Tuesday, July 03, 2007

Πραγματικά και… εικονικά μεζεδάκια

Την προηγούμενη εβδομάδα μαγείρεμα μηδέν, τη βγάζαμε πρόχειρα και απλά. Με τέτοια ζέστη άντε να μπεις στην κουζίνα και να ανάψεις φούρνους, μάτια (α πα πα, άναψα). Γρήγορα και χωρίς μαγειρέματα λοιπόν ένα βράδυ σκαρώσαμε τα εξής (πραγματικά) μεζεδάκια:
1. Ντάκος «πειραγμένος» με αντσούγιες και κάπαρη
Περνάμε την κριθαροκουλούρα μερικά δευτερόλεπτα από τρεχούμενο νερό, ίσα να βραχεί χωρίς να μουλιάσει. Τη βάζουμε σε πιάτο και αλατίζουμε. Προσθέτουμε ελαιόλαδο και την ντομάτα σε κυβάκια. Πάλι λίγο αλατάκι και λίγο ελαιόλαδο. Τρίβουμε από πάνω την ξινομυζήθρα (Χανίων) και στολίζουμε με κάπαρη και αντσούγιες. Θέτε και λίγη ρίγανη; Βάλτε και ρίγανη.
2. Ντομάτες με τόνο
Καλό είναι να έχουμε όλα τα υλικά στο ψυγείο ώστε να είναι δροσερά. Κόβουμε κάθε ντομάτα (4-5 μέτριες θα χρειαστούμε) σε τρεις παχιές φέτες τις οποίες αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα υγρά τους. Στο μούλτι πολτοποιούμε 100 γρ. ανθότυρο, 1 κουταλιά κάπαρη, 1-2 σκελίδες σκόρδο, 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και καμιά δεκαριά φυλλαράκια δυόσμο. Με το πιρούνι λιώνουμε τον τόνο (από μία κονσέρβα σε νερό που έχουμε στραγγίσει καλά) και τον ανακατεύουμε και αυτόν με λίγη κάπαρη, άλλη 1 κουταλιά ας πούμε. Συναρμολογούμε τις φέτες κάθε ντομάτας βάζοντας ανάμεσά τους εναλλάξ το μίγμα τυριού και τόνου, κρατώντας όσο μπορούμε το αρχικό σχήμα της ντομάτας (εντάξει, εγώ τις παραγέμισα λιγάκι όπως φαίνεται και στη φωτό, αλλά «ένεκα η ζέστη» δεν είχα πολλή όρεξη για καλλιτεχνίες). Σερβίρουμε αμέσως πάνω σε δροσερά μαρουλόφυλλα.
3. Σαλάτα αλμύρα βρασμένη (από την προηγούμενη), σερβιρισμένη με ελαιόλαδο και λίγο καλό ξίδι.

Τι θα θέλαμε να έχουμε ακόμα στο τραπέζι;
(τα εικονικά μεζεδάκια)
Κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι (εγώ δεν τα συνηθίζω τα τυλιχτά, προτιμώ να μου τα φτιάχνουν άλλοι, εν προκειμένω η τελευταία ταβέρνα στην παραλία της Σούγιας), δροσερούς και σερβιρισμένους με γιαούρτι.
Και αχινούς κατευθείαν από το κέλυφός τους με λίγο λεμόνι μόνο, όπως τους τρώγαμε στον παραμυθένιο Μπάλο και την Γραμβούσα, πολλάάά χρόνια πριν.
Πίσω στην πραγματικότητα, να πω και τι ήπιαμε…
Εγώ απλή ρακία και ο καλός μου σλίβοβιτς ρακία (από ένα είδος δαμάσκηνου) από Βουλγαρία και Κροατία αντίστοιχα, έτσι για να κάνουμε πιο βαλκανικό το σκηνικό. Παγωμένες, εννοείται, και οι δύο.

