Wednesday, June 11, 2008

Τούρτα με NESCAFÉ

Η Κάλλια από τον Βόλο είναι από σήμερα το καινούργιο μέλος της παρέας μας. Μας κερνά γλυκό για την γιορτή της της περασμένης Κυριακής και εμείς με τη σειρά μας της ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και την καλωσορίζουμε στην παρέα του Hungry For Life."Τούρτα νοστιμότατη από την πεθερά μου. Είναι το πρώτο γλυκό που έφαγα από τα χεράκια της όταν την πρωτογνώρισα και συνεχίζει να το φτιάχνει σε κάθε γιορτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα λοιπόν σας το κερνάω για την προχθεσινή γιορτή μου!!!
Υλικά:
•6 αυγά
•1 ½ κούπα ζάχαρη
•3 κούπες αλεύρι
•1 ½ baking powder
•1 ½ φλυτζανάκι του καφέ γάλα
•1 ½ κουταλάκι καφέ Nescafé
•2 μόρφατ
•1 ½ κουτί ζαχαρούχο γάλα
•λίγο κακάο
•1 κούπα καρύδια κομμένα σε χοντρά κομμάτια
Σιρόπι:
•3 ποτήρια ζάχαρη
•3 ¾ ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα βάζουμε στο ψυγείο. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, προσθέτουμε το γάλα στο οποίο έχουμε διαλύσει το Nescafe, το αλεύρι και το baking powder. Στο τέλος προσθέτουμε τη μαρέγκα κουταλιά – κουταλιά για να μην ξεφουσκώσει. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε πολύ καλά ένα ταψάκι (εμείς το φτιάχνουμε σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 40 εκατοστά περίπου). Ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε στους 180 οC μέχρι να στεγνώσει (κατά τα γνωστά).
Μόλις κρυώσει αναποδογυρίζουμε το ταψί και το κόβουμε οριζόντια σε δύο κομμάτια.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη και το νερό για 5 – 7 λεπτά. Το αφήνουμε και αυτό να κρυώσει πολύ καλά.
Στο μίξερ χτυπάμε μέχρι να φουσκώσει τα μόρφατ, το ζαχαρούχο γάλα και λίγο κακάο.
Βάζουμε ξανά στο ταψί το ένα κομμάτι από το παντεσπάνι, περιχύνουμε με το μισό σιρόπι και από πάνω προσθέτουμε τη μισή κρέμα. Πασπαλίζουμε με καρύδια και συνεχίζουμε ξανά με το παντεσπάνι, το υπόλοιπο σιρόπι και την κρέμα. Τελειώνουμε ξανά με καρύδια. Βάζουμε στο ψυγείο.
Κάτι από τα παλιά… Γλυκό με όχι ιδιαίτερη εμφάνιση αλλά με φοβερή γεύση…
Κάλλια"

21 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Κάλλια Χρόνια Πολλά και Καλά!!!
Καλώς όρισες στην παρέα μας και επίσημα πλέον:)
To γλυκάκι της πεθερούλας (που απ' ότι φαίνεται είναι μια καλή πεθερούλα που φροντίζει την νυφούλα της) πεντανόστιμο, παλιά και αγαπημένη συνταγή:)

Juanita La Quejica said...

Καλώς ήρθες στην παρέα μας Κάλλια και σαν μέλος από σήμερα.
Χρόνια Πολλά και πάλι για την γιορτή σου!

heart n soul said...

χρόνια πολλά, καλωσήρθες:) ωραία η τούρτα μόκα!

Crazy Tourists said...

Γεια σας, γεια σας!!
Ωραιότατη η τουρτίτσα! Τη μπουκίτσα μας την πήραμε και σας στέλνουμε καλημέρες και χρόνια πολλά!

Κάλλια said...

Καλημέρα...
Σας ευχαριστώ πολύ... Καλώς σας βρήκα και επίσημα.
Είμαι ιδιάιτερα χαρούμενη...

Juanita La Quejica said...

Τσέκαρε το mail σου Kallia, σου στέλνουμε οδηγίες για το πώς θα μπορείς να βάζεις μόνη σου τις συνταγές σου στο blog. Για ό,τι απορία έχεις, είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε! Μην αγχώνεσαι, σιγά σιγά.

Κάλλια said...

Juanita θα το δω και για ότι χρειαστώ θα επικοινωνήσω μαζί σας.
Ευχαριστώ και πάλι...

Penelope said...

Την μάνα μου, μου θύμησες με τούτην την συνταγή βρε Κάλλια. Οντως κάτι απο τα παλιά, καλά το είπες.

ΕΛΕΝΑ said...

Πηνελόπη μου αυτό έλεγα στην Juanita, θυμάμαι αυτό το γλυκάκι ότι το είχα πρωτοδοκιμάσει από την μανούλα σου, πολύ πιθανόν είναι να έχω από αυτήν και την συνταγή:)

Αγγελική Ν said...

Κάλλια, εγώ σε θεωρούσα ήδη μέλος!
Περιμένω και άλλες καλές, δοκιμασμένες συνταγές!
Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!
Ευχαριστούμε για το κέρασμα!

Juanita La Quejica said...

Αγγελικούλα, να κάνω μία διευκρίνηση, που ίσως είναι περιττή!
Η Κάλλια είναι καινούργια φίλη, την γνωρίσαμε κάποια στιγμή λίγο πριν το Πάσχα, αν θυμάμαι καλά.
Η Κάλλη (Kallie) πάλι, είναι μέλος εδώ και καιρό και είναι το αγαπημένο μου Καλλοποππάκι, από την εποχή του hungry.

