Wednesday, January 16, 2008

Σολομός Ποσέ

Τα είπε και η Πηνελόπη! Απλά τα επαναλαμβάνω με δικά μου λόγια και άλλο ψάρι...Τις μέρες των διακοπών, στην Αθήνα, ακολουθήσαμε με τον άντρα μου, την γνωστή σε όλους, κτηνώδη διαιτητική συμπεριφορά και μάλιστα ενισχυμένη! Γιατί βλέπαμε όλους τους φίλους μας τρώγοντας… Προφανώς, είχαμε οικτρά αποτελέσματα στις «γραμμές» μας…. Γυρίσαμε στην Αφρική και αποφασίσαμε, δημοκρατικά, να χάσουμε τα κιλά που προσθέσαμε, όσο γρηγορότερα γίνεται! Στοπ στα κρεατικά, τα γλυκά, τα πολλά ψωμιά, τα σνακ, μείωση στην ποσότητα του κρασιού, αύξηση στα λαχανικά, σαλατικά και ψάρι.
Όταν το πεις αυτό στην Ελλάδα, έχεις ωραία ψάρια να διαλέξεις και απλά να τα ψήσεις! Στην Αφρική πρέπει να τα μαγειρέψεις κάπως, που να γίνουν νόστιμα…. Ο σολομός είναι πολύ ωφέλιμο έδεσμα, λόγο των Ω λιπαρών του, αλλά η γεύση του είναι «ιδιαίτερη» και χρειάζεται προσοχή στο μαγείρεμα. Μέχρι τώρα, τον έφτιαχνα στον φούρνο, στη γάστρα, με λευκό κρασί και πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα). Πρόσφατα, βρήκα μια ωραία συνταγή για σολομό, στο περιοδικό Food and Home, January 2008! Την δοκίμασα, ήταν εύκολη, μας άρεσε και σας την παρουσιάζω:
Σολομός ποσέ
½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
½ φλιτζάνι νερό
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια (και τα πράσινα φύλλα)
1 πρέζα αλάτι
1 κιλό φιλέτο φρέσκου σολομού.
Σε κατσαρόλα βάζουμε το κρασί, το νερό, τα λαχανικά και το αλατάκι και τα βάζουμε να βράσουν.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, τοποθετούμε στην κατσαρόλα τα φιλέτα του ψαριού, με την πλευρά που έχει το δέρμα προς τα κάτω. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία. Ο χρόνος αυτός επαρκεί, δεν χρειάζεται να παραμαγειρευτεί, γιατί ο σολομός χάνει την γεύση του.
Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, ή (και) βραστά λαχανικά, αφού προσθέσουμε στο ψάρι αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση!
Δοκιμάστε το! Με την μέθοδο αυτή εξαφανίζεται η χαρακτηριστική μυρωδιά και η λιπαρότητα του σολομού! Οπτικά το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, γιατί αναδεικνύεται το ωραίο «σομόν» χρώμα του ψαριού, με το πράσινο της σαλάτας!

12 comments:

heart n soul said...

αν το δοκιμάσω λέει? στην καρδιά μου μπήκε κι αυτή η συνταγή αγγελικούλα! τέλεια, να σαι καλά. Κι αυτή η φωτό τι να πω, αν είναι δική σου κι αυτή, σου ξαναβγάζω τον μαγειρικό μου σκούφο!:)

Juanita La Quejica said...

Ρίξε στο τέλος και ολόκληρα κόκκινα πιπέρια που γλυκίζουν ελαφρά και ταιριάζουν πολύ με τον σολομό.

ΕΛΕΝΑ said...

Aγγελικούλα, εγώ τον μαγειρικό μου σκούφο (που λέει και η heart) στον έχω βγάλει από καιρό:)
Τι πιο ωραίο φαγητό από το ψαράκι, τι καλά που είχαμε δυο συνταγές με ψαράκι σήμερα!!

Katerina ante portas said...

Εύκολο απλό και μοιάζει πεντανόστιμο!
Θα το δοκιμάσουμε!

Anonymous said...

