Saturday, January 20, 2007

Γύρω από το καμινέτο 1

Ο φίλος μας ο Γιάννης Κ. μας έστειλε mail με τις συνταγές για φοντύ του κ. Χρήστου Ζαχαριάδη, όπως μας είχε τάξει.
Συνεχίζουμε περί φοντύ λοιπόν
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΜΙΝΕΤΟ

TIPS ΓΙΑ ΤΑ FONDUS
Απαραίτητα: Το καμινέτο rechaud και τα μακριά πηρούνια
Επίσης διάφορα μπολ, σε στεφάνι που περιστρέφεται, για τις σάλτσες.
Τα χωρίσματα για τις σάλτσες μπορούν να γίνουν σε βαθύ πιάτο, με αγγουράκια τουρσί ή καλαμπόκι.
Κατάλληλος αριθμός προσώπων: 4-6 άτομα
Κατάλληλο τραπέζι: η ροτόντα, ώστε οι αποστάσεις να είναι ίσες.
Στρώνεται απλό τραπεζομάντηλο ή ατομικά sets
Τοποθετείται στο κέντρο το rechaud, ενώ στην κάθε θέση μπαίνουν πιάτο, μαχαιροπήρουνο, το πηρούνι του fondue, πετσέτα και ποτήρι κρασιού.
Κατάλληλα τυριά: Τα σκληρά, που δεν αφήνουν ίνες, όταν λιώσουν και τα ξεραμένα ( ementhal, γραβιέρα κλπ)
Το τυρί λιώνει σε κατσαρόλα, με συνεχές ανακάτεμα και, όταν κοχλάσει, μεταφέρεται στο δοχείο του rechaud .
Το ψωμί κόβεται σε κύβους και να έχει λίγη κόρα, για να καρφώνει το πηρούνι..
Τοποθετείται σε καλαθάκια.
Ιδεώδεις, για την περίσταση, είναι οι γαλλικές μπαγκέτες

Κατάλληλα κρέατα: Μοσχαρίσιο φιλέτο ή κόντρα, καλά σιτεμένο
Αγοράζεται πριν 2-3 ημέρες και αφήνεται στην ψύξη, για να σιτεύει.
Πλένεται καλά, αφαιρούνται οι ίνες και το λίπος και κόβεται σε λωρίδες ή κύβους
Το βγάζουμε από το ψυγείο μία ώρα πριν, για να ζεσταθεί
Για κάθε άτομο υπολογίζουμε 200-250 γρ. και το τοποθετούμε σε ατομικά μπολ, αριστερά από κάθε πιάτο ή σε πιατέλα, στο κέντρο του τραπεζιού.
Το λάδι ή ο ζωμός για το ψήσιμο γεμίζουν κατά τα 2/3 το δοχείο του rechaud και ζεσταίνονται στο μάτι της κουζίνας. Όταν βράσουν, ανάβουμε το καμινέτο και μεταφέρουμε το δοχείο.
Ακόμη ετοιμάζονται ένα μπολ με φρέσκια σαλάτα εποχής και 5-6 είδη από συντηρημένα λαχανικά και τουρσιά π.χ. αγγουράκια, πιπεριές Φλώρινας, σέλινο, ελιές πράσινες, κρεμμυδάκια, καρότα κλπ.

Κατάλληλο κρασί για το fondue: Άσπρο ξερό
Κατάλληλο κρασί για το κρέας: Κόκκινο ξερό

...συνεχίζεται...

3 comments:

dimitris-r said...

Καλά ο Γιάννης είναι γνωστός προβοκάτορας. Αλλά εκείνος ο αθεόφοβος πλην σοφός άνθρωπος ο κυρ-Χρήστος πολύ μου 'χει λήψει. Οι δε συμβουλές του προς νέους τε και έμπειρους μαγείρους πάντα απλόχερα δοσμένες και τακτοποιημένες.
Περιμένω και τη συνέχεια βέβαια.

Anonymous said...

Το κρέας το τρώμε... ωμό;;;

Juanita La Quejica said...

Δέσποινα, το ψήνουμε μέσα στο σκεύος του φοντύ. Κοίτα το επόμενο κείμενο, αναλύει τη διαδικασία.
Δημήτρη, έχεις απόλυτο δίκιο!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...