Tuesday, May 06, 2008

Κόκκινα αυγά και ..πράσσειν άλογα,

...πλην όμως ορθολογιστικά!


Ωραία τηρήσαμε τα έθιμα και βάψαμε τα αυγά μας, κανονικά ή οικολογικά! Τα τσουγκρίσαμε, τα φάγαμε σχέτα με το αλατάκι και το πιπεράκι τους, τα φάγαμε με λάδι και ξύδι και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα τρώμε ως ενδιάμεσο σνακ ή μετά από έντονη γλυκοφαγία,να βοηθήσουμε τις καύσεις, τα κεράσαμε ως είθισται μετά κουλουρακίου..Μετά, μετά όμως, τι γίνονται τα υπόλοιπα;
Μα συστατικά άλλων γνωστών συνταγών ή νέων ευρημάτων! Για παράδειγμα:

-Μια κρεατόπιττα με κιμά, φρέσκο κρεμμυδάκι, πιπεριά κόκκινη, κουκουνάρι και ψιλοκομμένα αυγά, σε σφολιάτα, δίνει την αίσθηση του πιροσκί! Φυσικά ο κιμάς τσιγαρίζεται, εκτός αν σας έχει μείνει από τίποτα μακαρόνια.. Με ένα ψιλοκομμένο κανονικό κρεμμύδι ροδίζεται, σβήνεται με κρασάκι και δέχεται αλάτι-πιπέρι, μοσχοκάρυδο λίγο νεράκι για να βράσει λίγο και τα προαναφερθέντα υλικά. Τα αυγά προστίθενται, αφού τραβήξουμε τον κιμά από την φωτιά. Αλείφεται το φύλλο με αυγό και παίρνει πασπάλισμα σουσαμιού και μαυροκούκι. Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο,με αέρα, στους 170 για μισή ώρα, ή ως να ροδίσει το φύλλο.

-΄Ενα ρολό κιμά, το μίγμα του οποίου ακολουθεί τη δική σας συνταγή μπιφτεκιών. Με την προσθήκη μιάς αλεσμένης στο multi ντομάτας, γιαουρτιού ή γάλακτος, άφθονου μαϊντανού και δυόσμου (και μάραθο να βάλετε όπως εγώ καλό είναι!), φρέσκου κρεμμυδιού (πράσινο μέρος) και ενίσχυση των αρωμάτων του κύμινου με μοσχοκάρυδο, μπαχάρι,(και λίγο φρεσκοτριμμένο τζίντερ που έβαλα εγώ).Οπωσδήποτε η ζύμη είναι αφράτη (όχι σφικτή όπως στα μπιφτέκια), από τα υγρά και αν χρειαστεί προσθέστε γάλα ή νερό. Χρησιμοποιήθηκε μια κόλλα ζαχαροπλαστικής να απλωθεί ο κιμάς σε παραλληλόγραμμο, (καλή ώρα,όπως στην πίτα που βλέπετε). Τα αυγά -καθαρισμένα- ολόκληρα μπαίνουν στη μέση και κομμάτια κεφαλογραβιέρα ανάμεσα. Με τη βοήθεια της κόλλας ανασηκώνεται το μίγμα του κιμά και ρολάρεται. Με την ίδια λαδόκολλα, μπαίνε σε μακρόστενη φόρμα του καίηκ, σκεπάζεται με τις άκρες της σα μωρό, (κολλείστε το άνοιγμα αλείφοντας με το πινέλλο λίγο λάδι). Ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 (1 κιλό κιμάς, θέλει ψήσιμο περίπου 1 και 1/2 ώρα). Κόβεται σε μερακλίδικες φέτες αφού αφήνεται λίγο να "κάτσει", να κρυώσει δηλαδή ώστε να τεμαχίζεται ευκολώτερα.

