Sunday, December 28, 2008

Γλυκό πορτοκάλι & μπισκοτάκια καρύδας

Το πορτοκάλι ειναι ένα απο τα πιο αγαπημένα μου γλυκά.Το ενδιαφέρον είναι πως έχει μέσα και την ψίχα του πορτοκαλιού έκτος απο την φλούδα.Το τρώμε σκέτο οπως ειναι, το βάζουμε πάνω σε γιαούρτι, το βάζουμε σε κέικ σοκολάτας, το τυλίγουμε σε κομμάτια σφολιάτας, γαρνίρουμε τούρτες, παγωτά και έχω τολμήσει να το βάλω και σε φαγητα, όπως πχ ψαρονέφρι με σάλτσα πορτοκάλι.Επίσηε με το παχύ σιροπάκι του γλασάρουμε χοιρινό και κοτόπουλο.Θέλει πορτοκάλια πολύ χοντρόφλουδα.

Η ποσότητα στα υλικά είναι ενδεικτική.-1 κιλό πορτοκάλια με πολυ χοντρή φλούδα όσο το δυνατόν ομοιόμορφα-1 κιλό ζάχαρη-1 βανίλια-1 κουταλάκι χυμός λεμόνιΞύνουμε τα πορτοκάλια στο ρεντέ στην ψιλή μεριά για να βγάλουμε ολη την πορτοκαλί φλούδα.Τα ζυγίζουμε και ζυγιζουμε και ανάλογη ποσότητα ζάχαρης και την αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τα πορτοκάλια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερο και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.Τα βγάζουμε ,τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό για 12 ώρες το οποίο αλλάζουμε συχνά για να ξεπικρίσουν.

Κόβουμε το καθε πορτοκάλι σε 4 ίσες φέτες και κοβουμε την κάθε φέτα στα δύο. Με ένα ψαλιδι πολύ προσεκτικά κόβουμε τις πέτσες , φροντίζοντας να μην αφαιρέσουμε το "ψαχνό" του πορτοκαλιού.Αφου παστρέψουμε τα κομμάτια απο τις ίνες, βάζουμε σε σειρά με την ψίχα προς τα πάνω το πορτοκάλι και το πασπαλιζουμε με μισό ποτήρι απο την ζυγισμένη ζάχαρη και το αφήνουμε ένα ολόκληρο βράδυ να βγάλει τα υγρά του.

Την επόμενη, βάζουμε σε κατσαρόλα την υπόλοιπη ζάχαρη και οσο υγρό άφησαν τα πορτοκάλια.Τα βράζουμε να μέχρι να γίνουν σιρόπι πυκνό.Το αφήνουμε να κρυώσει καλά και προσθέτουμε μέσα τα πορτοκάλια.

Τα βράζουμε και τα ξαφρίζουμε.Μόλις δέσει το σιρόπι τους, ρίχνουμε μέσα το χυμό του λεμονιού και μια βανίλια.Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στην κατσαρόλα.Πιθανότατα το γλυκό μας να αφήσει υγρά.Σε αυτή την περίπτωση το ξαναδένουμε πολύ προσεκτικά , δεν το αφήνουμε στιγμή απο τα μάτια μας για να μην μας σκουρήνει και καραμελώσει.Το κρυώνουμε και το βάζουμε στα βάζα μας.

13 comments:

Rena said...

Λιγώθηκα..να έρθω να πάρω ένα κομματάκι?

Νασος Παπαστυλιανού said...

Συγγνώμη αλλά ....τα μπισκοτάκια δεν βλέπω !!!
Γενικά τα γλυκά απο ...ξυνά μου αρέσουν πολύ: Λεμόνι, Ποστοκάλι, Γκρέιπ φρούτ, Νεράτζι, Περγαμόντο, Φράπα κοκ

Αγγελική τι εννοείς οταν λές: [Με ένα ψαλιδι πολύ προσεκτικά κόβουμε τις πέτσες , φροντίζοντας να μην αφαιρέσουμε το "ψαχνό" του πορτοκαλιού]? Ποιές πέτσες και πότε δημιουργήθηκαν αυτές?

