Saturday, November 17, 2007

Χούμους

αμ έπος αμ έργον! (για να βουτήξει τα κριτσίνια της η Έλενα:)

Χούμους, hummus, hummus bi tahina, hamos, houmous, hommos, hommus, hummos, hummous, humus, ένα πιάτο πολύ δημοφιλές, σε διάφορες παραλλαγές, σε όλη τη Μέση Ανατολή. Στην Ελλάδα όσοι τό ξέρουν το ξέρουν κυρίως σαν Κυπριακό (ή και Λιβανέζικο;) πιάτο ή δεν το ξέρουν καθόλου. Αυτό που με κάνει και γελάω είναι πώς τα αγγλικά σουπερμάρκετ το πουλάνε ως «παραδοσιακό Ελληνικό έδεσμα» και μετά πάνε οι τουρίστες στα ελληνικά σουπερμάρκετ και απορούν γιατί δεν το βρίσκουν. Να πώς θα το φτιάξετε εσείς που δε χρειάζετε να περιμένετε από τα σουπερμάρκετ :
Βασική συνταγή :
250γρ. μαγειρεμένα ρεβύθια (αν χρησιμοποιήσετε κονσέρβας, ξεπλύντε τα καλά)
2 γεμάτες κουτ. σούπας ταχίνι
1-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ανάλογα τα γούστα, εμένα μ’ αρέσει σκορδάτο)
χυμό 1-1 ½ λεμονιού (ανάλογα πόσο λεμονένιο το θέλετε, εμένα μ’αρέσει πολύ)
αλατοπίπερο
λίγο νερό
ελαιόλαδο (προαιρετικό)
Χτυπάμε στο μπλέντερ το ταχίνι με το σκόρδο, το χυμό, το ελαιόλαδο (αν το χρησιμοποιούμε), αλατοπίπερο και λίγο νεράκι (1-2 κ.σ.) (σ'αυτό το στάδιο έχουμε ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ για ψητά λαχανικά, σαλάτες κλπ). Προσθέτουμε τα ρεβύθια και χτυπάμε μέχρι να πετύχουμε ένα πουρέ, με σύσταση σαν σκορδαλιά. Αν χρειαστεί προσθέστε κι άλλο νερό (ή και χυμό λεμονιού, λάδι). Αφήνουμε στο ψυγείο να αναμιχθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε πασπαλισμένο με καγιέν, αν θέμε.
Παραλλαγές: πολύ ωραίο αν προσθέσουμε κόκκινες πιπεριές που τις έχουμε ψήσει και πολτοποιήσει (ή ψιλοκόψει), ή άλλα ψητά λαχανικά (κρεμμύδι, σκόρδο, κολοκυθάκι, ντομάτα, μελιτζάνα κλπ), ή λιαστές ντομάτες και ελιές ψιλοκομμένα, ή φρέσκα μυρωδικά (κόλιανδρο, μαϊντανό). Στην Αίγυπτο το σερβίρουν με μαϊντανό, σούμακ, κύμινο, στη Παλαιστίνη με κουκουναρόσπορο (ειδικά ελαφρά καβουρδισμένο είναι μούρλια), στο Λίβανο με ψιλοκομμένο ντοματάγγουρο, στο Ισραήλ με σωταρισμένα κρεμμύδια, ολόκληρα ρεβύθια και έξτρα ελαιόλαδο από πάνω. Όπως και να το κάνετε, σκέτο ή γαρνιρισμένο, σαν γέμιση σε σάντουιτς ή σαν ντιπ για αραβικές πιτούλες (σαν της Λαμπρινής) ή κριτσινάκια (σαν της άλλης Αγγελικής πιο κάτω ), και στικς λαχανικών, το χούμους έιναι όχι μόνο νόστιμο αλλά και πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μονοακόρεστα λιπαρά, και αμινοξέα, τέλειο για την περίοδο της νηστείας, και όχι μόνο!
ΥΓ: η πάνω φωτο είναι δανεική (Bruce Cameron) γιατί είναι πολύ έθνικ και μ’ άρεσε!
Η κάτω είναι της τσαχπινο-Juanita όπως το έφαγαν από τα χεράκια της οι καλεσμένοι της πρόσφατα:)

