Friday, February 09, 2007

Ψαρόσουπα

Θέλουμε
1 περίπου κιλό άσπρο ψάρι φιλέττο χωρίς κόκκαλα, πατάτες και καρόττα κομμένες, ένα σέλινο, χυμό 2 λεμονιών, λίγο κρεμμύδι φρέσκο.
Καθαρίζουμε το σέλινο , το κόβουμε και το ζεματάμε περίπου για 5 λεπτά. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες μαζί με τα καρόττα και τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε για 4 λεπτά. Μετά ρίχνουμε στο λάδι και το σέλινο. Αλατοπίπερο. Βάζουμε απο πάνω το ψάρι και σβήνουμε με μισό ποτήρι λευκό κρασί. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5'.Μετά ρίχνουμε 1 λίτρο νερό ( ή τουλάχιστον τόσο νερό ώστε να σκεπάζει το ψάρι) και ένα bouquet garni. (Για να φτιάξετε το τελευταίο χρειάζεσθε χοντρό τούλι, 1 ψιλοκομμένο δαφνόφυλλο, ρίγανη, θυμάρι, φρέσκο μαϊντανό, ξηρό δενδρολίβανο. Τα τυλίγετε σφιχτά με το τούλι
κάνοντας ένα πακετάκι και σιγουρεύετε την κατασκευή σας με λαστιχάκια. ΠΡΟΣΟΧΗ πρίν σερβίρετε τη σούπα, βγάλτε το πακετάκι και πετάχτε το)
Αφήστε τη σούπα να σιγοβράζει για 20 λεπτά το κιλό. Πρίν σερβίρουμε ρίχνουμε τον χυμό απο τα λεμόνια.
Εμείς συνοδέψαμε τη σούπα μας με ένα Λευκό Ασύρτικο

7 comments:

Anonymous said...

Σούπα χωρίς το κεφάλι και τα κόκκαλα;
Σέβομαι την άποψή σου και αφού βλέπω και φωτογραφίες είναι δοκιμασμένη και σας αρέσει, απλά εκφράζω απορία...

Juanita La Quejica said...

Αν σιχαινόμαστε το σέλινο, τί άλλο πρασινοειδές μυρωδικό θα μπορούσαμε να βάλουμε στη θέση του;

Αθανασία said...

Σέλερυ, χα χα χα!!!
Απαραίτητο το σέλινο/σέλερυ στην ψαρόσουπα (και την αντίστοιχη κρεατόσουπα) για μας.
Αλλά αν το σιχαίνεσαι, για δοκίμασε με μάραθο και φινόκιο, που πάνε πολύ με το ψάρι!

Marina said...

Γιαννη, Η συνταγή είναι του Λευτέρη Λαζάρου που προτίμησε ψάρι χωρίς κόκκαλα (στην περίπτωσή του πεσκανδρίτσα). Είναι και λογικό απο το να κάθομαι να σουρώνω.

Χουανιτάκι, σου απάντησε η Αθανασία, συμφωνώ, και τα σπαράγγια πάνε καθώς και τα πράσσα. (Αν αποφασίσεις για σπαράγγια να πάρεις κονσέρβα που είναι μαλακά, ειδάλλως τα φρέσκα θα χρειαστεί να τα μαγειρέψεις προηγουμένως)

Marina said...

Γιάννη, ξέχασα να σου πώ ότι έχουμε μόνιμα πλέον στο ψυγείο ζωμό ψαριού που φτιάχνεται απο διάφορα ψάρια και κεφάλια και κόκκαλα, τον οποίο σουρώνουμε και φυλάμε. Αυτόν χρησιμοποιούμε αντί για σκέτο νερό

Juanita La Quejica said...

Ουάου! Αυτό θα πει μεράκι! Να ομολογήσω τώρα ότι είχα πάρει κάποια στιγμή από το μπαχάρ χύμα σκόνη ψαριού για να βάζω σε καμμιά μακαρονάδα με θαλασσινά, επειδή βαριόμουν να βράζω τα κεφάλια των γαρίδων και να σουρώνω το ζουμί; Αλλά τελικά μπαγιάτεψε, 1 φορά το χρησιμοποίησα και κάπως μου μύριζε.
Και το μπουκέ γκαρνί σας, που κάποιος πιο πάνω δεν θέλει να μας πει το μυστικό, I´m impressed!
Εγώ τις σπάνιες φορές που το φτιάχων, ρημάζω τις γάζες του φαρμακείου μας.

Marina said...

Juanita 1) αυτή την μπαχάρ σκόνη ψαριού-θαλασσινών..δεν θα τη σχολιάσω. Θα το παίξω "Αθήναιος", πάω να φέρω το δίκαννο. Που είπες ότι μένεις?
2) τους ζωμούς τους φτιάχνουμε όταν έχουμε χρόνο..σβκ δλδ. και μένουν στην κατάψυξη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...