Anonymous said...

Nάσο έχεις δίκιο για τα μπισκοτάκια!Αλλά θα ήθελα να τα βάλω μόλις τα ξανακάνω για να έχω καλύτερη φωτό.
Οταν βράσει το πορτοκάλικαι το κόψουμε στην μέση θα δούμε ότι έχει κάποια σκληρά μέρη και μερικές φλούδες απο τις σκελίδες του φρούτου που πρέπει να κοπούν προσεκτικά ώστε να δώσουμε στο γλυκό και πιο ωραία όψη και φυσικά για να μην μασάμε σκληρά κομμάτια.
Ρενάκι μου έλα να σε τρατάρω!

Νασος Παπαστυλιανού said...

αααααα.....κατάλαβα. Ευχαριστώ. Ενα βαζάκι με το γλυκάκι σου στο ραφάκι με τις μαρμελάδες δεν θάναι και άσκημο. Φαίνεται πανεύκολο !!! Γλυκειά Χρονιά

Crazy Tourists said...

Γιούχου!! Πού είναι τα μπισκότα; Οέο!!!
Χιχι!!!

Τρελοτουρίστρια

ΕΛΕΝΑ said...

Χρόνια Πολλάααααα!!!
Ευχές γλυκές σαν το γλυκάκι σου και σαν τα καρυδομπισκοτάκια σου που αναμένουμε με ... αγωνία;-)
Μ' αρέσει που "τολμάς" τις μαρμελάδες σε φαγητά, έχω βάλει μαρμελάδα μήλο σε χοιρινό (καλά, αυτό θεωρείται πια συνηθισμένο), βύσσινο σε μοσχάρι ή κυνήγι και τώρα θέλω να βάλω πορτοκάλι σε ψαρονέφρι λέμε:)

Anonymous said...

Φίλες & φίλοι "Χρόνια Πολλά".
Επειδή έχω τυφλή εμπιστοσύνη στο συγκεκριμένο blog και επειδή τα Γκρείπ φρουτ δεν είναι το φόρτε μου αλλά επειδή μου τα χάρισαν λυπάμαι να τα πετάξω, σας βρίσκεται καμιά συνταγή που να τα γλυκαίνει και να τρώγονται;
Χθες εφτιαξα χιονισμένα μπαλάκια, μια συνταγή με βανίλια-υποβρίχιο, αμυγδαλόψιχα, γάλα ζαχαρούρο & καρύδα.Ηταν πανεύκολα και πανγλυκα.
Θα σας τα "σέρβιρα" αλλά είμαι πρωτάρα και δεν μπορώ να postaρω.
Αν θέλετε θα σας τα γράψω.
Φιλάκια
Χαρά Θ.

Rena said...

αρά καλησπέρα & χρόνια πολλά. Αν θες μπορείς να στείλεις τη συνταγή σου στο hungryforlifeblog@yahoo.gr και θα τη δημοσιεύσουμε εμείς για λογαριασμό σου. Καλή και γλυκειά χρονιά!

kiki said...

Καλέ κι εγώ τα μπισκότα ψάχνω και διαβάζω και ξαναδιαβάζω το ποστ να δω που κρύβονται! :-)))

Νασος Παπαστυλιανού said...
This comment has been removed by the author.
Νασος Παπαστυλιανού said...
This comment has been removed by the author.
Νασος Παπαστυλιανού said...

Αγγελική πάλι έριξες γκρίζα διαφήμιση για τα μπισκότα σου....Χαμός γίνεται πρίν κάν τα ανεβάσεις χα χα χα
Άσε που το post σου φαίνεται δυό φορές (κάτω από τους Κουραμπιέδες της Ρένας)

Anonymous said...

Πολύ καλή συνταγή. Επιπλέον εντυπωσιάζει ότι είναι και πλήρως περιγραφική. Αυτό το έχω προσέξει και σε άλλες συνταγές, όπως το κυδονόπαστο και ο πελτές κυδωνιού. ΜΠΡΑΒΟ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...