Update: να προσθέσω εδώ ότι με τον ίδιο τρόπο φτιάχνεται η πεντανόστιμη βελουτέ σούπα "χούμι" (hoummi). Φίλη Κύπρια με πληροφόρησε, ότι τρώγεται στην Κύπρο όπως στην Ελλάδα ο πατσάς. Λοιπόν, απλά, βράζουμε τα ρεβύθια, τα πολτοποιούμε, προσθέτουμε άφθονο σκόρδο και λεμόνι, ταχίνι και αλατοπίπερο, ξαναμαναπολτοπιούμε (ρυθμίζουμε την πυκνότητα με λίγο νερό/ζωμό, αν χρειαστεί). Σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί, στολισμένη με μαϊντανό, πιπέρι ή καγιέν κι ελαιόλαδο. Όνειρο χειμερινής νυκτός!

32 comments:

Μάγια said...

εγώ το χούμους ούτε το είχα ακούσει πριν πάω στην αγγλία και ξαφνικά το έβλεπα παντού ως greek speciality. κάποιοι φίλοι μάλιστα όταν με καλούσαν σπίτι τους τον πρώτο καιρό είχαν πάντα χούμους για να με κάνουν να νιώθω at home (bless them!)

τεσπα, από τότε που το μαθα του δωσα και κατάλαβε! δεν έχω φτιάξει μόνη μου ποτέ γιατί είχα καλή φίλη που με προμήθευε τακτικά! ευκαιρία να φτιάξω τώρα που η καλή φίλη είναι μακριά και που η κυρία heart n soul μας έδωσε τέτοια ωραία συνταγή! (και τι ωραία φωτο!) thank you! :)

heart n soul said...

πολύ γέλιο έχει μάγια! Η κυρία heart n soul θα περιμένει ν'ακούσει για τα αποτελέσματα!:)

Anonymous said...

Και εγώ εδώ στις Αγγλίες είμαι fun,μαλιστα το πουλάνε και στο co-op ανακατεμένο με πέστο, yummy! Θέλω όμως να ρωτήσω αν υπάρχει τρόπος να διατηρηθεί, π.χ. σε βαζάκι με έξτρα ελαιόλαδο? Ευχαριστώ :)

heart n soul said...

συμπατριώτη-ισσα! Κρατάει σε ταπεράκι 3-5 μέρες στο ψυγείο, άνετα. Η ποσότητα της συνταγής δίνει ένα μικρό ταπεράκι που μπορείτε πολύ εύκολα να τσακίσετε σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ε, ναι λοιπόν!! Ηρθα όταν έλειπες και βούτηξα το κριτσίνι μου στο πιάτο της εθνικ φωτό σου.
Για κοίτα επάνω δεξιά. Αυτό που λείπει, εγώ το πήρα;)))

Anonymous said...

Αχ, ευχαριστώ, αφήνω το βροχερό νησί για μερικές μέρες αλλά θα δοκιμαστεί αμέσως μόλις γυρίσω!

heart n soul said...

μα γιατί κρυφά καλή μας Έλενα? αφού για σας σερβιρίστηκε, οκ, και για τη Μάγια! πάρτε κι άλλο, εμείς εδώ σκάσαμε:) Πάρτε κι από της Χουανίτας!

heart n soul said...

ειρήνη, spread the word!

Αθήναιος said...

Πολύ καλό. Θα μας φτιάξετε για το Μπαζάρ των Δρόμων Ζωής;Αναλαμβάνω το κοστος της συσκευασίας και τις ετικέτες θα σας τις φτιάξει ο ζωγράφος Μανώλης Ζαχαριουδάκης. Τί λέτε; :-)

Anonymous said...

Καλημέρα !
Αγαπητή heart n soul εσείς το ταχίνι που το προμηθευεστε? Πως είναι η ευρωπαική του ονομασία ? (μην γελάσει κανείς)
Εγώ εδώ στας Γερμανίας δεν το χω βρει ακόμα . Πήγα και στον Τούρκο , πήγα και σε ένα βιολογικάδικο της γειτονιάς μου αλλα τζίφος .

