος. Θέλω αχλάδια με κρασί για τα υπόλοιπα μαγικά.

Anonymous said...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!ΜΟΛΙΣ ΕΒΑΛΑ ΤΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΛΑΓΕΣ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΜΕΝΑ ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ!!ΒΑΡΙΟΜΟΥΝΑ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΩ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΙ ΕΒΑΛΑ ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΑΛΕΥΡΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΧΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ Η ΣΑΚΟΥΛΑ ,ΕΒΑΛΑ ΚΟΚΚΙΝΙ ΦΑΡΙΝΑ...ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΩΡΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...