Thursday, March 20, 2008

Τάρτα πραλινέ λεμόνι-μπανάνα

Διανύω πειραματική περίοδο. Επίσης πάσχω και από το γνωστό "τώρα-που-το-φτιάξαμε-αυτό-πρέπει-να-φτιάξουμε-κάτι καινούριο" σύνδρομο, έτσι λίγες συνταγές επαναλαμβάνονται πανομοιότυπες, γιατί η ζωή είναι μικρή για να χωρέσει όλες τις συνταγές που θέλω! Έτσι είπα να κάνω μια ζύμη τάρτας αλλιώτικη από την κλασική μπριζέ (αλεύρι-βούτυρο). Ήταν πολύ δύσκολο να μη τη φάω καθώς την έστρωνα στη φόρμα. Αυτή η ζύμη πλάθεται εύκολα σε μπαλάκια και κάνει ωραιότατα πραλινοτρουφάκια. Να επανέλθω στην τάρτα όμως. Για τη βάση χρειάστηκα:
1 1/2 κούπα λεπτοαλεσμένα πήκαν ή καρύδια, ή μίγμα αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κάσιους, μπραζίλ, ό,τι έχετε
1/3 κούπας κουάκερ
1 κ.σ. κορνφλάουρ
1/2 κ.γ. κανέλα
1/4 κούπας σιρόπι σφένδαμου (maple syrup)
2 κ.σ. brown rice syrup (ή μέλι)
1 κ.γ. βανίλια
Ανακατεύω τα στέρεα υλικά, προσθέτω τα υγρά, ανακατεύω καλά, τρώω λίγο και απλώνω το υπόλοιπο σε ελαφρά λαδωμένη φόρμα, πιέζοντας με το χέρι, στον πάτο και στα πλαϊνά. Ψήνω 12 λεπτά να καραμελοτραγανοχρυσίσει (ναι, είναι νέο ρήμα κ. Μπαμπινιώτη). Αφήνω να κρυώσει και ετοιμάζω τη γέμιση:
85 γρ. κορν φλάουρ
225 γρ. καστανή ζάχαρη (εγώ έβαλα φρουκτόζη, τα 2/3 της ποσότητας)
60 ml φρεσκοστιμμένο λεμόνι (περίπου 1 1/2 λεμόνι)
3 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
1 κ.σ. ηλιέλαιο (εγώ έβαλα φουντουκέλαιο)
350 ml ζεστό νερό
1 μεγάλη ή 2 μέτριες μπανάνες (προαιρετικά)
Ανακατεύω όλα τα υλικά, εκτός από το νερό και τις μπανάνες, σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτω σιγά σιγά το νερό ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά, μέχρι να έχω μια πηχτή ομοιόμορφη κρέμα. Αν θέλουμε και τις μπανάνες, τις προσθέτουμε αφού κατεβάσουμε την κρέμα από τη φωτιά και πολτοποιούμε με το μπλέντερ χειρός. Γεμίζουμε την τάρτα και αφήνουμε να κρυώσει, διακοσμούμε με ό,τι μας αρέσει και σερβίρουμε με άπειρες κούπες τσάι λεμόνι.
Αυτή τη βάση θα την καθιερώσω και θα πειραματιστώ με άλλες γεμίσεις!

23 comments:

kiki said...

Γουστάρω λεμονάκι! Γουστάρω εναλλακτικά! :-)

heart n soul said...

γεια σου γουστόζα dreams! :)

witchofdaffodils said...

γιαμι!
καλά αυτά τα εξωτικά σιρόπια που πάτε και τα βρίσκετε αγαπητή, δυσευρετότερα και του καριτέ, θα πάω να ταράξω τον λοκαλ υγιεινατζή :)

Να σε πω, αν βάζαμε γάλα αμυγδάλου ή φουντουκιού δε θα υπήρχε μεγαλύτερο (συναισθηματικό) δέσιμο με τη βάση? αλλά θα μου πεις είναι το λεμόνι στη μέση, σωστά.
Μόνη μου το'πα, μόνη το αναίρεσα..

heart n soul said...

witch let me know αν και τι βρίσκετε στα εγχώρια υγιεινατζίδικα, με ενδιαφέρει, αν υπαρχεί κάτι καλό κεντρικό που να βρίσκω ό,τι βρίσκω κι εδώ να μη γεμίζω τη μια και μοναδική βαλίτσα που μας επιτρέπουν τώρα πια με σιρόπια και ταμάρια:)
όσο για το γάλα, εγώ λέω να μη το αναιρέσουμε αλλά να το δοκιμάσουμε! Το φουντουκέλαιο που έβαλα στην κρέμα όντως έδωσε μια συναισθηματική νότα:)

ΕΛΕΝΑ said...