Η ιδέα για τον τόνο είναι από κάποιο παλιό περιοδικό που χάζευα προ ημερών αλλά δεν το έβρισκα όταν ήρθε η ώρα της υλοποίησης. Έτσι την έκανα από μνήμης, μπορεί να ξέχασα και κάτι από την «ορίτζιναλ» συνταγή, αλλά μας άρεσε… Αν το πετύχω κάπου ανάμεσα στο εφημεριδομάνι, θα το αναφέρω να φαίνεται και η «πηγή» της συνταγής…

13 comments:

Λαμπρινη said...

Τελικά Ελιε μου την εβδομάδα Μεζέ , έπρεπε να την κανουμε Μήνα μεζέ γιατι πολλές αντιξοες συνθήκες ετυχαν εκεινη την εβδομάδα:)

Ωραία τα μεζεδάκια σας και ας μην είχαν καλλιτεχνία:)
Ερωτησης : Η αλμυρα τι ειναι? Κατι μου θυμίζει οπτικά αλλα δεν εχω καταλαβει!!

Juanita La Quejica said...

Κάντε λίγο πιο κει, να κάτσω και εγώ να τσιμπήσω μεζεδάκια!
Πού την βρήκες την αλμύρα Elie; Τρελλαίνομαι, μου αρέσει πολύ!
Χόρτα της θάλασσας είναι Λαμπρινή, στο Λαύριο αυτήν την εποχή βρίσκεις στα ταβερνάκια!
Καλή ιδέα, ευκαιρία για μια βόλτα από εκεί!

Anonymous said...

Ωωω, τι βλέπω , μεζέδες virtual και μη και τι είναι αυτή η ρακία παρακαλώ και που την βρίσκω;;

Anonymous said...

Η ΑΡΜΥΡΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΒ ΠΡΟΣ 3 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΚΙΛΟ!!!
εΛΛΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ....
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ

Anonymous said...

Η ΑΡΜΥΡΑ ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΑΒ ΠΡΟΣ 3 ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ ΚΙΛΟ!!!
εΛΛΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ ΕΙΣΑΙ ΓΝΩΣΤΗΣ....
ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΕΛΕΝΑ said...

Ωραία μεζεδάκια elie.
Juanita πήγαινε λίγο πιο κει να χωρέσω κι εγώ.
Ο ντάκος είναι "σπεσιαλιτέ" του καλού μου (ας μαγειρέψει κάτι κι αυτός δηλαδή). Τον φτιάχνει κι αυτός "πειραγμένο", αλλά προσθέτει και μπόλικο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο. Αντσούγιες δεν βάζει, θα του το πω όμως, ταιριάζουν με την κάπαρη.
Ακόμα πιο πειραγμένος, γίνεται με τόνο, πιπεριές, κρεμμύδι μπόλικο, και ελιές. Από πάνω μπόλικη ριγανίτσα.
Με τους αχινούς τι μου θύμισες?? Αχ, υπέροχο μεζεδάκι, θυμήθηκα κάτι φανταστικές αχινοσαλάτες που τρώγαμε στα Κύθηρα.
Ωραίες και οι ντοματούλες με τον τόνο. Δεν μπορούμε αλήθεια να τις αδειάσουμε και μετά να τις γεμίσουμε με το μειγμα τυριού και από πάνω το μειγμα τόνου? Εννοώ αντι να τις κόψουμε σε φέτες και να παιδευόμαστε (λέω η τεμπέλα εγώ)

elie said...

@ Λαμπρινή
Οι μεζέδες είναι για όλο το χρόνο, ψέμματα? Δεν θα αφήσουμε τις αντίξοες συνθήκες να μας πτοήσουν. Η αλμύρα είναι χορταρικό αυτοφυές κοντά σε θαλασσίτσα που τα τελυταία χρόνια καλλιεργείται κιόλας.

@ Juanita
Τη βρήκα στη λαϊκή και δεν την άφησα! Ωραία ιδέα το Λαύριο.

