Wednesday, February 21, 2007

ΨΕΥΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

Τις μέρες της νηστείας πάντα θέλουμε φαγητό θρεπτικό και χορταστικό ταυτόχρονα. Προσωπικά μου αρέσουν τα «τραγανιστά» πράγματα από κουλουράκι Θεσσαλονίκης και κριτσίνι, μέχρι κεφτέδες. Αλλά οι γνωστοί κεφτέδες με τον κιμά αποφεύγονται οπότε καταφεύγουμε στις διάφορες συνταγές για ψευτόκεφτέδες. Έτσι λοιπόν σκέφτηκα να συγκεντρώσω μερικές από τις συνταγές που έχω καταγράψει και να τις μοιραστώ μαζί σας.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Μυδοκεφτέδες
1 πακέτο (500 γραμ.) μύδια καθαρισμένα και μικρά σε μέγεθος
3 μέτρια κρεμμύδια περασμένα στο Multi
2 σκελίδες σκόρδο επίσης περασμένες στο Multi (μαζί με τα κρεμμύδια)
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζάνι ρύζι βρασμένο
2 κουταλιές αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και λίγο δυόσμο
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Βάζουμε μύδια σε στραγγιστήρι και τα ξεπλένουμε καλά. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα μύδια με τα λιωμένα κρεμμύδια και το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, την φρυγανιά, το βρασμένο ρύζι και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με τα χέρια και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή και περισσότερο) για να σφίξει. Το βγάζουμε από το ψυγείο σχηματίζουμε σε μπάλες., αλευρώνουμε ελαφρά.
Και τηγανίζουμε σε καυτό πάντα λάδι, μέχρι να ροδίσουν γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές. Βάζουμε τους μυδοκεφτέδες σε μπολ με χαρτί κουζίνας, για το περίσσιο του λαδιού κατά τα συνήθη. Η συνταγή αυτή μπορεί να γίνει και με αλεσμένη πατάτα αντί για το βρασμένο ρύζι και το αλεύρι.
Κεφτέδες Τόνου & Ταραμά
2 κονσέρβες τόνου σε νερό (στραγγισμένες)
3 κουταλιές λευκό ταραμά
3 μέτρια κρεμμύδια περασμένα στο Multi
2 σκελίδες σκόρδο επίσης περασμένες στο Multi (μαζί με τα κρεμμύδια)
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
3 φέτες ψωμιού μπαγιάτικο και μουλιασμένο καλά
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (προαιρετικά)
ρίγανη, πιπέρι
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Βάζουμε τον τόνο σε βαθύ μπολ και τον λιώνουμε με το πιρούνι (αφού τον έχουμε στραγγίσει από το νερό του) προσθέτουμε τον ταραμά, τα λιωμένα κρεμμύδια και το σκόρδο,
τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά, την φρυγανιά και το ψωμί στραγγισμένο καλά.. Ανακατεύουμε με τα χέρια και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή και περισσότερο) για να σφίξει. Το βγάζουμε από το ψυγείο σχηματίζουμε σε μπάλες., αλευρώνουμε ελαφρά.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι. Τηγανίζουμε τις μπάλες μέχρι να ροδίσουν και τις βάζουμε σε βαθύ μπολ με χαρτί κουζίνας, για το περίσσιο του λαδιού. Σερβίρονται συνοδεία πράσινης χορταστικής σαλάτας της αρεσκείας σας.
Μαραθοκεφτέδες
1 καλό ματσάκι μάραθο (Το Πάσχα θεωρητικά είναι πάντα το φόρτε του) ή μια ρίζα φινόκιο που θα την τρίψετε καλά στο Multi
2 κρεμμύδια περασμένα στο multi επίσης
½ φλιτζανιού αλεύρι,
αλάτι και λίγο λευκό πιπέρι. Ελάχιστο νεράκι.
Φτιάχνουμε πηχτό χυλό με όλα τα υλικά μας και ρίχνουμε κουταλιές στο καυτό λάδι. Μόλις ροδίσουν από όλες τις πλευρές τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

Κεφτέδες λαχανικών
Μια συνταγή που βασίζεται σ’ αυτήν των ντοματοκεφτέδων Σαντορίνης αλλά με παραλλαγή.
3-4 κολοκύθια τριμμένα στην χοντρή πλευρά του τρίφτη καθώς και 1 μεγάλο καρότο.
Τα αφήνουμε στο στραγγιστήρι για να βγάλουν τα υγρά τους.
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο,
2 κουταλιές δυόσμο φρέσκο ή μια αποξηραμένο
αλάτι, πιπέρι

