Monday, June 30, 2008

Μελιτζανόπιτα με κιμά

Αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό η μελιτζάνα που όπως μαθαίνουμε εδώ εκτός από υψηλή διατροφική αξία έχει και… καλλυντική δράση. Κάποια στιγμή μπορεί τα κορίτσια της κοσμετολογίας να κάνουν καλλυντικά θαύματα μ’ αυτήν ;)
Ως τότε θα την κάνω πίτα, με κιμά.
Υλικά
για τα φύλλα
περίπου 400γρ. αλεύρι
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
2-3 κουταλιές ξύδι
νερό όσο πάρει
για τη γέμιση
2-3 μέτριες μελιτζάνες από το χωριό της Έλενας
300γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
1 κούπα χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2-3 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη (αν χρειαστεί)
6 κουταλιές τριμμένο πεκορίνο
ελαιόλαδο
αλάτι (λίγο), πιπέρι, μπαχάρι τριμμένο, 1 φύλλο δάφνης
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη ζύμη για τα φύλλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί.
Κόβετε τη μελιτζάνα σε κύβους, αλατίζετε, λαδώνετε ελαφρά και τις βάζετε σε ένα ταψάκι στο φούρνο να μαλακώσουν (αντί τηγανίσματος αυτό) μαζί με τα καρεδάκια της πιπεριάς. Η προσθήκη της πιπεριάς έγινε έπειτα από τη λαϊκή απαίτηση που εγέρθηκε με αφορμή ένα σχόλιο της witch, στα περσινά μπουρεκάκια.
Ετοιμάζετε το μίγμα του κιμά σοτάρωντας στο λάδι το κρεμμύδι και το σκόρδο, προσθέτοντας τον κιμά, τα μπαχαρικά. Σε λίγο ρίχνετε το χυμό ντομάτας και ενδεχομένως λίγο νεράκι. Μόλις πάρει βράση προσθέτετε τις μελιτζάνες, αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί και να πιει η σάλτσα τα υγρά της. Δεδομένου ότι οι μελιτζάνες θα απελευθερώσουν υγρά, αν νιώσετε ανασφάλεια περί της …υγρασίας της γέμισης, προσθέστε τη φρυγανιά να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει (τότε θα προσθέσετε το τυρί και τον μαϊντανό και θα ανακατέψετε καλά).
Όσο η γέμιση κρυώνει, ανοίγετε τα φύλλα, 3 μεγαλύτερα για κάτω και 4 μικρότερα για επάνω.
Μπορείτε βέβαια να ακολουθήσετε και την τεχνική που περιγράφει εδώ η Σταυρούλα Μ.
Στρώνετε τα 3 φύλλα της βάσης σε ένα ταψάκι των 25εκ. λαδώνοντας ελαφρά στο ενδιάμεσο, απλώνετε τη γέμιση και ολοκληρώνετε με τα 4 πάνω φύλλα, λαδώνοντας πάλι στο ενδιάμεσο. Χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα πάνω φύλλα, πασπαλίζετε με σουσάμι και ραντίζετε την επιφάνεια με λίγο νερό.
Ψήνετε στους 220 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν καλά τα φύλλα. Πριν σερβίρετε περιμένετε να κρυώσει ελαφρά.

23 comments:

Penelope said...

Αντε πάλι πρωί-πρωί....
Πρέπει να τις κόψω τις πρωινές επισκέψεις στο blog, γιατί με "ξεσηκώνουν" και μετά θέλω άμεσα το κάτι τις μου....
Πολύ καλή η εκδοχή σου elie, για την μελιτσανόπιτα.

Juanita La Quejica said...

Εξαιρετική!!!
Πολύ μου άρεσε, γιατί έτσι καλύπτονται και τα γούστα του Δ. (θέλει το κρεατάκι του) και τα δικά μου (χωρίς λαχανικά, δεν).
Τώρα στο φύλλο ομολογώ ότι σηκώνω τα χέρια ψηλά... μάλλον με ετοιματζίδικη κουρού την βλέπω να γίνεται η πίττα, μέχρι να μας κάνετε οι ειδικές μια επίδειξη από κοντά!