Juanita La Quejica said...

Λαμπρινάκο, το σουσάμι από ό,τι τσέκαρα στο http://iate.europa.eu/iatediff/SearchByQueryEdit.do
λέγεται sesam στα γερμανικά.
Στα αγγλικά δίνεται μια εκδοχή του ταχινιού ως sesame seeds pulp. Μήπως να το ζήταγες με αντίστοιχο τρόπο στα γερμανικά, σαν πολτό από σουσάμι; Ο πολτός λέγεται και paste στα γερμανικά, σύμφωνα με το ίδιο ηλεκτρονικό λεξικό. Δεν κάνεις μια ακόμα προσπάθεια λοιπόν;

ΕΛΕΝΑ said...

Ξανάρθα:))
Αφού λοιπόν με ….παρακαλάτε,έφτιαξα τα πολίτικα κουλουράκια της Αγγελικής και ήρθα στα φανερά να τα βουτήξω και στα δύο χούμους:P

Anonymous said...

δεν το εχω δοκιμάσει...αν και για κάμποσο καιρό ήμουν ξετρελλαμένη με ό,τι έφερνε σε ρεβύθια,αυτή η τρέλλα φαίνεται πως πέρασε εντελώς πλέον,και δεν αντέχω ούτε στο ελάχιστο να τα γευτώ,επίσης και το ταχίνι!(μυστήριο πράγμα η γεύση...)

heart n soul said...

dear Αθήναιος, αν η πρόταση γίνεται σε μένα με τιμά και μ'ενδιαφέρει, αλλά χούμους ταχυδρομικώς από τας Αγγλίας γίνεται? δεν γίνεται:) μήπως μια άλλη κόρη πεντανόστιμη θα ήθελε??

Λαμπρινή εδώ το βρίσκω πια παντού, και στο σουπερμάρκετ, και στα υγιεινάδικα, και σ'ένα ινδοπακιστανικό μπακάλικο. Το λένε με τ'όνομά του, tahini, και το περιγράφουν ως sesame paste. Κάπου έχω διαβάσει ότι συγκεκριμένοι σούπερ-ντούπερ αποχυμωτές έχουν ειδικό εξάρτημα σύνθλιψης για πάγο (για γρανίτα), ξηρούς καρπούς κλπ και φτιάχνουν τα λεγόμενα nut butter, όπως το ταχίνι αλλά από ξηρούς καρπούς, σε περίπτωση που θα μπαίνατε σε πειρασμό να το φτιάξετε μόνη σας. Ίσως να τα καταφέρετε να το αλέσετε κάπως, για τη συγκεκριμένη συνταγή δεν νομίζω να πειράζει η κάπως διαφορετική υφή γιατί όλα μια πάστα γίνονται στο τέλος

Juanita μοιάζουμε! Κι εγώ όταν έχω deadline θέλω να κάνω τα πάντα εκτός απο αυτό, το σπίτι λαμπίκο, τζάμια, κέικ, ίντερνετ, τις γωνίες, το παρκέ, αααχχ σας νιώθω! Με συναγωνιστικούς χαιρετισμούς:))

Έλενα, σειρά σας να μας τρατάρετε τώρα, περιμένουμε!:))

cook, εγώ αντίθετα, σιχαινόμουν τα ρεβύθια ως παιδί, τώρα τα τρώω. Το συγκεκριμένο ντιπ, με μπόλικο λεμόνι και σκόρδο, δεν έχει γεύση ρεβιθοτάχινου. Ειδικά αν βάλετε μέσα κι άλλα καλούδια, όπως πιπεριές ψητές (σας περίσσεψαν καθόλου από την πιπεροσαλάτα σας;), πέστο, που ανέφερε η Ειρήνη,κλπ, χαμπάρι δεν θα πάρετε, λέω 'γω τώρα.

heart n soul said...

Αθήναιος, μου κινήσατε την περιέργεια! Πήγα στο http://mdespell.googlepages.com/home και διάβασα για το μπαζάρ (συνειστώ σε όσους δεν το έχουν κάνει ήδη να ρίξουν μια ματιά!), πολύ ενδιαφέρον, κρίμα που θα το χάσω :(
Έβαλα το μπανεράκι πάντως εις το μπλογκ μου.

tassoula said...