Ε, λοιπόν πολλά χρόνια θα ζήσεις:)) Αγόρασα σιρόπι σφενδάμου, και η Λαμπρινή με ρώταγε που θα το χρησιμοποιήσω. Εγώ λοιπόν της είπα, ελπίζω η Heart ότι θα βάλει κάποια συνταγή με το σιρόπι τούτο, αλλιώς....ευτυχώς που λήγει το 2010,μέχρι τότε κάτι θα σκεφτώ;-)
H βάση μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα πάντως:)

popelix said...

Δεν αφήνεις κανένα να αγιάσει ... Ευτυχώς που δεν έχω καθόλου χρόνο για πειραματισμούς. Για μια ταπεινή κολοκυθοπατάτα βλέπουμε αλλά για ταρτούλα ... ααααααααααααααχ! Καλή είναι και η μπλε σοκοφρέτα ... με όλα τα συντηρητικά της :-(

witchofdaffodils said...

Nα σου πω, σίγουρα πρέπει να υπάρχει κάτι κεντρικό και μεγάλο κλπ.
Δεν το έχω ψάξει γιατι είμαι λιτός νάρκισσος ;-)

Σιρόπι σφενδάμου ή μελάσσα υπάρχει και στα σουπερμάρκετ, για τα αλλα βρίσκω εναλλακτικές, πχ. το χαρουπόμελο(ν) ή το δικό μας πετιμέζι!

Δώρα said...

Πωπω heart τι πειρασμός είναι αυτός;Μου αρέσει πάρα πολύ το λεμόνι και με μπανάνα μάλλον θα είναι τέλειο!

άλλη Αγγελική said...

Ακούγεται θαυμάσιο - ιδιαίτερα η βάση ...
Και χωρίς μπανάνες πρέπει να είναι πολύ καλό.
Μπράβο heartούλα με τους πειραματισμούς σου!

Α, κυρά Έλενα! Ώστε αγόρασες maple syrup! Μην αναρωτιέσαι τι θα το κάνεις! Πάει παντού όπου και το μέλι κι εμένα τουλάχιστον μ΄αρέσει πολύ περισσότερο.

Juanita La Quejica said...

Τί είναι το σιρόπι σφενδάμου; Μήπως είναι αυτό που ρίχνουν στην Ολλανδία πάνω από τις ομελέττες και εγώ είχα ξετρελλαθεί με τον συνδυασμό γλυκού και αλμυρού, ενώ ο Δ. μόνο που το έβλεπε να πλησιάζει τα αυγά πάθαινε λαλα; Χμ...
Αυτή η βάση πάντως πραγματικά ακούγεται πολύ δελεαστική.

heart n soul said...

έλενα :))) δοκίμασε και πες μας:)

popelix :)) σοκοφρέτα!

witch επικροτώ τις εναλλακτικές επιλογές σας!

δώρα, ναι είναι ωραίο το μπανανολέμονο!

ΑΑ, ναι και χωρίς μπανάνα, ακόμα πιο λεμονένιο!

Juanita, για τον σφένδαμο θα σου πει η έλενα τώρα! Όσο για την Ολλανδία έχουμε την Κλειώ! Πώς το μάντεψα ότι εσένα ειδικά θα σου άρεσε αυτή η βάση? ;)

Αγγελική Ν said...

Καρδούλα μου, εκείνο το «καραμελοτραγανοχρυσίσει», μου καρφώθηκε στο μυαλό! Μόλις γυρίσω στην Αφρική, θα το δω πως γίνεται, εκ του σύνεγγυς!

