Friday, April 04, 2008

Cuenca, Κρεμαστά Σπίτια και Ανακατωμένο

Η εξοχική ομελέττα με σπαράγγια της Κικής, μου έφερε όμορφες αναμνήσεις στο μυαλό από μια πρόσφατη επίσκεψη στην Cuenca (Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016), με τα διάσημα "Casas Colgadas", στην Ισπανία. Εκεί παίξαμε πηρουνομαχίες για το ποιός θα πάρει μεγαλύτερο μεζέ από ένα νοστιμότατο revuelto de espárragos y jamón, από όπου και η φωτογραφία.Στην Ισπανία τα σπαράγγια με αυγά είναι από τις αγαπημένες συνταγές, που την βρίσκουμε σχεδόν πάντα και στους καταλόγους των εστιατορίων, στα πρώτα πιάτα. Απαραίτητη η προσθήκη jamón (του Teruel κατά προτίμηση) ή γαριδών ξεφλουδισμένων, για πιο πλούσιο γευστικό αποτέλεσμα. Το πιάτο ονομάζεται revuelto, δηλαδή ανακατωμένο, μιας και η τελική όψη είναι σαν να πήγε να φτιάξει κανείς ομελέττα και του έπεσε στο αναποδογύρισμα, χαχα! Ή σαν τα scrubbled eggs των Άγγλων.
Η βασική συνταγή ξεκινά με ελαφρύ βράσιμο των σπαραγγιών, τσιγάρισμα του αλλαντικού ή των θαλασσινών σε λάδι ή/και βούτυρο, προσθήκη των σπαραγγιών και στη συνέχεια τα αυγά και καλό ανακάτεμα μέχρι να αποκτήσουν τα αυγά κρεμώδη υφή.
Μπορούν να προστεθούν μανιτάρια, κρεμμύδια σωταρισμένα και σκόρδο. Στο τέλος, για γαρνίρισμα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ψιλοκομμένος μαϊντανός.
Αντί για γαρίδες, έχει τύχει να το δοκιμάσουμε στην Χώρα των Βάσκων και με σολομό, αλλά προσωπικά προτιμώ τελικά τις γαρίδες. Ένα εξαιρετικό τέτοιο revuelto σερβίρεται την Άνοιξη και το Καλοκαίρι στην Μαδρίτη των Austrias, στην Taberna del Alabardero, που βρίσκεται δίπλα στο Teatro Real και απέναντι από το Palacio de Oriente. Όσοι επισκεφτείτε την Μαδρίτη, κάντε μία στάση σε αυτό το εστιατόριο και θα με θυμηθείτε!
Συχνά, όταν τα σπαράγγια είναι πολύ φρέσκα, αντί για ελαφρύ βράσιμο σωτάρονται μέχρι να μαλακώσουν και στην συνέχεια ακολουθεί το jamón ή οι γαριδούλες.
Άλλη εκδοχή είναι -αφού βράσουν ελαφρά τα σπαράγγια- να προστεθούν αρχικά τα κοτσάνια κομμένα σε κομμάτια μαζί με το αλλαντικό, στη συνέχεια τα αυγά και μόνο στο τέλος -όταν θα είναι σχεδόν έτοιμο το revuelto- οι πολύ μαλακές και ευαίσθητες κορυφές των σπαραγγιών, για να μην διαλυθούν.
Στα δύο ερασιτεχνικότατα και "ζαλιστικά" βίντεος μπορείτε να πάρετε μια "γεύση" από τα "Κρεμαστά Σπίτια" και την γέφυρα, που καλύτερα να αποφεύγουν να διασχίσουν όσοι πάσχουν από υψοφοβία, καθώς η επιστροφή από το δρόμο κρατά γύρω στην μισή ώρα.


12 comments:

Crazy Tourists said...

Ωραίο φαγάκι!! Έτοιμα τα πιρούνια για μάχη;

CrazyTourist2

heart n soul said...

πολύ ωραία, και τα κρεμαστά και τα ανακατωμένα!:)

Juanita La Quejica said...

Έτοιμα δεν λες τίποτα CrazyTourist2!
Heart, δοκίμασέ τα με γαρίδες αν δεν τρως jamón, γίνονται νοστιμότατα.

heart n soul said...

jamón jamón!

Anonymous said...

Μας άνοιξες την ώρα μεσημεριάτικα βρε Χουανίτα!... γιάμμμ
jorge

Anonymous said...

...την όρεξη εννοούσα... haha
jorge

kiki said...

Ωραίο φαγάκι και ωραία βολτούλα! Τωρα μένει να μας γράψει και η Χαρτ τη σουπούλα με σπαράγγια έτσι για να έχουμε ένα μίνι σπαραγγοαφιέρωμα.

witchofdaffodils said...

ωραία βόλτα!
για το χαμόν δε μιλώ,
νηστευω και σιωπώ :)

ΕΛΕΝΑ said...

Ωραία η βόλτα, ωραίο και το revuelto, του οποίου το νιανιά ουδόλως θα με ενοχλούσε:)
Για το χαμόν επίσης δεν μιλώ, διότι jamon του Teruel που να το βρω;-)

Juanita La Quejica said...

Την έχεις δει την ταινία Heart;
Jorge, buen fin de semana amigo.
Καλά λες Κική, να βάλουμε και την σούπα. Επίσης, αν δείτε στις φωτογραφίες της Cuenca, εξαιρετικά γίνονται και a la plancha, δηλαδή στη σχάρα, σε κάποιο μαντέμι...
Γεια σου Μαγισσούλα ποιήτρια!
Ελενάκι, λες να θυμώσουν τα σπαράγγια αν είναι απλά του ΑΒ; ΧΑΧΑ! Αν και έχω καλύτερη ιδέα! Δεν πεταγόμαστε μέχρι το Teruel (που μου έχει ξεφύγει και πρέπει να είναι πολύ όμορφο μέρος) να κάνουμε προμήθειες;

Anonymous said...

juanitaki!!*4x10*!!!
eimai afwnh ap'auto to thaumasio mperdema!!!filakia!!!

Μάγια said...

εγώ είμαι φαν όλων των ανακατωμένων! πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...