
Συνεχίζουμε περί φοντύ λοιπόν
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΙΝΕΤΟ
TIPS ΓΙΑ ΤΑ FONDUS
Απαραίτητα: Το καμινέτο rechaud και τα μακριά πηρούνια
Επίσης διάφορα μπολ, σε στεφάνι που περιστρέφεται, για τις σάλτσες.
Τα χωρίσματα για τις σάλτσες μπορούν να γίνουν σε βαθύ πιάτο, με αγγουράκια τουρσί ή καλαμπόκι.
Κατάλληλος αριθμός προσώπων: 4-6 άτομα
Κατάλληλο τραπέζι: η ροτόντα, ώστε οι αποστάσεις να είναι ίσες.
Στρώνεται απλό τραπεζομάντηλο ή ατομικά sets
Τοποθετείται στο κέντρο το rechaud, ενώ στην κάθε θέση μπαίνουν πιάτο, μαχαιροπήρουνο, το πηρούνι του fondue, πετσέτα και ποτήρι κρασιού.
Κατάλληλα τυριά: Τα σκληρά, που δεν αφήνουν ίνες, όταν λιώσουν και τα ξεραμένα ( ementhal, γραβιέρα κλπ)
Το τυρί λιώνει σε κατσαρόλα, με συνεχές ανακάτεμα και, όταν κοχλάσει, μεταφέρεται στο δοχείο του rechaud .
Το ψωμί κόβεται σε κύβους και να έχει λίγη κόρα, για να καρφώνει το πηρούνι..
Τοποθετείται σε καλαθάκια.
Ιδεώδεις, για την περίσταση, είναι οι γαλλικές μπαγκέτες
Κατάλληλα κρέατα: Μοσχαρίσιο φιλέτο ή κόντρα, καλά σιτεμένο
Αγοράζεται πριν 2-3 ημέρες και αφήνεται στην ψύξη, για να σιτεύει.
Πλένεται καλά, αφαιρούνται οι ίνες και το λίπος και κόβεται σε λωρίδες ή κύβους
Το βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν, για να ζεσταθεί
Για κάθε άτομο υπολογίζουμε 200-250 γρ. και το τοποθετούμε σε ατομικά μπολ, αριστερά από κάθε πιάτο ή σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού.
Το λάδι ή ο ζωμός για το ψήσιμο γεμίζουν κατά τα 2/3 το δοχείο του rechaud και ζεσταίνονται στο μάτι της κουζίνας. Όταν βράσουν, ανάβουμε το καμινέτο και μεταφέρουμε το δοχείο.
Ακόμη ετοιμάζονται ένα μπολ με φρέσκια σαλάτα εποχής και 5-6 είδη από συντηρημένα λαχανικά και τουρσιά π.χ. αγγουράκια, πιπεριές Φλώρινας, σέλινο, ελιές πράσινες, κρεμμυδάκια, καρότα κλπ.
Κατάλληλο κρασί για το fondue: Άσπρο ξερό
Κατάλληλο κρασί για το κρέας: Κόκκινο ξερό
...συνεχίζεται...
3 comments:
Καλά ο Γιάννης είναι γνωστός προβοκάτορας. Αλλά εκείνος ο αθεόφοβος πλην σοφός άνθρωπος ο κυρ-Χρήστος πολύ μου 'χει λήψει. Οι δε συμβουλές του προς νέους τε και έμπειρους μαγείρους πάντα απλόχερα δοσμένες και τακτοποιημένες.
Περιμένω και τη συνέχεια βέβαια.
Το κρέας το τρώμε... ωμό;;;
Δέσποινα, το ψήνουμε μέσα στο σκεύος του φοντύ. Κοίτα το επόμενο κείμενο, αναλύει τη διαδικασία.
Δημήτρη, έχεις απόλυτο δίκιο!
Post a Comment