-Μιά Ρυζοσαλάτα. Βράζετε 1-2 φλυτζάνια ρύζι(προστιμώ καρολίνα, αλλά αν έχετε βρασμένο για πιλάφι αξιοποιείστε το), για 4-ή για περισσότερα άτομα. Ψιλοκόβετε 4-5 αυγά σφικτά(ένα για κάθε άτομο), αγγουράκια τουρσί, ντομάτα, βρασμένα καρόττα, πιπεριά πράσινη-κόκκινη, άφθονο μαϊντανό, 1 κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια, δυό πράσινα κρεμμυδάκια και ότι άλλο θέλετε να αξιοποιήσετε από τα περισσεύματα (π.χ. ζαμπόν, βραστό κοτόπουλο). Προσαρμόζετε την ποσότητα υλικών κατά το δοκούν, αλλά μην παραλείψετε τα χρώματα. Χτυπάτε ένα λαδόξυδο με σκόνη μουστάρδα και περιχύνετε τα υλικά. Αυτό για να προλάβει να απορροφήσει το ρύζι λίγο και να μη στέκεται μπάστακας στη σαλάτα. Αλάτι-πιπέρι( η κόρη Lilly πρόσθεσε ένα φακελλάκι για σαλάτα γνωστής εταιρίας) και αναμείξατε τα υλικά. Θα χρειαστείτε στη συνέχεια της ανάμιξης, έως μισό κιλό μαγιονέζα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο γιαούρτι μειώνοντας την ποσότητα.Ή να κάνετε τη σπιτικήτης α.Αγγελικής! Οπωσδήποτε κρατείστε μαγιονέζα ατόφια για το σερβίρισμα και το στόλισμα. (Εγώ είχα κάνει "μανιταράκια" ντομάτας αλλά δεν πρόλαβα την αξιοπρεπή φωτογράφιση, κατεφαγώθη η μία άκρη..)
-Aκούμε το συγκρότημα πράσσειν άλογα εδώ.

16 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Λοιπόν, κάθε φορά που διάβαζα μια συνταγή έλεγα "αυτήν θα κάνω", μετά ενθουσιαζόμουν με την επόμενη και την μεθεπόμενη. Εξαιρετικές ιδέες αξιοποίησης των κόκκινων αυγών Κατερινάκι, που σίγουρα σε όλους μας έχουν ξεμείνει αρκετά.
Το ρολό κιμά με τα κομμάτια γραβιέρας, μπαίνει στο πρόγραμμα για αύριο και η ρυζοσαλάτα, που επίσης με ενθουσίασε θα δοκιμαστεί οπωσδήποτε. Καθόλου δεν περιφρονώ όμως και την πίτα-πιροσκί:)

Μάγια said...

αυτή η ρυζοσαλάτα μου μπήκε στο μάτι! και η πίτα/πιροσκί...αχχ! ευχαριστούμε για τις ωραίες ιδέες!

Αγγελική Ν said...

Ωραίες προτάσεις! Η κρεατόπιτα μου άρεσε ιδιαίτερα! Κατερίνα μου, θα δοκιμαστούν! Και του χρόνου να είσαι καλά!
Μόνο που τούτη τη φορά δεν περίσσεψε τίποτα, γιατί δεν έφτιαξα τίποτα! Έτσι θα φτιαχτούν από την αρχή, όχι για ανακύκλωση κόκκινων αυγών...

Αγγελική Ν said...

Ξέχασα να ρωτήσω: πως είναι τα μανιταράκια ντομάτας?

heart n soul said...

εγώ τα θαύμαξα τα μανιταράκια γιαλατζί! και την εφευρετικότητά σας Κατερίνα!:) και το σλάιντ σόου! εύγε!:)

Katerina ante portas said...

Καλησπέρα φίλες μου
-Ελενα στα χεράκια σου οι συνταγές μου θα γίνουν καλύτερες!

-Μάγια, σε ευχαριστώ, σίγουρα θα σου αρέσουν

-Αγγελική Ν. πάντα ευγενής! Όσο για την κρεατόπιτα, αρέσει πάντα και τη φτιάχνω και εγώ βράζοντας 2-3 αυγουλάκια, όποτε!

@ Τα "μανιταράκια" τα φτιάχνω κόβοντας ενα στρογγυλό από τη σάρκα της ντομάτας. Εδώ το στερέωσα με δυο οδοντογλυφίδες, κρύβοντάς τες επιμελώς με περισσότερο φρέσκο μαϊντανό απ όσο φαίνεται στη φωτογραφία. Άλλοτε το έχω στερεώσει σε αυγό βραστό που του έχω ισιώσει το "κεφάλι"! με το δαχτυλάκι βάζω πιτσιλιές μαγινέζας στο καπελάκι ντομάτας, όπως στα παραμυθένια μανιτάρια!

