Saturday, November 17, 2007

Πολίτικα αλμυρά κουλουράκια

Αφιερωμένο στην Έλενα, που της αρέσουν τα κριτσίνια

  • 1/2 κιλό αλεύρι (παραδοσιακά άσπρο, αλλά συνήθως το φτιάχνω με μίγμα άσπρου και ολικής άλεσης)

  • 1 φακελάκι baking powder

  • 1 κούπα ελαιόλαδο

  • 1 κούπα νερό

  • 4 κουταλάκια ζάχαρη

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά. Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα (θα ψήσουμε σε 2-3 δόσεις). Χτυπάμε ένα αυγό με λίγο νερό και τα αλείφουμε (μπορεί να παραλειφθεί, αλλά δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς αυγό). Σκορπίζουμε επάνω τους μαυροκούκι. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς 20- 25 λεπτά.

    21 comments:

    Μάγια said...

    μιαμ μιαμ, αλμυρά κουλουράκια, μιαμ μιαμ!

    και μια απορία: τι είναι το μαυροκούκι;

    Λαμπρινή said...

    Να πάρω και γω ένα (φανερά και ένα κρυφά) ή ειναι όλα για την Έλεναααα???:)))
    Ωραία , απλή και γρήγορη συνταγή !!

    heart n soul said...

    μ' αρέσει το μαυροκούκιιι! Καλέ κυρία, μυρωδικά κάνει να βάλουμε? Τι προτείνετε? Εγώ λέω να τ'αλείψουμε με φυτικό γάλα για να παραμείνουν νηστήσιμα :) Και να τα βουτάμε σε χούμους! (να γράψω συνταγή? το φτιάχνω κάθε βδομάδα)

    Μάγια said...

    να γράψετε να γράψετε! πλιιιιιζ!

    heart n soul said...

    bonjour μάγια! Τι γλώσσα ομιλήτε στην Βέρνη?

    Μάγια said...

    οι άλλοι ομιλούνε swiss german (schwyzer duutsch -με umlaut το u αλλά δεν έχω-). εγώ κάνω την προσωπική μου επανάσταση και ομιλώ αγγλικά! :Ρ

    οπότε good morning! :)

    ΕΛΕΝΑ said...

    Κριτσινάκια, το αγαπημένο μου σνακ!!!
    Ευχαριστώ πολύ Αγγελικούλα για την αφιέρωση και για τα πεντανόστιμα κριτσινάκια, που θα τα φτιάξω σήμερα κιόλας:))
    Λαμπρινάκι να πάρεις, να πάρεις, έχει φτιάξει μπόλικα η Αγγελικούλα!
    Heart να γράψεις, να γράψεις, οποιαδήποτε συνταγούλα με κριτσινάκια καλοδεχούμενη:))

    heart n soul said...

    μάγια για να κάνεις umlaut στο Word (γιατί εδώ δεν πιάνει) πάτα Ctrl+Shift+: then release keys και μετά το γράμμα που θες, et voila!
    ü ö κλπ! Και στα ελληνικά για ΅ (διαλυτικά με τόνο ανάμεσα, όπως πχ "Μαΐου", πάτα Shift+w και μετά το γράμμα.
    Άλλη Αγγελική ευχαριστούμε για τη φιλοξενία, κουλουράκι, καφεδάκι, κους κους :) Μ'αρέσει η dreamy φωτο παρεπιπτόντως!

    άλλη Αγγελική said...

    Be my guest, Ηearty, dear!
    Στο μυαλό μου μπήκες; :-D Με χούμους θα το σερβίρω και με ακόμα ένα dip που μάλλον θα είναι πιπεριά κόκκινη, χαρίσα και φέτα ή τα δυο πρώτα με καρύδια. Έχεις καμιά άλλη ιδέα;

    Μάγια το μαυροκούκι είναι σα σουσάμι, αλλά κατάμαυρο! Θα σου λυθεί η απορία ;-)

    Λαμπρινούλα, πάρε ένα! Τιιι;;; Όλα όσα λείπουν ΕΣΥ τα πήρες;;; Α πα πα! :-DD

    άλλη Αγγελική said...