ΕΛΕΝΑ said...

Aαααυυτήηη είναι πίτα για μένα, με μελιτζανούλες.
Ωραία η "κόκκινη" εκδοχή, εγώ συνήθως την κάνω άσπρη με φέτα, χωρίς ντομάτα δηλαδή.
Επίσης κάνω και μια άσπρη χωρίς κιμά, με μελιτζάνες και πολλά τυριά.
Δηλαδή ψάχνω τρόπους να αξιοποιήσω τις μελιτζάνες που μαζεύω κάθε καλοκαίρι, γι αυτό elie μας οποιαδήποτε συνταγή με μελιτζάνα εκτιμάται πολύ:)

elie said...

χαχαχα penelope να είχα κι εγώ λίγη τώρα...
Μια χαρά θα γίνεται juanita και με έτοιμο φύλλο.
Κι εγώ λατρεύω μελιτζάνα έλενα. Έχω κι άλλη συνταγούλα υπ' όψη, στο λαδερό όμως, χωρίς κρεατάκι αλλά με κρητικό... touch!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Αμάν elie!!!!! Τι αναπάντεχη ιδέα για σήμερα που έχω χρόνο, αλλά και όρεξη για κρεατοζαρζαβατικούλια !!!

ΕΛΕΝΑ said...

Elie θέλουμε και τo κρητικό touch εννοείται:)
Νάσσο καλώς όρισες στην παρέα μας!!
Από σήμερα ο Νάσσος είναι το καινούριο μέλος μας:)

Anonymous said...

Φαινεται λαχταριστή! Μας καταστρέφετε όμως με τέτοια ποστ πρωινιάτικα... Γιαμ γιαμ

elie said...

nassos καλή όρεξη και καλώς ήρθες και επίσημα!
Έλα, μην παραποινιέσαι eva κι εγώ με τα φρουτάκια μου είμαι εδώ, φαγώθηκε η μελιτζανόπιτα, αέρας...

Αγγελική Ν said...

Elie, υπέροχη η πίτα σου!
Υπέροχη!
Περιμένω και την συνέχεια! Προς το παρόν πάω για προμήθειες Η πρότασή σου θέλει … crash test!
!

witchofdaffodils said...

πολύ νόστιμη elie!
Αυτη τη συνταγή τη φτιάχνω (ε.. χμ..δλδ..την έφτιαχνα:) τακτικά.
Ελπίζω να κράτησες μια μελιτζανόφετα για αναπλαστική μάσκα;-)

elie said...

αγγελική ν. περιμένω τα νέ από το crash test!
witch άντε και την κράτησα τη μελιτζανόφετα... αν είναι να με αρχίσετε με emulsifying wax, βάμμα σύμφυτου, βούτυρα καριτέ και λοιπά εύκολα υλικά, σας το λέω, θα την κάνω μελιτζανοσαλάτα τη μελιτζανόφετα.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Λοιπόν η γέμιση είναι έτοιμη, πάω για ...αμπαλάρισμα της πίτας. Είχα δοκιμάσει και παλιά, αλλά σκέτη αποτυχία. Τις μελιτζάνες τις άφησα λίγο παραπάνω στο φούρνο, και χρησιμοποίησα ψίχουλα αντί φρυγανιά. Επίσης πεκορίνο με κεφαλοτύρι. Φύλλο δικό μου, περίπου σαν της Σταυρούλας ίσως και πιό απλό, αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα.
Βλέπω οτι του πάει η παγωμένη μπύρα....Κόλαση !!!!!

Maria Tzirita said...