Katerina ante portas said...

Oυπς, μου διέφυγες καρδούλα μου!
Ευχαριστώ, (υπόκλισις!), ευχαριστώ! :)

άλλη Αγγελική said...

Είπα βλέποντας τον τίτλο "τι υπέροχη γνώση ελληνικών είναι αυτή;" - και ΝΑ! Η Κατερίνα! :-))))

Juanita La Quejica said...

Ω λα λα! 2 κομμάτια από την κρεατόπιττα στα σίγουρα για μένα παρακαλώ πολύ! Επειδή έχει και κουκουνάρι και μια γωνίτσα, τώρα που το ξανασκέφτομαι.

Anonymous said...

Katerina mas!!!mporw na exw ligo ap`ola???exw mia oreksh,ayth thn stigmh!!!kai den kserw ti na dialeksw!!!
geia sta xeria sou kopelouda mou!!!
filakia!!!

Maria Tzirita said...

Γλυκιά Κατερίνα και φιλενάδες! Δε μας λυπάστε καθόλου πια; Μετά από τέτοιο φαγοπότι θέλουμε αποτοξίνωση, όχι άλλες γευστικές προκλήσεις!!!
Τέλειες είναι οι συνταγές σας, δεν το συζητώ. Αλλά ζητάω χάρη. Κάνω έκκληση. Δημοσιεύστε μια δίαιτα, μια διαιτητική, πλην νόστιμη συνταγή, παρακαλώ!
Θα σας είμαι υπόχρεη!...

Penelope said...

Σας θαυμάζω...τα vindeakia σας είναι μούρλια και η ρυζοσαλάτα κατεγράφει. Την κρεατόπιτα την έφτιαξα κι' εγώ κάνοντας την προσθήκη με τα κόκκινα αυγά, πριν καν σας διαβάσω Κατερίνα μου. Τι ταύτηση "πνευμάτων" κι' αυτή :-)).
Καλημέρα.

Katerina ante portas said...

Eίπα ότι θα βρέξει και μου έφτιαξε η μέρα! Αλλά ..τίποτα ακόμα..
-α.Αγγελική, με κάνετε και ντρέπομαι!(άσε που δεν πιάνεται..συμπεθέρα!)
-Αν σου πω ότι δεν σε σκέφτηκα στο κουκουνάρι αγαπητή Juanita, ψέμματα θα πώ!
-Για κείνο το "κοπελούδα" φιλάκια και από μένα και όλα τα λούλουδα του εε της βεράντας μου!!

-maria tzirita, χαίρομαι που σε γνωρίζω. Πολύ καλή ιδέα θαρρώ ιδέες για δίαιτα.

-Penelope αν δεν ταιριάζαμε που λέει και η παροιμία.. :)

popelix said...

Καταπληκτική ιδέα! Μου φαίνεται θα κάνω μπουρεκάκια με γέμιση κιμά για πιροσκί. Είναι και χωριάτικα τα αυγουλάκια και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν!!! Μιαμ μιαμ!

Katerina ante portas said...

Aυτό θα πεί δημιουργική πρόταση συνταγής!! Καλή επιτυχία popelix

Nena said...

Α, κοριτσάκι, Κατερινάκι (πως να το κάνουμε είσαι και μικρότερη) να είσαι καλά με τις νοστιμότατες ιδέες σου. Η ρυζοσαλάτα φαίνεται να λέει πολλά. ΄Ομως έχω μια απορία κυρίες: Πως καταφέρνετε κι έχετε υπόλοιπα; Μόνο εμείς τρώμε όλο μας το φαί;
Τα αυγουλάκια μου ήδη τα έκανα τουρσί, αλά Σταυρούλα Μ. γιατί πέρσυ που τα πρωτοφτιάξαμε πολύ μας ήρεσαν. Τώρα τι να πω μάλλον θα κάνω τη ρυζοσαλάτα απ την αρχή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...