Saturday, December 15, 2007

Παγωτό μες τον χειμώνα;

Τι έκανε η Σταχτοπούτα όταν τέλειωσαν τα μάγια της καλής νεράιδας και η άμαξά της ξανάγινε κολοκύθα; Μα, την έκανε παγωτό και την έφαγε βλέποντας στο βίντεο "Το φάντασμα των Χριστουγέννων" του Ντίκενς (πάντα της έφτιαχναν τη διάθεση τα Χριστουγεννιάτικα), πράγμα που την έκανε να ξεχάσει τον καημό της για τον λούζερ-πρίγκιπα. Με το κολοκυθοπερίσσευμα έκανε τη μάσκα που της είχε πει η καλή μάγισσα, γιατί βλέπεις ήταν άμαθη στα ξενύχτια, κι ήρθε και ξανάγινε το μαγουλάκι της φράπα.
Για κάθε παράπονο λοιπόν, αλλά πάνω απ' όλα για τις γιορτές, ένα κολοκυθοπαγωτό, αμέρικαν στάιλ, που μοσχοβολάει Χριστούγεννα και ζεσταίνει την καρδιά.
Ζητήστε από τον Άη-Βασίλη:
1 1/2 δοσομετρική κούπα μπισκότα κανέλας, θρυμματισμένα
2 ασπράδια χτυπημένα ελαφρά
1 κ.σ. νερό
1 δοσομετρική κούπα πολτό κολοκύθας (μαγειρεμένη στον ατμό ή στο φούρνο ή βρασμένη και καλά στραγγισμένη στο σουρωτήρι, ή έτοιμο πολτό από βάζο:)
1/3 δοσομετρική κούπα καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
1/2 - 1 κ.γ. μίγμα μπαχαρικών, έτοιμο ("Σμυρνιό") ή δικό μας με τζίντζερ, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο κλπ.
2 κ.σ. κονιάκ
4 δοσομετρικές κούπες ωραίο παγωτό βανίλια, αγοραστό ή της μαγισσένιας
3 κ.σ. καβουρδισμένα πήκαν (ή καρύδια)
2 κ.σ....οβαλτίνη! (ή οβομαλτίνη?. Δίνει malted άρωμα)
Ανακατεύουμε τα μπισκότα με τα ασπράδια και το νερό, μ' ένα πηρούνι, να υγρανθούν τα μπισκοτοψίχουλα (μ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το βούτυρο στη μπισκοτοβάση). Πατάμε καλά στον πάτο μιας αντικολλητικής ή ελαφρά λαδωμένης φόρμας με σούστα, ή ταρτιέρας (22-23εκ.) και ψήνουμε, 180 C, για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά τον κολοκυθοπολτό με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά και το κονιάκ. Προσθέτουμε το παγωτό και ανακατεύουμε απαλά για να πετύχουμε εφεδάκι μαρμπρέ. Απλώνουμε την παγωτάρα μας στη μπισκοτοβάση, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, και βάζουμε στην κατάψυξη (ή ζγκατάψυξ, που λέει κι ένας φίλος) για κανα οχτάωρο. Για να την σερβίρουμε, αφήνουμε στη συντήρηση του ψυγείου κανα 20άλεπτο, για να μαλακώσει, και πασπαλίζουμε με το τόπινγκ, που είναι τα καβουρδισμένα πήκαν με την maltίνη, αλεσμένα μαζί στο μπλέντερ, για έξτρα κραντς. Τώρα, αν δεν έχουμε maltίνη, λέω να καραμελώσουμε τα ξηροκάρπια και να τα κάνουμε πραλινόσκονη. Ή τι λέτε για θρυμματισμένες maltesers? Ποιο λικεράκι να σερβίρουμε παρέα? Ακούω προτάσεις!

25 comments:

Anonymous said...

nuxta-nuxta drosoules!!!!e??
ta ulika ta egrapsa ston Ai-basilh!
kai giati hmoun kalo koritsti olh thn xroniaaaa!!!tha mou ta ferei!!!xaxaxa!!!to briskw,kai nostmo kai periergo!!!sthn ugeia mas!!!me likeraki kanelas!!!filakia!!!
kalo kshmerwma!!!

Anonymous said...

Το παγωτό για μένα ειναι παντός καιρού και να πω την αλήθεια συνήθως τον χειμώνα το ζητώ με μανία :))

Heart έχω φανταστική κανελάδα απο τα χέρια της Κικίτσας . Ανταλλάσσω ένα ποτηράκι με μια περιποιημένη μερίδα παγωτό :))

heart n soul said...

kleiw-συνξενυχτούλα, καλημέρα, κι εγώ είπα του Άη-Βασίλη να μη σας ξεχάσει, μου 'πε να τον κεράσετε ένα λικεράκι κανελέ:)
λαμπρινή, κική, διπλή περιποιημένη μερίδα με σορόπι κανελάδας!

