Thursday, October 25, 2007

Τάρτα με πράσα

Μια χειμωνιάτικη τάρτα με βάση μια απλούστατη ζύμη που έγιναν φαν της η Ρωξάνη και η Κάλλη :) Αυτή τη φορά άλλαξα λίγο τη ζύμη και αφαίρεσα το αυγό γιατί ...το ένα που είχα το έβαλα στην γέμιση. Δεν έχασε καθόλου σε γεύση και μιας και η Ρωξάνη θέλει περισσότερες πληροφορίες για την τάρτα ας την φτιάξουμε να δούμε θα σας αρέσει?Υλικά για την ζύμη :
2,5 κούπες αλεύρι
3/4 φλιτζανιού ηλιέλαιο
Γιαούρτι
Αλάτι , πιπέρι
Υλικά για την γέμιση :
400 γρμ πράσα
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
4 κουταλιές γιαούρτι
150-200 γρμ τυρί φέτα ή διάφορα τυριά της αρεσκείας σας
1 αυγό
4-5 κουταλιές σιμιγδάλι
φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (μαϊντανό , άνηθο , σχοινόπρασο κ.α)
Ελαιόλαδο , αλάτι , πιπέρι
Πλένουμε καλά τα πράσα και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Τα σωτάρουμε σε κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο να μαραθούν και να γλυκάνουν . Εγώ τα σοτάρω αρκετή ώρα γιατί μου αρέσουν πολύ μαλακά δεν μου αρέσει να τα νιώθω . Μόλις είναι έτοιμα προσθέτουμε το αυγό , το γιαούρτι , τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα , τα μπαχαρικά μας και το τυρί . Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και τέλος προσθέτουμε το σιμιγδάλι . Αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε την βάση . Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε τόσο γιαούρτι ώστε να επιτύχουμε μια μαλακή , εύπλαστη ζύμη . Την στρώνουμε (με τα χέρια ή με πλάστη ) σε ταψάκι 30 εκ ανεβάζοντας την ζύμη και στα τοιχώματα αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει . Προσθέτουμε την γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για περίπου 30-40 λεπτά .
Η γέμιση της τάρτας είναι ακριβώς η γέμιση που κάνω και για πρασόπιτα οπότε αν θέλετε χρησιμοποιήστε ένα φύλλο της αρεσκείας σας και θα χετε μια ζουμερή πρασόπιτα .

16 comments:

Juanita La Quejica said...

Και στις δύο εκδοχές μου αρέσει, και σαν τάρτα αλλά και σαν πίττα.
Το σιμιγδάλι αντικαθίσταται από αλεύρι;

Λαμπρινη said...

Μμμ δεν το χω δοκιμάσει αλλά δεν θα μου άρεσε με αλεύρι . Αντί σιμιγδάλι θα μπορούσες να βάλεις φρυγανιά τριμμένη .
Εγώ το βάζω για να τραβήξει τυχόν υγρά και γιατί κάνει πολύ κρεμώδη την πίτα .
Αλλοι βάζουν τραχανά που ταιριάζει πολύ αλλα αλλάζει την γεύση .

Kalliope said...

Βρε Λαμπρινούλα, πώς να μη γίνω φαν;;Τέτοιες συνταγές είναι περιζήτητες, με απλά υλικά, εκτέλεση στο άψε σβήσε, 0 ποσοστό αποτυχίας και τόση νοστιμιά! Μου τη ζητάνε πλέον! Αυτή η γέμιση φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πάντως.

Anonymous said...

Δεν με πρόλαβες αυτή τη φορά, αλλά στην επόμενη θα τη φτιάξω έτσι...
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ίδιο φύλλο, κάνοντάς το λίγο πιο λεπτό, για επάνω και για κάτω;
Αν και σαν τάρτα τρώμε λιγότερα ψωμιά, γι΄αυτό την προτιμώ έτσι.
Νάσαι καλά νοστιμο-Λαμπρινή μου.

Λαμπρινη said...

Κάλλη μου :)))
Η γέμιση είναι μια κλασσική πρασόπιτα αν σου αρέσουν οι "κλασσικές" γεύσεις . Εσύ το χεις πάρει το κολάι τώρα και στους αυτοσχεδιασμούς είσαι πρώτη :))))

Αγγελική Ν said...