@ Αγγελική Λ.
Η ρακία είναι βαλκανικό απόσταγμα. Έχουμε φτιάξει κάβα από ταξίδια εκεί, εδώ δεν ξέρω πού μπορεί να βρει κανείς...

@ Κατερίνα
Έχει και το ΑΒ αλμύρα, ε? Κι εγώ γύρω στα 2.50 € την πλήρωσα.
Στείλε ι-μέιλ, πού ακριβώς θα πας στο νομό Χανίων και θα σε κατατοπίσω. Γενικά είναι δύσκολο να μη φας καλά στα Χανιά ακόμα και στα τουριστικά μέρη, αλλά για το κατιτίς παραπάνω μιλάμε...

@ Έλενα
Κύθηρα, ε? Πολύ ωραία!
Καλέ, ναι, φυσικά και μπορείς να τις γεμίσεις τις ντοματούλες. Μάλιστα κάπου έχω φάει γεμιστές ντομάτες με τονοσαλάτα, δεν είχε τυρί αλλά γιατί να μην το βάλουμε?
Ε, όχι και τεμπέλα εσύ, θα πέσει το μπλογκ να μας πλακώσει!!!!

Anonymous said...

auth thn prasinh salata thn exoun kai edw (Ollandia)kai thn lene *zee kraal* isws thn breis sthn Grmania galiantritsa se s/m h kai sthn laikh! oxi panta!!!

kiki said...

Έμεινε τίποτα;
Αλμύρα; Πρώτη φορά την ακούω! Για να δω στο αβ οταν πάω...

elie said...

@ kleiw
Όλο μας εκπλήσσετε εκεί στα εξωτερικά. Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι έχει φτάσει εκεί η χάρη αυτού του χόρτου...

@ oneiromageiremata
Εμείς αφήσαμε λίγη ντομάτα (γίνανε πολλές). Δεν ξέρω τι έμεινε από τα κορίτσια αλλά, αν δε φτάσει, συμπληρώνουμε με κάτι άλλο, κοπιάστε. (από ρακία δεν ξεμένουμε ποτέ!!)

Anonymous said...

elie και γω συγκλονίστικα με την είδηση της Κλειούλας :)
Κλειω μου φαντασου εγω στην Ελλάδα ημουν και δεν την ηξερα... ποσο μαλλον εδω! χααχ
Aal λεγεται ενα ψαρι εδω , μην με ρωτησετε ποιο . Kraal τι να ναι? Οσο για το zee ,.. see ειναι η λίμνη και meer η θάλασσα . Τεσπα θα το κοιτάξω , ευχαριστώ Κλειώ μου:)

Elie πες μου οτι εχεις και ντομάτες στον κήπο σου?!?

witchofdaffodils said...

η αρμύρα έκλεψε την παράσταση!
δεν την έχω δοκιμάσει, την είδα σε ΒΙΟ λαική (δε θυμάμαι τιμή) μου έκανε εντύπωση αλλά δεν ήξερα πως να τη μαγειρέψω. Αφού την εγκρίνετε, θα τη φάω!
στα Αβ δεν την πρόσεξα, στα..μάνγκα και στις καρύδες ο νούς μου :)

ψήφο στο ντάκο!!

elie said...

@ λαμπρινή
Κακώς ξηγήθηκα με το ζήτημα ντομάτα, και έγινε μισαντερστάντινγκ, δυστυχώς δεν έχουμε δική μας παραγωγή (ο κήπος μας είναι επικεντρωμένος στον στείρο καλλωπισμό και στα ολίγα οπωροφόρα). Στα Χανιά όμως ένας καλός κηπουρός μας φύτεψε μερικές, μόλις πάω θα δρέψω -ελπίζω- καρπούς!!!

@ witch
Ο "δικός μας" ΑλφαΒήτας πάλι δεν είχε μάνγκο προχθές, και μου είχε μυρίσει σορμπέ (θα ζητούσα συνταγή, τη γλιτώσατε).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...