Juanita La Quejica said...

Τί διαβάζω ακόμα δεν έχω ανοίξει για τα καλά τα ματάκια μου; Παγωτό με βάση και με ξηροκάρπια από πάνω; Αμάν!
Έχω να συνεισφέρω με λικέρ φράουλας, που επειδή βγήκε άγευστο το πλάκωσα στα κανελογαρύφαλα και φέρνει λίγο προς τεντούρα. Δικαιούμαι μήπως έτσι μεγάλο κομμάτι και μια κουταλιά έξτρα από το topping;
Δεν φαίνονται πια οι φωτογραφίες μπροστά από τα ονόματά μας... μας έχει πρήξει ο blogger. Άει στο καλό, να μην μπορούμε να φτιάξουμε ένα site να κάνουμε ό,τι θέλουμε...

heart n soul said...

juanita δικαιούστε, δικαιούστε!:)
(παρεπιπτόντως με πετυχαίνετε πάνω που μπινελικώνω τον blogger myself, ένα απλό πράμα του λέω να κάνει και δε το κάνει!:(

ΕΛΕΝΑ said...

Βρε αθεόφοβες ξενύχτισσες, τρώγατε παγωτάκι βραδιάτικα?? Μας φυλάξατε τίποτα??
Τέλειο φαίνεται, με λαχταριστή βάση και ωραίο μαρμπρέ αποτέλεσμα:))
Πάω να προλάβω τον Αη Βασίλη;-)

heart n soul said...

έλενά μας, νυχτιάτικα τρώγεται το παγωτό! φυλάξαμε, φυλάξαμε, και ο Αη-Βασίλης κατά κει έρχεται μου πε:)

kiki said...

Με κολάσατε και είδατε τα αποτελέσματα κυρία μου. Συνοδέψτε με λικέρ κανέλλας ή με κανελλάδα χωρίς αλκοόλ Αλλιώς, δώστε δ/νση και τα έχετε σε λίγες μέρες.

heart n soul said...

με τέτοια αποτελέσματα, να σας κολάζω τακτικά γλυκυτάτη:)) πάω να φτιάξω ένα σαλεπάκι τώρα, δε σας κάνω πλάκα, μου θυμίσατε ότι έχω κάτι φακελάκια κάπου (από το μαστίχα-σοπ του αεροδρομίου) πάω να τα βρω!
ΥΓ με συγκινείτεxxx

kiki said...

Βρε παιδιά..τελικά όταν φεύγω από τη Ζάκυνθο, πρέπει να φεύγω με λίστα από πράγματα που δε βρίσκω εδώ. Ορίστε τώρα... να έχει η χαρτ σαλέπι αγορασμένο από τα ντιουτιφριδάδικα και από τα μαστιχα-σοπάδικα κι εγώ όχι! Ααααα...ποια θα με συνοδέψει στην Ευριπίδου; :-)))

H.Constantinos said...

Κολοκυθοπαγωτό;;
Με κύριο υλικό την άμαξα της Σταχτοπούτας;;
Και το υπόλοιπο μάσκα;!!
Αααα... Εχετε ξεφύγει τελείως εδώ στο Hungry!!
Αψογη κατάσταση μιλάμε!!
Δεν διευκρινίσατε τί γίνεται με τις φλούδες, μή πάνε χαμένες!
Τις κάνετε ρετσέλια μετά;

Να δώ τί προτείνει γιά τις φλούδες η Κική, που μαγειρεύει και τις πορτοκαλόφλουδες!

Γιά λικεράκι προτείνω Drambuie.
Αλλά και Tia Maria θα κόλλαγε.

ΥΓ: Η περιγραφή, όλα τα λεφτά...!

heart n soul said...

H.Constantinos, είδατε τι κάνει η δύναμη της συνεργίας? και πού να δείτε πόσο ξέφυγε η sweet dreams με το σαλέπι της! μ'αρέσουν τα λικεράκια σας! Για μάσκες θα πάτε στη μάγισσα, κάποιο φλουδοσκράμπ θα σας πει, και είπαμε, waste not-need not!:)
sweet dreams, είδατε τι σουρεάλ ο κόσμος που ζούμε? πώς να μη γράφουμε σουρεάλ συνταγές μετά? (σας γράφω πίνοντας...σαλέπι (το βρήκα!) στην υγειά σας!

Juanita La Quejica said...

Για τις φλούδες έχω μια πρόταση:
αφού ο πρίγκηπας βγήκε σκάρτος, αν τον μετατρέψει σε γουρουνάκι η Καλή Μάγισσα, τότε μια χαρά θα χρησιμεύσουν για το lunch και το dinner του τα leftovers της συνταγής.