    Όσο για τα μυρωδικά, Χαρτ μου, δε μού 'ρχεται καμιά καλή ιδέα. Ίσως κόλιαντρο ή κύμινο. Πάντως θα καλύψουν το λεπτό άρωμα του μαυροκουκιού.
    Α, να την η ιδέα : αντί μαυροκούκι να πασπαλίσεις μερικά με Kümmel (caraway)- ελληνιστί καρβί, λέει εδώ :
    http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/Caru_car.html#etym

    heart n soul said...

    μμμ μ'αρέσουν τα ντιπ σας κυρία! Τι λέτε και για γουακαμόλε? (αβοκάντο-κρεμμμύδι-ντομάτα-χυμό λάιμ-ταμπάσκο ή τσίλι-σκόρδο, χοντρολιωμένα με το πηρούνι ή αλοιφή στο μπλέντερ) Από τη Μ. Ανατολή στο Μεξικό σας πάω, αλλά αν δεν σας πειράζει...:)
    Ναι, έχετε δίκιο για το μαυροκούκι. Έχω caraway, ευχαριστώ για τη μετάφραση, δεν ήξερα ότι ήταν καρβί! (τώρα που κοιτάω το λεξικό μου το έχει "αγριοκύμινο") Ίσως και σποράκια γλυκάνισου...

    Μάγια said...

    ευχαριστώ heart n soul για τα μαθήματα word, ειδικά αυτός ο τόνος ανάμεσα στα διαλυτικά πάντα με ζορίζει!!

    μαύρο σουσάμι, ε αγγελική; και μετά λένε εμένα goth! :P

    Μάγια said...

    btw με το κάρο την πάτισα, γιατί εδώ το πουλάνε ως cumin και νόμιζα η δόλια ότι ήταν κύμινο όταν το αγόρασα. το έβαλα στα σουτζουκάκια. δεν έγιναν άσχημα, αλλά δεν ήταν καθώς πρέπει σουτζουκάκια! άσε που οτιδήποτε θυμίζει γλυκάνισο το αποφεύγω!

    heart n soul said...

    μπράβο! να φάνε και οι ελβετοί σουτζουκάκια, έστω και με κάρο;)

    άλλη Αγγελική said...

    Μάγια, πού να δεις άλλους goth!!! (και στην ηλικία τους μάλιστα!!)
    :-DD

    ΕΛΕΝΑ said...

    Tα έφτιαξα (σιγά μη μου ξέφευγαν δηλαδή!)
    Εβαλα 200 γρ. άσπρο αλεύρι και 300 γρ. ολικής. Επίσης πρόσθεσα 2 κουταλάκια πατέ ελιάς και μια χουφτίτσα παρμεζάνα.
    Είναι πραγματικά πεντανόστιμα, πανεύκολα και το μαυροκούκι τους ταιριάζει πολύ!
    Να πω την αλήθεια, τα έψησα για λιγότερο χρόνο (15 λεπτά), φοβήθηκα μην μου γίνουν σκληρά. Μια χαρά ψηθήκανε.
    Αψογη συνταγή Αγγελικούλα:)))

    άλλη Αγγελική said...

    Πολύ χαίρομαι που σου άρεσε, Έλενα, αν και ... έκανες άλλη συνταγή ... :-DDD
    Βεβαια ... ιδέες να 'χουμε και όρεξη να φτιάχνουμε και (λιγότερη!)να τρώμε...

    oneiromageiremata said...

    Είναι πολύ λαδωτά Αγγελική ή όχι;

    witch of daffodils said...

    ωραία συνταγή, ό,τι απλό το αγαπώ :)

    άλλη Αγγελική said...

    Όχι, Κικίτσα. Δεν "χύνουν" λάδια. Το λάδι απλώς τα κάνει τραγανά.

    Witch, δεν έχει και σκόρδο :-D !

    elie said...

    Μιαμ μιαμ! Στην εναλλακτική με το μίγμα άσπρου-ολικής πάλι ένα φακελάκι είναι το μπέικιν ή το ενισχύετε?
    Αυτό το μαυροκούκι δεν παίζεται, φοβερό άρωμα!

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...