Sunday, May 25, 2008

Σάλσα ρομέσκο

Μια που η σενιόρα Χ είναι μπίζι με τις εξετάσεις της, πέφτει πάνω μου το βάρος της ισπανικής μας επιμόρφωσης:) Να λοιπόν μια καταλάνικη σάλσα που φτιάχνω, με συνταγή lonely planet, πολύ νόστιμη και πολυχρηστική:
Θα χρειαστούμε:
-2 κ.σ. πάπρικα (μισή-μισή με καπνιστή ισπανική αν έχετε)
-1/2 κ.γ. καγιέν
-1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
-1 κ.σ. ελαιόλαδο
-24 φουντούκια και 12 αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα και ελαφρά καβουρδισμένα
-3 ντομάτες (έψαξα κι άλλες συνταγές, και δίνουν πιπεριές αντί για ντομάτες, εγώ χρησιμοποίησα και ντομάτες και πιπεριές Φλωρίνης ή απλές, κόκκινες) ψημένες μέχρι να μαυρίσει το φλούδι τους και ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες
-1 κεφάλι σκόρδο ψημένο ολόκληρο με τη φλούδα του, μαζί με τις ντομάτες/πιπεριές (μη σας τρομάξει η ποσότητα, όταν ψήνεται μαλακώνει και μελώνει η γεύση του, ΔΕΝ είναι σαν ένα κεφάλι ωμό σκόρδο!)
-1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
-1 κ.γ. αλάτι
-1 κ.σ. ξύδι
Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί (το σκόρδο αφού το ζουλήξουμε να βγει από το φλούδι του) στο γουδί οι παραδοσιακοί, στο μπλέντερ οι τεμπέληδες, μέχρι να έχουμε μια αλοιφή. Εγώ έβαλα ντάκο αντί για ψωμί αλλά δεν τον έβρεξα η ξεμυαλισμένη και μου έγινε στούμπος, μην κάνετε το ίδιο λάθος (διορθώνεται βέβαια με έξτρα λάδι ή νερό). Έτοιμη προς κατανάλωση ή φύλαξη στο ψυγείο, σε βαζάκι σκεπασμένη με λάδι όπως ο πελτές κρατάει πολύ καιρό, αλλά και χωρίς λάδι πάλι θα κρατήσει μερικές μέρες σε αεροστεγές ταπεράκι. Συνοδεύει ψητά κρέατα και λαχανικά, ψητές γαρίδες, γεμίζει ψητές πατάτες, τέλειο ντιπ για potato wedges, ανακατεύεται αντί για σάλτσα με ταλιατέλες, μπαίνει σε σαλάτες, αλοίφεται σε ντάκο ή ψημένο ψωμί σαν μπρουσκέτα, για σάντουιτς, τα κάνει όλα, μόνο καφέ δεν ψήνει. Η τελευταία μου περιπέτεια ήταν ένα ονειρικό ντιπ που έφτιαξα ανακατεύοντας ρομέσκο με κριμ τζιζ (που φτιάχνω με στραγγιστό γιαούρτι, λίγο λεμόνι και βότανα) και λίγη μαγιονέζα, για τα τραγανιστά και πικάντικα potato wedges που φάγαμε χτες.

14 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Αααααα, τι βλέπουν τα ματάκια μου?? Ντιπάρουμε βραδιάτικα???
Πάω να φέρω τα κριτσίνια μου:))

heart n soul said...

έλενα τρέχα!:))))

Juanita La Quejica said...

Η καταγωγή της λέγεται ότι είναι από την Tarragona και ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 15ο αιώνα, όταν ο Colón επέστρεψε από τον "Νέο Κόσμο" με τις καυτερές πιπεριές κάτω από το μαξιλάρι του.
Νομίζω ότι χρειάζεται οπωσδήποτε καυτερές πιπεριές, εκεί είναι το μυστικό, στην πικάντικη γεύση της. Το ψωμάκι πρέπει να είναι τηγανισμένο ή φρυγανισμένο, πριν το κοπανήσουμε στο γουδί με τα υπόλοιπα υλικά.
Η ρομέσκο κάνει πολύ καλή παρέα σε ψάρια (δίνει φιλί της ζωής στα κατεψυγμένα) και σε κουνέλι.