Βάζουμε τα στραγγισμένα λαχανικά μαζί με τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαϊντανό τον δυόσμο και το αλατοπίπερο σ’ ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε καμιά ώρα στο ψυγείο για να σφίξει. Σχηματίζουμε το μείγμα σε μπάλες και τις πατάμε λιγάκι να πλατύνουν με το χέρι μας.
Τηγανίζουμε τις μπάλες μας σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και τις βάζουμε σε βαθύ μπολ ε χαρτί κουζίνας, για το περίσσιο του λαδιού. Στις δύο τελευταίες συνταγές αν προσθέσετε και τυράκι φέτα τριμμένη ή γραβιέρα γίνονται εξαιρετικά νόστιμα τα κεφτεδάκια, αλλά δεν είναι για νηστεία :-))

10 comments:

Αθανασία said...

Οπα! Ο τόνος δεν είναι νηστίσιμος (ψάρια δεν επιτρέπονται στη Σαρακοστή, μόνο στη νηστεία των Χριστουγέννων), οι άλλοι όλοι ΟΚ!
Γεια σου Πηνελόπη!

witchofdaffodils said...

δαγκωτό στο μάραθο!

Λία Π. said...

Σίγουρα τα κεφτεδάκια αυτά είναι πρωτότυπα εκτός από νόστιμα.
Αυτά τα τελευταία, είναι δυνατόν να γίνουν ψητά;

Juanita La Quejica said...

Και εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι για τις δύο τελευταίες συνταγές, με την προσθήκη τυριού όπως προτείνει η Λόπε. Θα γίνουν καλοί άραγε στο φούρνο;

Penelope said...

Αθανασία σωστά, ως έναν βαθμό όμως.
Γιατί κάποιες απο τις ημέρες της Σαρακοστής γίνεται κατάλυση ιχθύων. Τώρα βέβαια αν κάποιος δεν θέλει να "σπάσει" καθόλου το αυστηρό της νηστείας, υπάρχει πάντα η εκδοχή να μην φτιάξει τους αναφερόμενους κεφτέδες μιας και ο ταραμάς πάλι απο ψάρι προέρχεται, ακόμη κι' αν τον βάλεις σκέτο.

Penelope said...

Λία & Juanita μου, τα μαραθοκεφτεδάκια και αυτά των λαχανικών, δεν νομίζω να μπορούν να γινουν στον φούρνο, γιατί είναι σε μορφή παχύρευστου χυλού και φοβάμαι πως θα "σκπορπίσουν" εύκολα. Ισως αν βάλετε λαδοχαρτο στο ταψί σας, να βοηθήσει. Τι να πω; Μια δοκιμή θα μας δείξει το αποτέλεσμα.
Καλημέρα.

Αθανασία said...

Οι κολοκυθοκεφτέδες με φέτα είναι νοστιμότατοι και γίνονται και ψητοί, θέλει να περαστούν από τριμμ.φρυγανιά για να κρατήσουν σχήμα και να είναι καλά λαδωμένο το ταψάκι.
Πηνελόπη, πώς μου ξέφυγε ο ταραμάς καλέ; Δε νηστεύω, χε χε χε!
Και στις μαραθοτηγανίτες βάζω φέτα και γενικώς φέτα ή γραβιέρα σε πολλούς ψευτοκεφτέδες, χωρίς πρόβλημα! Μ'αρέσουν τα τυριά!!!

kiki said...

Μπορώ να πάρω το 1 και 4 που μου έκαναν κλικ;
;-)

Anonymous said...

Επειδή περι κεφτέδων ο λόγος λέω αν σας βρίσκεται καμμιά καλή συνταγή και δοκιμασμένη για χταποδοκέφτεδες δεν την γράφετε κι αυτή? χρειαζούμενη είναι

Penelope said...

Mariam κάπου είχα διαβάσει για χταποδοκεφτέδες με πλιγούρι, αλλά δεν θυμάμαι καλά την συνταγή δυστυχώς. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το χταπόδι (λιαστό ή βραστό) θα πρέπει να το κάνεις ένα είδος κιμά. Θα το περάσεις το πιο πιθανό στο multi και μαζί με τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσεις (ρίγανη, δυόσμο, πιπέρι, αλάτι) χρειάζεσαι δε, οπωσδήποτε "στερεό" υλικό, όπως η πατάτα και η φρυγανιά.
Δεν έχω φτιάξει ποτέ αλλά κάπως έτσι νομίζω πως γίνονται.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...