Anonymous said...

Xairetw to pio nostimo ellhniko blog. Apo tote pou sas entwphsa exw e8istei kai elegxw to blog ka8e 2 wres ;-). Edw sthn ksenitia vlepete einai kati idiaitero otan sou murizei ellhniko fagaki san ths manoulas...

Kai twra meta apo auth thn eksomologhsh kardias na kanw kai mia erwthsh? Emena pou de mou aresoun ta gluka me kafe me ti mporw na ton antikatasthsw se auth th suntagh? Apla na ton paraleipsw mhpws?

Ax kai kati allo! Ektos apo ton kafe den antexw kai ta turia tupou feta, manouri ktl (vasika den antexw na ta pianw otan einai wma enw ta trww otan einai hdh pshmena kai exoun xasei ola tous ta ugra ...perierga paidika psuxologika traumata mallon).Stis suntages me feta na vazw apla kitrina h Motzarela? Mhpws 8a mou ginontai polu vareta?

Sas euxaristw polu gia th voh8eia kai fusika gia thn parea!

Heidi

Juanita La Quejica said...

Καλώς τη Heidi.
Μήπως με κακάο; Αν και εγώ από γλυκά δεν έχω και ιδιαίτερη εμπειρία...

ΕΛΕΝΑ said...

Γεια σου Heidi:))
Nα σου πω κι εγώ την γνώμη μου και συμπληρώνει και η Κάλλια αύριο το πρωί την δικιά της.
Στο γλυκάκι αυτό, η γεύση του nescafe είναι ιδιαίτερη και αν τον παραλείψεις, θα προκύψει ένα τελείως διαφορετικό αποτέλεσμα νομίζω. Είναι σαν να παραλείπεις τον καφέ από ένα coffee cake.Οτιδήποτε άλλο βάλεις, μπορεί να πάρεις κάτι πολύ νόστιμο, αλλά δεν θα πάρεις coffee cake:)
Τώρα, για τα τυριά,ξέρω πολλούς που έχουν το ίδιο πρόβλημα με την φέτα, μην σου πω με τα τυριά γενικώς, ακόμα και τα κίτρινα. Η αντικατάσταση νομίζω εξαρτάται από την συνταγή. Σε κάποιες μπορείς να αντικαταστήσεις την φέτα άνετα, σε κάποιες άλλες η φέτα είναι αυτή που κάνει την συνταγή ιδιαίτερη!
Αυτά, ελπίζω να μην σε μπέρδεψα περισσότερο;-)

kiki said...

Καλωσήρθες και χρόνια πολλά.

Penelope said...

Σώπα βρε Έλενα! Μπορεί και να είναι όμως έτσι, γιατί η μάνα μου όντως έφτιαχνε τούτη την εκδοχή της τούρτας καθώς και άλλες παρόμοιες με φράουλες συνήθως στα γεννέθλιά μου το καλοκαίρι ή του Αγιού Κωνσταντίνου (για να τιμήσουμε τον πατέρα μου). Χειροποίητα παγωτά, μόκας, φράουλας ή τα τότε σορμπέ... Πολλές συνταγές προέρχονταν από τα περιεχόμενα του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ, που τα έγραφα η Χρύσα Παραδείση.
Τι θυμηθήκαμε τώρα....
Άστα γιατί είμαι σε φάση περίεργη τούτον τον καιρό.

Μάγια said...

χρόνια πολλά και καλά! μόνο εγώ δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτή την τούρτα; και το παίζω και κόφι άντικτ!

Κάλλια said...

Καλημέρα...
Για να απαντήσω στη heidi και συμφωνώντας με την Έλενα, πιστεύω πως τον καφέ δεν μπορείς να τον αντικαταστήσεις σε αυτή τη συνταγή. Η μοναδική πιθανότητα να το αντικαταστήσεις με κακάο, πιστεύω και εγώ πως θα δώσει ένα εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα. Δοκίμασε πάντως... δεν έχεις να χάσεις κάτι. Μπορεί και να σου αρέσει.
Βέβαια, τώρα που το σκέφτομαι ξανά μήπως σοκολάτα? Λίγη τριμμένη σοκολάτα υγείας???
Τώρα που το σκέφτομαι... δεν θα ήταν άσχημο.
Έλενα τι λες?

ΕΛΕΝΑ said...

Εγώ επιμένω στον καφέ (είμαι μια επίμονη:P)
Αστειεύομαι, αν η Heidi δεν μπορεί με τίποτα τον καφέ, νομίζω ότι μπορεί να βάλει οτιδήποτε άλλο (π.χ κακάο, σοκολάτα τριμμένη, σοκολάτα ρόφημα κλπ) και ίσως και κάποιο λικέρ για να δώσει πιο έντονο άρωμα στο γλυκό, αφού θα έχει παραλείψει το άρωμα του καφέ.

Anonymous said...

Xmmmm twra me provlhmatimasate. Mhpws telika na to kanw me apla kafe kai na afhsw tis gkrinies? An einai toso kalo oso lete, kserw kai gw, mporei na allksw kai thn apopsh mou gia ta gluka tupou moka kai na ginw ksafnika Fan:-) Sas euxaristw polu koritsia gia tis apanthseis.

Kalhmera se olous!!!

Heidi

Kalliope said...

Καλώς ήρθες συνωνόματη, και χρόνια μας πολλά και καλά!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...