Gianni said...

Και καυτερές πιπεριές;;;
Εγώ νομίζω πως και έτσι μια χαρά πικάντικο θα είναι.
Ωραία ιδέα τα ντιπ για τις βραδιές μοδοσφαίρου που έρχονται...

Juanita La Quejica said...

Δεν είναι δική μου παραλλαγή Γιάννη. Η ρομέσκο γίνεται με guindillas και ñoras, τα βασικά συστατικά της δηλαδή είναι καυτερές πιπεριές.

heart n soul said...

τα περίμενα τα συμπληρωματικά σχόλια του ειδικού μας ανταποκριτή!:) Για τα τσίλι ξέρω τα εξής: στην ορίτζιναλ εκδοχή χρησιμοποιείται το ancho chilli. Σ'αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε καγιέν. Επίσης να προσθέσω ότι η ισπανική πάπρικα υπάρχει σε: pimentón dolce (sweet), agridulce (semi sweet) και picante (hot). Στην ποσότητα που χρειάζεται εδώ (2 κ.σ.) αν βάλουμε την χοτ δε βάζουμε σε καμμία περίπτωση και τσίλι. Αν όμως βάλουμε την γλυκειά, τότε βάζουμε και καυτερή πιπερίτσα.

Nena said...

Πολύ καλή! Δε μου λέτε ειδικές εσείς, αν για γλυκειά ισπανική πιπεριά, βάλω την καπνιστή? Μήπως και του πάει? Λέμε τώρα.

Juanita La Quejica said...

Η διαφορά ουσιαστικά στις συνταγές σαν αυτή, που προέρχονται από την Λατινική Αμερική, είναι ότι στηρίζονται σε μεγάλη ποικιλία από τηγανιτές ή ψητές πιπεριές, διαφορετικού βαθμού "κάψας", που χρησιμοποιούνται συνδυαστικά. Η ρομέσκο είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, μπόλικες τηγανιτές συνήθως πιπεριές, που εκτός από την "κάψα" βέβαια συνεισφέρουν και με την υφή αλλά και με τα διαφορετικά αρώματά τους στο τελικό αποτέλεσμα.
Όμως, στο σπίτι μας χρησιμοποιούμε ό,τι υλικά έχουμε και ό,τι βρίσκουμε εύκολα στον τόπο κατοικίας μας, οπότε αν Νενάκι έχεις καπνιστή πιπεριά (thank you Νίκο για την πασχαλίτσα!), αυτή θα χρησιμοποιήσεις. Και όταν του σερβίρεις το ψητό ψαράκι που του αρέσει τόσο, στρώσε από κάτω 2 κουταλιές ρομέσκο και άστον να αναρωτιέται. Αν έχεις και καμιά βραστή γαριδούλα, βάλε και αυτήν στο γουδί για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

Μάγια said...

παίρνω κριτσίνια, κρακεράκια, ψωμιά και ό,τι άλλο βρω πρόχειρο και πάω για βούτες, πριν το φάει όλο η έλενα!

άλλη Αγγελική said...

Ψηφίζω μόνο πιπεριές (γλυκές και καυτερές), όχι ντομάτα (άντε το πολύ λίγη πάστα για πιο έντονο χρώμα) και καπνιστή πάπρικα. Μμμμ!

Παρόμοια είναι η συριακή Muhammara,με καρύδι και με κύμινο. Ξανά μμμμ...

Μπράβο heart που μου τη θύμισες!

heart n soul said...

nena κι εγώ καπνιστή έβαλα:)
Χουα θα σας περάσω στο διαφημιστικό τμήμα, αυτό το "άστον να αναρωτιέται" με τσάκισε:)))
Μάγια στο τσακ πρόλαβες!
ΑΑ περιμένω την Muhammara τώρα που τη θυμήθηκες!

witchofdaffodils said...

κάηκα η μάγισσα :)

heart n soul said...

καλέ εδώ δε μασήσατε στην πυρά, μια σάλσα (με γλυκειές πιπεριές) θα σας κάνει καλά?:)))

kiki said...

Πιάσε ένα ντακο βρε παιδί γιατί τέλειωσε...Θα τον μοιραστώ με τη μάγισσα. Ξέρει αυτή από ντάκους :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...