Το τέλειο φαγητό πρέπει να είναι αυτό! Αφού τρελαίνομαι για μουσακά, υποθέτω ότι αυτή η πίτα θα μου αρέσει εξίσου! (Να βάζαμε και λίγη κρέμα γάλακτος αναρωτιέμαι;...)
Καλό μήνα στις μαγείρισσες και σε όλη την παρέα! Φιλιά!

heart n soul said...

elie εντυπωσιακό ποστ με τα λινκ του, με την έρευνά του, με τα όλα του! Μια φαν-καραφάν της μελιτζανοσαλάτας και του μπαϊλντί:)
ΥΓ: μελιτζανομάσκα ομορφιάς ε??

Νασος Παπαστυλιανού said...

Λοιπόν elie έισαι ...διαφθορέας. Πάλι καλά που θυμάμαι -μετά την μπυροκατάνυξη με δικαιολογία την υπέροχη μελιτζανόπιτα- να σου πω οτι στο στρώσιμο πρόσθεσα φρέσκο βασιλικό, περίπου 2 Κ.σ και διαπίστωσα οτι του πήγαινε. Αααα και στον κιμά δεν έβαλα δάφνη όμως, έτσι? Πιστεύω οτι η δάφνη μπορεί να αντικατασταθεί με βασιλικό ή ρίγανη. Τώρα που υπάρχουν φρέσκα και γλυκά και τα δυό, ας δοκιμάσει κάποιος

elie said...

nasso χαίρομαι που σας άρεσε. Ωραία και η ιδέα σου για βασιλικό αντί δάφνης!
maria tzirita πράγματι μοιάζει με μουσακά! Κρέμα γάλακτος δεν νομίζω ότι μου έλειψε αλλά εγώ δεν είμαι φαν, ούτως ή άλλως ;)
heart να δεις τι σου 'χωωωωω για μετάάάά...

Αγγελική Ν said...

To crash test ολοκληρώθηκε, με επιτυχία! Σημειώνεται: Οι μελιτζάνες και οι πιπεριές ήταν αγνώστου προέλευσης, ο κιμάς βοδινός
και ο μαϊντανός σγουρός. Το φύλλο έγινε με τις οδηγίες της Σταυρούλας. Το αποτέλεσμα τέλειο! Elie μπράβο!

Νασος Παπαστυλιανού said...

Λοιπόν πρόταση: Η αγγελική v πρόεδρος κριτικής επιτροπής...όποτε προκύψει ανάγκη για κάτι τέτοιο.
Αξιοθάυμαστη ψυχραιμία και αλάνθαστος υπολογισμός. Αν δεν έχουμε αντιρρήσεις.. ενα...δύο...τρία... ΚΑΤΩΧΥΡΩΘΗΚΕΕΕ !!!!

elie said...

αγγελική ν. πολύ χαίρομαι που ταίριαξε στα γούστα σας! (κι εμένα η πιπεριά μου Τύπου Φλωρίνης ήταν, μη νομίζεις, και οι μελιτζάνες Τύπου χωριού Έλενας...)
Λες nasso ν' αρχίσουμε τις επιτροπές;

Juanita La Quejica said...

Και πώς θα "λαδώνονται" οι επιτροπές; Με βιολογικά λαχανικά, αυθεντική μοτσαρέλλα βουβαλιού, αυγοτάραχο Μεσολογγίου και πάει λέγοντας;

Νασος Παπαστυλιανού said...

Κοίτα να δείς τι σκέφτηκε αμέσως η Juanita. Νά 'χουμε και δική μας SIEMENS !!

Juanita La Quejica said...

Που θα πρέπει να βρούμε μια κατάλληλη ονομασία όμως Νάσο. Χμ... "Νοστίμενς" ίσως; Ή "Delicatesens"; Μπα, δεν έχω έμπνευση προς το παρόν.
Όταν ακούω πάντως για επιτροπές στην Ελλάδα, το μυαλό μου δεν ξέρω γιατί αλλά μόνο στο λάδωμα πηγαίνει.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Χαχαχαχαχαχα....νά 'σαι καλά πρωϊνιάτικα

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...