Thursday, September 20, 2007

Μεθυσμένη ...μαρμελάδα δαμάσκηνο

Ένα απο τα αγαπημένα φρούτα για γλυκά και τάρτες των Γερμανών , είναι τα δαμάσκηνα. Μπορείς να τα βρείς παντού , σε διάφορες ποικιλίες και σε πολύ καλες τιμές . Με αυτά και με αυτά αποφάσισα και γω να κάνω μια μαρμελάδα δαμάσκηνο . (την τάρτα που έκανα δεν πρόλαβα να την φωτογραφίσω , αν μπορέσω θα ξανακάνω). Μου μπήκε το γνωστό μικροβιάκι μέσα μου και ήθελα μια διαφορετική μαρμελάδα . Δεν την ήθελα πολυ γλυκιά , αλλα την ήθελα πολύ μυρωδάτη με το σκεπτικό να συντροφεύσει και τα γλυκά αλλά και τα φαγητά μας .
Υλικά :
600 γρμ δαμάσκηνα
300 γρμ ζάχαρη
3/4 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
1/4 φλιτζανιού κονιάκ
2-3 γαφύφαλλα (το μπαχαρικό , όχι το λουλούδι)
Χυμό λεμονιού
Τι έκανα :
Έπλυνα πολύ καλα τα δαμάσκηνα και τα ξεκουκούτσιασα . Τα έκοψα σε μικρά κομματάκια και τα έβαλα σε μια κατσαρόλα με την ζάχαρη . Αν δεν θέλουμε να έχει κομματάκια η μαρμελάδα τα κάνουμε πουρέ . Άναψα την εστία και πρόσθεσα στο μείγμα το κρασί , το κονιάκ και τα γαρύφαλλα αφου τα έκλεισα σε λίγο τούλι μην τα χάσω . Τα έβρασα στην αρχή σε δυνατή και μετά σε μέτρια φωτιά για περίππου 20 λεπτά . Μόλις είδα ότι έδεσε η μαρμελάδα πρόσθεσα το λεμόνι και απέσυρα απο την φωτιά . Την έβαλα σε αποστειρωμένο βάζο και την καμάρωνα για το ωραίο της χρώμα . Είναι μια μοσχοβολιστή μαρμελάδα με ξινούτσικη νότα και όμορφο ρουμπινί χρώμα .

8 comments:

Anonymous said...

Συντροφεύει ωραιότατα και τα γιαουρτάκια!!!

Juanita La Quejica said...

ΧΑΧΑ! Γειά σου γιαουρτλού Εύη!
Λαμπρινάκο, ένα βαζάκι όταν μας έρθεις με το καλό θα εκτιμηθεί δεόντως! Ειδικά έτσι φτιαγμένη, με το αλκοόλ και τα μπαχαρικά, είναι το καλύτερό μου!

kiki said...

Με αλκοόλ ε; Για ρε παιδιά ιδέες που μου βάζουνε...Ωραία μαρμελάδα πάντως κάνουν τα δαμάσκηνα...Δοκιμάστε και βανίλιες!

witchofdaffodils said...

πολύ, πολύ ωραία λαμπρινή, το αλκοολ θα δίνει χαρακτηρα!
εύγε κόρη εξαγώγιμη :))

Λαμπρινη said...

Ευηηηηη χαχαχαχααχα . Φυσικά με γιαουρτάκι 2% και οπως είδες έχει και λίγο σχετικά ζάχαρη :)))

Juanitika για σένα όσο θέλεις:)

Κικιτσα περιεργο αλλα εδώ βανιλιες δεν έχουν τοσο πολυ . Τρελαίνομαι για βανίλιες να τις τρωω ωμες :)

Μαγισσα μου με τα βοτάνια πολύ μου αρέσει αυτο το εξαγώγιμη:))) Η μυρωδιά του αλκοολ φυσικά δεν ειναι έντονη αλλα ναι της δινει κάτι .

ΕΛΕΝΑ said...

Εύγε κι από μένα φιλενάδα προκομμένη:))
Περιμένω επίσης το βαζάκι μου, μην τα δώσεις όλα στην Juanita;)

Χριστινα said...

Γεια σας!Επαναφερω λιγο το θεμα μια που ειναι και η εποχη τωρα!Μπορω να προσθεσω περισσοτερη ζαχαρη στα ιδια υλικα η θα χρειαστω περισσοτερα υγρα?λεω εγω τωρα..επισης σκεφτομαι να προσθεσω και βανιλιες μεσα..τι λετε εμπειρες νοικοκυρες??

Χριστινα said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...