Friday, July 06, 2007

Μπουρεκάκια με κιμά και μελιτζάνα

Τα μπουρεκάκια αυτά ήταν η συνεισφορά μου σε πικνίκ με αρκετά πιτσιρίκια, τα οποία τα εκτίμησαν δεόντως -και ξέρετε ότι σχεδόν όλα τα μικρά παιδιά (και μερικά μεγάλα) δεν έχουν καλές σχέσεις με τη μελιτζάνα… τόσο διακριτική είναι η παρουσία της.
Με λίγη προσοχή στο ελαιόλαδο δεν γίνονται βαριά.
Υλικά
½ κιλό φύλλο κρούστας
3 μελιτζάνες μακριές
1 ½ κούπα πεκορίνο τριμμένο
700 γρ. κιμάς
1 ½ κούπα ντομάτα στον τρίφτη
2 φύλλα δάφνης
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Κόβετε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες και τις ψήνετε στο γκριλ (όποιος προτιμά το τηγάνι ας κάνει και τη διαδικασία με το αλάτι και το στύψιμο για να μη κρατήσουν πολύ λάδι).
Φτιάχνετε το μίγμα του κιμά όπως για τα μακαρόνια, με τη ντοματούλα του, τη δάφνη και το αλατοπίπερό του (ήμουν φειδωλή με τα μπαχαρικά, λόγω πιτσιρικίων). Δεν αφήνετε πολλά υγρά.
Απλώνετε τα φύλλα κρούστας δυο δυο λαδώνοντας ε-λα-φρά στο ενδιάμεσο. Στην άκρη του φύλλου κατά μήκος απλώνετε 2-3 φέτες μελιτζάνας (όσες πάρει), από πάνω τον κιμά και πασπαλίζετε με λίγο τυρί. Τυλίγετε σφιχτά σε ρολό και το κόβετε σε 5-6 μπουρεκάκια. Τοποθετείστε τα σε ε-λα-φρά λαδωμένο ταψί, περάστε τα με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.

Παρόμοια συνταγή δημοσιεύτηκε και στο βιβλιαράκι με μεζέδες για ούζο της Κ. Ελευθεροτυπίας (με μπεσαμέλ όμως), φαίνεται πολύ καλή, πρέπει να είναι σαν… μουσακαδάκια. Κάποια στιγμή θα το δοκιμάσω και έτσι αρκεί να μην έχει ζέστη!!!

11 comments:

witchofdaffodils said...

θαύμα φαίνεται elie!!
να'χα τώρα μερικά..
μπορούμε να του βάλουμε και κόκκινη πιπεριά γλυκειά;

elie said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσθήκη που λες witch, νομίζω ότι θα ταιριάζει πολύ. Πριν από λίγο άκουγα τη Βέφα που γέμιζε κόκκινες πιπεριές τ. Φλωρίνης με μελιτζάνες (και ρύζι, κουκουνάρια). Κι αυτό ακούστηκε πολύ ωραίο.

Juanita La Quejica said...

Πράγματι, πολύ όμορφα φαίνονται!
Μπορούμε και σε δόσεις να τα ετοιμάσουμε, την μια μέρα τις μελιτζάνες και τον κιμά και την επομένη το τύλιγμα και το ψήσιμο.
Ωραιότατα!

Juanita La Quejica said...

Αντί για μπεσαμέλ, ξηροί καρποί νομίζω θα ταίριαζαν επίσης! Τί είδους όμως; Χμ... φουντούκια;

elie said...

Όπως τα λες juanita, γίνεται και σε... δόσεις. Μάλιστα ξέχασα να πω ότι το μίγμα του κιμά πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει, οπότε αν είναι έτοιμο από τα πριν ακόμα καλύτερα!
Σ' αυτά που έφτιαξα εγώ και δεν είχαν μπεσαμέλ θα έβαζα και τσίλις αν προορίζονταν αποκλειστικά για μεγάλους.
Για τους ξηρούς καρπούς τι να πω... ό,τι καταλαβαίνεις κάνε... χαχαχα

Anonymous said...

κουκουνάρια!

Anonymous said...

Μμμμ !!! Να σου πω elie μου και χωρίς κιμά πολύ νοστιμο θα ειναι , θα μου πεις βεβαια θα ειναι κατι αλλο:) χαχα
Εγω λατρευω την μελιτζάνα σε ολες τις μορφές:)

Ανωνυμε/η , τα κουκουνάρια σίγουρα πηγαινουν αλλα ειδικα για την Juanita ειναι πολυ φλάτ και τετριμμένος συνδιασμός . Εχει περάσει αλλού ! χαχαααχαχα

ΕΛΕΝΑ said...

Aχ βρε elie μου τι ωραίο μεζεδάκι. Και φαίνεται και εύκολο. Λατρεύω τη μελιτζάνα επίσης, κι αυτή είναι πολύ ωραία ιδέα παρουσίασης.
Εγώ θα του βάλω και μπεσαμέλ, πιστεύω ότι θα του πηγαίνει πολύ ωραία.

kiki said...

Εγώ που είμαι λάτρης των λαχανικών, θα βάλω και πιπεριά μαζί με μελιτζάνα...

Anonymous said...

elie mou!!!geia sta xeria sou,kopela mou!!!na sas pw to diko mou mustiko?toftiaxnw me ena komati apo diaforetika xrwmata piperias otan exw,freskies h sthn katapsyksh mou,me ligh mpesamel,kai ta kanw kanonika kleista mpourekakia!!!einai kai etsi nosthma!!!

elie said...

χαχα τελικά μεγάλο σουξέ η... πιπεριά. Πολλές ωραίες ιδέες βγήκαν!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...