Προς το παρόν, υποκλίνομαι κυρία μου! Και σημειώνω ότι, είμαι φανατική οπαδός και δημιουργός της τάρτας, ότι και να έχει μέσα της! Πωπω λεμονάκι και μπανάνα! Υπέροχο!
Μπιζ, μπράβο!

heart n soul said...

αγγελικούλα ν να υποθέσω ότι εσείς καραμελοτραγανοχρυσίζετε στον αφρικανικό ήλιο?:)) μπιζ κι από μένα!:)

Αγγελική Ν said...

Καρδούλα, τούτο το καλοκαίρι δεν το καταλάβαμε! Σαπίσαμε στην βροχή! Χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες, κάτω από τους 20 βαθμούς!
Τώρα είμαι στην Αθήνα και έχει καλύτερο καιρό από το φθινοπωρινό Jbg!

heart n soul said...

what??? στην Αφρική?! κατά τ'άλλα κάποιοι διατείνονται ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλάγή..
ώστε στο πατρίντα! να περάσετε καλά εύχομαι, να το φχαριστειθείτε:)

ΕΛΕΝΑ said...

Αγγέλικα αγόρασα, αγόρασα σιρόπι σφενδάμου, από το γνωστό Σ/Μ με το πουλί και το γάλα. Εχουμε αναπτύξει μια σχέση λατρείας με το συγκεκριμένο σιρόπι. Καθημερινά κοιταζόμαστε με αγάπη, αλλά επειδή δεν ξέρω τι να το κάνω, μένουμε στο κοίταγμα:PPP

"Juanita, για τον σφένδαμο θα σου πει η έλενα τώρα!"
Nαι,ναι Jua, don't worry,εγώ θα στα πω όλα βρε;-))

Anonymous said...

kardoula mas!!!ti lixoudia einai auth???kai gia twra einai oti prepei!!!geia sta xeria sou!!!nomizw tha thn ftiaksw thn Deytera,gia na kalwsorisw ton kalo mou!!!xaxa!!se euxaristw!!!apo kardias!!!
kai twra sthn apantw sthn Juanita mas!!!alla me erwthsh!!!pou efages ta aygoulakia kalh mou???sto Amsterdam???giati opou allou den mou etyxe kati analogo!sto serbirisma!!
ta fwta mou htan thampa!!!kardoula kai den sas edwsa apleton fws!sthn ypothesh!!!ma exw zouzounia twra!!kai thelw na mathw!!!
Aggelikoula mou!ti kala!sthn Patrida e!!!kala na peraseis matakia!!!

Juanita La Quejica said...

Κλειώ μου και εντός και εκτός Άμστερνταμ, σε μέρη που μας είχε πάει φίλος Ολλανδός από το Ρόττερνταμ. Το ένα μάλιστα ήταν κοντά σε κάποιο κάστρο και ήταν ιδιαίτερα τουριστικό μέρος από ό,τι μας είχαν πει. Αλλά δεν θυμάμαι καθόλου ονόματα.

heart n soul said...

ελενάκι δοκίμασέ το οπωσδήποτε στα scotch pancakes! θα ξετρελλαθείς:)
Κλειούλα μάλαμα!:) αν τη φτιάξεις καλή επιτυχία και να μας πεις εντυπώσεις
Χουα, δες στης cook, έβαλε τις προάλλες μια γλυκειά ομελέτα

Anonymous said...

θΕΙΚΗ λέμε!!!!....τη θελω εδώ και τωρα!!!

heart n soul said...

cook χρυσοχέρα, να σας ανταποδίδουμε κι εμείς καμμιά φορά την έμπνευση?:)

Μάγια said...

θα τη βάλω κι αυτή στη λίστα με τα πράγματα που θέλω να κάνω όταν είμαι ελλάδα (να δω τι θα πρωτοκάνω!)

πραλινοτρουφάκια είπατε; please elaborate!!!

heart n soul said...

προκομένη μου maya, αξίζει να συμπεριληφθεί της λιστός:) για πραλινοτρουφάκια, πλάσε μπαλάκια, τύλιξε σε λιωμένη σοκολά και άφησε να στεγνώσουν, είναι ο λα λα:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...