Ωραίο Αγγελική. Για πες μας και με την άλλη συνταγή με πορτοκάλι.
Με την ευκαιρία πολύ ωραίος γίνεται ο σωλομός αν τον τυλίξετε σε λαδόχαρτο μαζί με φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και ανηθο, αλάτι πιπέρι και μια σταγόνα λάδι. και τον ψήσετε στο φούρνο για 20 λεπτά.

elie said...

Ωαραίος ο σολομός ποσέ! Βρήκα βιολογικό χθες και νομίζω ότι έτσι θα τον κάνω.

Penelope said...

A! Τι καλά ... να μια ακόμη συνταγή για να συνεχίζουμε την ψαροφαγία Αγγελική μου. Και το καλό με αυτά τα ψάρια είναι πως δεν έχουν κόκκαλα (!) κι' έτσι δεν κάθομαι σαν βλάκας να ξεκοκαλίζω για τον καλό μου...και εγώ να τρώω δεύτερη και καταϊδρωμένη, μ΄εναν μπέμπη να με κοιτάει στο στόμα!
Αισθάνομαι βρε, ενοχές να τρώω εγώ κι εκείνος να με κοιτάει περιμένοντας να δοκιμάσει... Είμαστε βλέπετε ακόμη στην αλεσμένη φρουτόκρεμα και λαχανόκρεμα.

Anonymous said...

Μοσχοβολάει ο σολομός !!
Ετσι κάπως συμπεριφέρομαι και γω σε όσα ψαράκια κάνω αχνιστά αλλα για φρέσκο κρεμμυδακι δεν το χα σκεφτεί :)

Πηνελόπη τι ωραία σε λίγο καιρό θα τρώτε μαζί με το μωράκι σας :) Ωρα βεβαια ειναι να μάθει ο καλος σου να ξεκοκαλίζει το ψάρι του γιατι στο τελος σε βλέπω νηστική !

witchofdaffodils said...

ωραίοι συνδυασμοί, η απλότητα της συνταγής μου αρέσει!

Αγγελική Ν said...

@heart, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια!

@Juanita, κόκκινα πιπέρια? Καλόοοοο!!!!!

@ Ελενάκι, θα ακολουθήσουν και άλλες ψαροσυνταγές! Το ψάχνω για ευνόητους λόγους!

@ Κατερίνα και Elie, καλή επιτυχία!

@Σταυρούλα, o σολομός με πορτοκάλι, με δυο λόγια, είναι αυτό που έγραψα. Θα κάνω ένα ποστ για φωτογραφία κλπ Ωραία η πρότασή σου για σολομό σε λαδόκολλα! Τρελαίνομαι για πακετάκια!

@Πηλελόπη μου, είπαμε να έχεις υπομονή, αλλά οφείλω να πω ότι τον κακομαθαίνεις! (του αξίζει, το ξέρω….) Όσο για τον παίδαρο, παρά να σου αναπτύξει καμιά αλλεργία, άσε να το δοκιμάσει στην ώρα του! Έχετε καιρό να συμφάτε, να τα κοπανίσετε, να το γλεντήσετε…όρεξη να έχετε.!!!!

@ Λαμπρινή μου, εγώ το ποσάριζα σε σκέτο νεράκι, μέχρι να διαβάσω την ιδέα!

Αγγελική Ν said...

@Witch μου, και εγώ λατρεύω τις απλές συνταγές, που κυριαρχεί η γεύση των καλών υλικών!
Εδώ. επειδή τα ψάρια είναι του Ωκεανού, δηλαδή άνοστα, τα μαγειρεύουν με πολλές σάλτσες, μπαχαρικά, βούτυρα κλπ Είναι η Ινδική κουλτούρα, η Κινέζικη, κλπ Ενώ μου αρέσουν οι γεύσεις τους (εκτός από τα βουτυρωμένα) είναι τόσο έξω από τις διατροφικές μου συνήθειες!

kiki said...

Ωραίος ο σολομός. Χτες που έβαλες ποστ έτυχε να έχω πάρει μόλις σολομό αλλά δεν είχα τα υλικά όλα, οπότε τον έκανα λίγο διαφορετικά. Θα κάνω και τη δική σου όμως που είναι απλή και δείχνει νόστιμη.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...