Χρυσοχέρα, πολύ ωραία η τάρτα σου! Πραγματικά, έχεις αντικαταστήσει στις συνταγές σου την κρέμα γάλακτος με γιαούρτι!
Στην παχυντική εκδοχή της είναι ωραίο να βάζει κανείς και μπέικον στην γέμιση και τυράκι κίτρινο πικάντικο….
Φιλάκια

Λαμπρινη said...

Rooooxxxx μου ναι ξέρω άργησα λίγο:)
Το φύλλο θα το κάνεις λίγο πιο σφιχτό (λιγότερο γιαούρτι) και θα το ανοίξεις κανονικά με τον χοντρό πλάστη . Μην ξεχάσεις να τρυπήσεις με ένα πηρουνάκι το επάνω φύλλο πριν το ψήσεις :))

Λαμπρινη said...

Αγγελικούλα μέλι :)))
Ναι, με μάλωσαν οι πεντάμορφες αδύνατες εδω μέσα με πρωτοπόρο την Μάγισσα με τα βότανα και τα βγαλα τα πολλά παχυντικά :) χαχα
Και μπεικονάκι και λουκανικάκι και ..και .. Αγγελικούλα μου:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ααααααα, γιατί δεν λες ότι είμαι κι εγώ fan της ζύμης σου??? Εβαλα την ζύμη σου στην αγαπημένη μου τάρτα με κιμά και καλαμπόκι, αντικαθιστώντας την δική μου ζύμη και......δεν έτυχε, πέτυχε!!!!
Πεντανόστιμη πρέπει να είναι και η μυρωδάτη πρασόταρτα που την βάζω στο πρόγραμμα:)))

kiki said...

Κάπως έτσι την κάνω κι εγώ Λαμπρινή. Έξοχη ταρτίτσα. Τα πράσσα γλυκαίνουν πολύ τις πίτες/τάρτες.

witchofdaffodils said...

εύγε κόρη με τις ζυμαρένιες νοστιμές σου :)

elie said...

Πω πω πωωωωω! Έχω νοσταλγήσει τα πράσα αλλα διανύω τη φάση βαριέμαι-να-τα-κουβαλήσω-καθαρίσω.

popelix said...

Πολύ καλή η ταρτούλα αλλά δε μας λέτε πόοοσο γιαουρτάκι περίπου; Έτσι για να έχουμε αρκετό και ας περισέψει!

Ευχαριστώ πολύ,

popelix@moutoupaki

Λαμπρινη said...

Έχεις δίκιο popelix , κακώς δεν το ανέφερα :)
Θα χρειαστείς περίππου 3-4 κουταλιές σούπας γιαούρτι . Βάλε τις 2-3 και μετά λίγο λιγο αν χρειαστεί , μέχρι να επιτύχεις μια μαλακή εύπλαστη ζύμη . :))

elie said...

Χρησιμοποιήσα τη ζύμη αυτή για τάρτα και είναι πολύ πετυχημένη και γρήγορη.
Πιο πολλή ώρα θα κάνει κάποιος να ανοίξει το πακέτο από μια έτοιμη βάση από το να φτιάξει αυτή!
Μπράβο Λαμπρινή, ούτε που θα μου πέρναγε ποτέ από το μυαλό να κάνω την τριφτή ζύμη από τα τυροπιτάκια βάση για τάρτα.

betty said...

Λαμπρινούλα καλή σου μέρα! Χθες έφτιαξα αυτή την τάρτα κι είναι πεντανόστιμη. Τα συγχαρητήριά μου. Πραγματικά η ζύμη σου είναι πολύ νόστιμη με αλατοπίπερο!
Μια απορία μου δημιούργησε η προσθήκη στη ζύμη του γιαουρτιού. Μου συνέβη το εξής...όταν ανακάτεψα το λάδι με το αλεύρι είχα μια μαλακή κι εύπλαστη ζύμη. Όταν πρόσθεσα μια γεμάτη κουταλιά γιαουρτιού(παραδοσιακού), έσφιξε η ζύμη!!! Δεν είναι παράξενο, μήπως έφταιγε το γιαούρτι΄, πάντως πέτυχε τελικά. Φιλιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...