2,5 κούπες αλεύρι
3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
Γιαούρτι
Αλάτι , πιπέρι
Υλικά για την γέμιση :
400 γρμ πράσα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές γιαούρτι
150-200 γρμ τυρί φέτα ή διάφορα τυριά της αρεσκείας σας
1 αυγό
4-5 κουταλιές σιμιγδάλι
φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανό , άνηθο , σχοινόπρασο κ.α)
Ελαιόλαδο , αλάτι , πιπέρι
Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τα σωτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να μαραθούν και να γλυκάνουν . Εγώ τα σοτάρω αρκετή ώρα γιατί μου αρέσουν πολύ μαλακά δεν μου αρέσει να τα νιώθω . Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε το αυγό , το γιαούρτι , τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα , τα μπαχαρικά μας και το τυρί . Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι . Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την βάση . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τόσο γιαούρτι ώστε να επιτύχουμε μια μαλακή , εύπλαστη ζύμη . Την στρώνουμε (με τα χέρια ή με πλάστη ) σε ταψάκι 30 εκ ανεβάζοντας την ζύμη και στα τοιχώματα αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει . Προσθέτουμε την γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30-40 λεπτά .
Η γέμιση της τάρτας είναι ακριβώς η γέμιση που κάνω και για πρασόπιτα οπότε αν θέλετε χρησιμοποιήστε ένα φύλλο της αρεσκείας σας και θα χετε μια ζουμερή πρασόπιτα .
Η γέμιση της τάρτας είναι ακριβώς η γέμιση που κάνω και για πρασόπιτα οπότε αν θέλετε χρησιμοποιήστε ένα φύλλο της αρεσκείας σας και θα χετε μια ζουμερή πρασόπιτα .
16 comments:
Και στις δύο εκδοχές μου αρέσει, και σαν τάρτα αλλά και σαν πίττα.
Το σιμιγδάλι αντικαθίσταται από αλεύρι;
Μμμ δεν το χω δοκιμάσει αλλά δεν θα μου άρεσε με αλεύρι . Αντί σιμιγδάλι θα μπορούσες να βάλεις φρυγανιά τριμμένη .
Εγώ το βάζω για να τραβήξει τυχόν υγρά και γιατί κάνει πολύ κρεμώδη την πίτα .
Αλλοι βάζουν τραχανά που ταιριάζει πολύ αλλα αλλάζει την γεύση .
Βρε Λαμπρινούλα, πώς να μη γίνω φαν;;Τέτοιες συνταγές είναι περιζήτητες, με απλά υλικά, εκτέλεση στο άψε σβήσε, 0 ποσοστό αποτυχίας και τόση νοστιμιά! Μου τη ζητάνε πλέον! Αυτή η γέμιση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πάντως.
Δεν με πρόλαβες αυτή τη φορά, αλλά στην επόμενη θα τη φτιάξω έτσι...
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο φύλλο, κάνοντάς το λίγο πιο λεπτό, για επάνω και για κάτω;
Αν και σαν τάρτα τρώμε λιγότερα ψωμιά, γι΄αυτό την προτιμώ έτσι.
Νάσαι καλά νοστιμο-Λαμπρινή μου.
Κάλλη μου :)))
Η γέμιση είναι μια κλασσική πρασόπιτα αν σου αρέσουν οι "κλασσικές" γεύσεις . Εσύ το χεις πάρει το κολάι τώρα και στους αυτοσχεδιασμούς είσαι πρώτη :))))
Χρυσοχέρα, πολύ ωραία η τάρτα σου! Πραγματικά, έχεις αντικαταστήσει στις συνταγές σου την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι!
Στην παχυντική εκδοχή της είναι ωραίο να βάζει κανείς και μπέικον στην γέμιση και τυράκι κίτρινο πικάντικο….
Φιλάκια
Rooooxxxx μου ναι ξέρω άργησα λίγο:)
Το φύλλο θα το κάνεις λίγο πιο σφιχτό (λιγότερο γιαούρτι) και θα το ανοίξεις κανονικά με τον χοντρό πλάστη . Μην ξεχάσεις να τρυπήσεις με ένα πηρουνάκι το επάνω φύλλο πριν το ψήσεις :))
Αγγελικούλα μέλι :)))
Ναι, με μάλωσαν οι πεντάμορφες αδύνατες εδω μέσα με πρωτοπόρο την Μάγισσα με τα βότανα και τα βγαλα τα πολλά παχυντικά :) χαχα
Και μπεικονάκι και λουκανικάκι και ..και .. Αγγελικούλα μου:)
Ααααααα, γιατί δεν λες ότι είμαι κι εγώ fan της ζύμης σου??? Εβαλα την ζύμη σου στην αγαπημένη μου τάρτα με κιμά και καλαμπόκι, αντικαθιστώντας την δική μου ζύμη και......δεν έτυχε, πέτυχε!!!!
Πεντανόστιμη πρέπει να είναι και η μυρωδάτη πρασόταρτα που την βάζω στο πρόγραμμα:)))
Κάπως έτσι την κάνω κι εγώ Λαμπρινή. Έξοχη ταρτίτσα. Τα πράσσα γλυκαίνουν πολύ τις πίτες/τάρτες.
εύγε κόρη με τις ζυμαρένιες νοστιμές σου :)
Πω πω πωωωωω! Έχω νοσταλγήσει τα πράσα αλλα διανύω τη φάση βαριέμαι-να-τα-κουβαλήσω-καθαρίσω.
Πολύ καλή η ταρτούλα αλλά δε μας λέτε πόοοσο γιαουρτάκι περίπου; Έτσι για να έχουμε αρκετό και ας περισέψει!
Ευχαριστώ πολύ,
popelix@moutoupaki
Έχεις δίκιο popelix , κακώς δεν το ανέφερα :)
Θα χρειαστείς περίππου 3-4 κουταλιές σούπας γιαούρτι . Βάλε τις 2-3 και μετά λίγο λιγο αν χρειαστεί , μέχρι να επιτύχεις μια μαλακή εύπλαστη ζύμη . :))
Χρησιμοποιήσα τη ζύμη αυτή για τάρτα και είναι πολύ πετυχημένη και γρήγορη.
Πιο πολλή ώρα θα κάνει κάποιος να ανοίξει το πακέτο από μια έτοιμη βάση από το να φτιάξει αυτή!
Μπράβο Λαμπρινή, ούτε που θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό να κάνω την τριφτή ζύμη από τα τυροπιτάκια βάση για τάρτα.
Λαμπρινούλα καλή σου μέρα! Χθες έφτιαξα αυτή την τάρτα κι είναι πεντανόστιμη. Τα συγχαρητήριά μου. Πραγματικά η ζύμη σου είναι πολύ νόστιμη με αλατοπίπερο!
Μια απορία μου δημιούργησε η προσθήκη στη ζύμη του γιαουρτιού. Μου συνέβη το εξής...όταν ανακάτεψα το λάδι με το αλεύρι είχα μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Όταν πρόσθεσα μια γεμάτη κουταλιά γιαουρτιού(παραδοσιακού), έσφιξε η ζύμη!!! Δεν είναι παράξενο, μήπως έφταιγε το γιαούρτι΄, πάντως πέτυχε τελικά. Φιλιά.
Post a Comment