Αγγελική Ν said...

Αυτό το παγωτό και αν είναι πρωτότυπο! Όπως το λες Heart σουρεάλ!

Ότι πρέπει πρόταση για τα καλοκαιρινά Χριστούγεννα της Ν Αφρικής, που πλησιάζουν! Τα «καλοκαιρινά Χριστούγεννα» μου φαίνονται εξ ίσου σουρεάλ... Να βλέπεις Χριστουγεννιάτικα δέντρα να ακούς αντίστοιχα τραγουδάκια και το θερμόμετρο να είναι καρφωμένο στους 28-30 βαθμούς…

Λοιπόν για λικέρ προτείνω "Αμαρούλα" νοτιοαφρικανικό λικέρ κρέμα, φτιαγμένο από τα φρούτα του δέντρου Μαρούλα. Για τα φρούτα αυτά τρελαίνονται οι ελέφαντες: τα τρων, μεθούν και κάνουν βλακείες! Καλό είναι, βέβαια, να μη βρεθείς μπροστά τους, όταν είναι σε τέτοια κατάσταση! (και αυτό δεν είναι παραμύθι…) Αν το βρείτε πουθενά δοκιμάστε το!

kiki said...

Έφτιαξε σαλέπι η άπονη αγγλίς! Κι εγώ δεν ξέρω πως είναι. Μωρέ "προχτές" στην Αθήνα. είπα να δοκιμάσω αλλά βιαζόμουνα...Αχ...την επόμενη!
Κωνσταντίνε τις φλούδες ε; Χμμμ...

Μάγια said...

πολύ χαίρομαι που έχω ίντερνετ και στην πατρίδα και έτσι δεν χάνω τέτοιες απολαυστικές περιγραφές και φωτογραφίες! να 'στε καλά, dear heart! :)

heart n soul said...

juanita:))) μ'αρέσει το πνεύμα σας της οικονομίας, εκφρασμένο με τρόπο που με κάνει να λύνομαι στα γέλια:))
αγγελική ν, τέλεια συνταγή για καλοκαιρινά Χριστούγεννα, ναι αυτό κι αν είναι σουρεαλιστικό!:) το "Αμαρούλα" το δοκίμασα πριν από χρόνια, από έναν φίλο νοτιοαφρικανό, και ξετρελλάθηκα, καλά που μου το θυμίσατε! οι ελέφαντες που κάνουν βλακείες ακούγονται θαύμα!:)
sweet dreams, σόρυ και πάλι σόρυ, παρηγορηθείτε με τη σκέψη ότι με ενεπνεύσατε!

heart n soul said...

μάγιααααα!!!

ΕΛΕΝΑ said...

Μάγιααααααα (φωνάζω κι εγώ)!!Στην "πατρίδα" είσαι??? Θα μείνεις για τις γιορτές???

Μάγια said...

heart και έλενα! :))

ναι, είμαι στην πατρίδα, θα μείνω μέχρι τις 28 του μηνός! έλενα άυριο θα φτιάξω τα φρατζολάκια σου!

υγ: τι κρύο είναι αυτό;!!

Penelope said...

Τώρα καθώς σε διαβάζω Heart n soul μου, καθώς και τούτο το περίεργο παγωτάκι... μου πέρασε η σκέψη εγώ να κάνω μέρος από το πλεόνασμα της κολοκύθας μου ΜΟΥΣ. Αφού έγινε παγωτάκι, μια χαρά το βλέπω να μου βγαίνει και σε μους με μπόλικη κανελίτσα και προσθήκη βανίλιας ενσωματεμένη με καλά χτυπημένης κρέμας γάλακτος και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού.
Πάλι για πειραμα δηλαδή ετοιμάζομαι :-)))
Για να δω αν θα πετύχει;

ΕΛΕΝΑ said...

Μάγια καλά να περάσεις στην πατρίδα και καλή επιτυχία με τα ψωμάκια:)
Από κρύο, παράπονο δεν έχουμε όπως είδες;-)
Θέλω καλοκαίριιιιιιιιιιι!!!!!

Μάγια said...

ευχαριστώ πολύ έλενα! κι εσύ καλά να περάσεις στην ολλανδία...ζηλεύω!¨:)

Μάγια said...

ευχαριστώ πολύ έλενα! κι εσύ καλά να περάσεις στην ολλανδία...ζηλεύω!¨:)

witchofdaffodils said...

χαμός, 3 μέρες έλειψα και παραλίγο να χάσω τα καλύτερα.
σπλεντιντ μαι ντιαρ, σιμπλι σπλεντιντ! μπορω να παραλειψω τη βάση γιατι ειμαι σιμπλι τεμπελα;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...