Θεσπέσιο!Και τι ωραία που πάει με τις αραβικές πίτες!

heart n soul said...

και οι φρυγανισμένες πίτες με τη σούπα του update!

ΕΛΕΝΑ said...

Heart, σειρά μου να τρατάρω βεβαίως, βεβαίως:)
Στην περίπτωσή σας όμως, αγωνίζομαι να βρώ κάτι ολιγοθερμιδικό, vegan και νηστίσιμο για να σας φιλέψω. Που θα μου πάει?? Θα το βρω:))
(Θέτε να τα συνδυάζει και τα τρία??)

heart n soul said...

έλενα ντίαρ, αν είναι virtual το κέρασμα, δώστε του να καταλάβει! Υπόσχομαι να το φτιάξω σε πολυμελή μάζωξη για να κάνουμε καταμερισμό θερμίδων! Νηστήσιμο μέχρι τα Χριστούγεννα (να κάνουμε μια αποτοξίνωση, να μην κάνουμε?), μετά ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει:)

άλλη Αγγελική said...

Λαμπρινούλα, υπάρχει η γερμανική μάρκα Rapunzel, που κυκλοφορεί ταχίνι με το όνομα Tahin, Sesammus και ρεβιθάλευρο ψημένο (Kichererbsenmehl geröstet). Από αυτά τα δυο έφτιαξα το humus μου (αντί αν βράζω και αλέθω ρεβίθια - προσθέτοντας βραστό νερό, λεμόνι, σκόρδο, αλάτι).

Αθήναιος said...

Είστε στο εξωτερικό; ΦΑΚ! Που λένε και στην Ινγκλατέρα. ;-)

Ααα το να συμμετείχαν στο μπαζάαρ οι υπόλοιπες κυβερνομαγείρισσες, θα ήταν εξαιρετικό και νομίζω πως θα γέμιζε όλους μας μεγάλη χαρά!

Anonymous said...

Jua είδες τι καλή που είμαι ? Μασημένη τροφή ζητάω η τεμπέλα :))
Οπως τα λες ειναι το κοιταξα και γω στο νετ . Σ΄ευχαριστωωωω:))

Αγγελική μου σμουααατςςςς :)))

heart n soul said...

Αθήναιος, Άι νόου! Γιατί πολύ θα ήθελα να συμμετάσχω:) Τόσες όμως κυβερνομαγείρισσες (μ'άρεσε:) δεν μπορεί...

Anonymous said...

Αν μας περισσέψουν μαγειρεμένα ρεβύθια (δηλ. με το κρεμμυδάκι και το λαδάκι τους) μπορούμε να τα κάνουμε χουμους;

heart n soul said...

Ω γιες ντίαρ amo! Ένας από τους τρόπους σερβιρίσματος είναι με τσιγαρισμένα-καραμελωμένα κρεμμύδια, οπότε μια γλύκα θα 'ναι:)

kiki said...

Μας κινείτε την περίεργεια να το κάνουμε dear heart n soul!

witchofdaffodils said...

εγώ θα αφαιρεσω το σκόρδο γιατι δε θα πιανουν τα μάγια :))

heart n soul said...

witch dearest, αν δε θέτε σκόρδο, δοκιμάστε...σκόρδο! Σκόρδο roasted δηλαδή, που έχει ήπια και μελωμένη γεύση, και δε χαλάει και τα μάγια:)
Αν έχετε ισπανική καπνιστή πάπρικα, βάλτε κι απ' αυτή!

άλλη Αγγελική said...

Καρδούλα, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες οι παραλλαγές σας! Θα δοκιμαστούν οπωσδήποτε! Thanks, dear!

elie said...

Τέλειο! Κάθε Καθαρά Δευτέρα τσακίζω απίστευτες ποσότητες...

heart n soul said...

άλλη Αγγελική, elie, δοκιμάστε και πείτε μας αποτελέσματα, μην περιμένετε για την Καθαρή Δευτέρα :)

Anonymous said...

ΤΟ ΧΟΥΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ..ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΩΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...