Thursday, January 22, 2009

Apple Crisp

Λατρεύω τα μήλα και ό,τι γλυκό φτιάχνεται με αυτά, κομπόστα, μηλόπιτα (εξαίσια αυτή που πρότεινε πρόσφατα η Ρένα - την έφτιαξα), το νηστίσιμο γλυκό της Heart πιο παλιά (το οποίο το φτιάχνω πλέον συχνότατα και είναι προσφάτως και η προσφορά μου σε όποια τραπέζια με καλούν φίλοι). Χωρίς να έχω ιδιαίτερη σχέση με αγγλοσαξονικές μαγειρικές, το apple crisp, που μου συνέστησε μια φίλη μου Αμερικανίδα μπήκε εδώ και κάποια χρόνια στην διατροφή μας, καθότι είναι εύκολο στην παρασκευή, γρήγορο και νοστιμότατο, τραγανιστό και συνδυάζει γεύσεις ζεστού και παγωμένου μαζί και τα παιδιά μου το λατρεύουν. Κυκλοφορούν διάφορες συνταγές, εγώ προτιμώ την απλή εκδοχή, την οποία και σας την παραθέτω.
Υλικά
6 μεγάλα μήλα
1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
Ένα αυγό
Μισό Βιτάμ
1 κουταλάκι κανέλλα
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι που το έχουμε βουτυρώσει. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με το πιρούνι το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και το αυγό μέχρι να πάρει όψη θρυμματισμένου. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τα μήλα και περιχύνουμε από πάνω το βιτάμ λιωμένο. Ραντίζουμε (απλώνουμε;; με τη κανέλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο ( στους 180° ) για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια και σε διάφορα σημεία να φαίνονται φυσαλίδες από τα υγρά του μήλου που βράζουν. Με ένα κουτάλι σερβίρουμε ζεστό (όπως βγαίνει από το φούρνο) σε μπωλάκια και από επάνω μπορούμε να προσθέσουμε σαντιγύ ή παγωτό ή γάλα.

Σοφία Ζ.

9 comments:

Rena said...

Σοφία όπως σου έγραψα και στο φόρουμ μοιάζει αρκετά με το μίγμα που βάζω στα αχλάδια. Θα δοκιμάσω κι αυτό σίγουρα. Ευχαριστούμε για τη συνταγή.

KitsosMitsos said...

Και αυτό φαίνεται απλό! Για να δούμε...

heart n soul said...

Σοφία υπέροχο το apple crumble (όπως λένε το crisp εις τας Αγγλίας) και όντως ο συνδιασμός ζεστού-παγωμένου είναι αξεπέραστος! Χαίρομαι που μηλοφτιάχνεις ακόμα:) Εγώ βάζω και κουάκερ με το αλεύρι (μισό-μισό). Α, σου βρήκα και λέξη για την κανέλα, τι λες για "πασπαλίζουμε"; :)

Anonymous said...

Heart, ναι ακόμη μηλοφτιάχνω. Αν και ετοιμάζομαι να αχλαδοφτιάξω σήμερα. Ευχαριστώ για το "πασπαλίζουμε". Μα δεν μου ερχόταν καθόλου η λέξη στο μυαλό, εξου και το ερωτηματικό, μόνο η χαρακτηριστική κίνηση των δαχτύλων. Το κουάκερ - αλεύρι είναι ακόμη πιο δυνατός συνδυασμός και σίγουρα έτσι θα το κάνω την επόμενη φορά.
Ρένα τα μεθυσμένα αχλάδια θα έχουν την τιμητική τους με μαυροδάφνη όμως (αυτό διαθέτει το κατάστημα, δηλ. σπίτι).

Rena said...

Καλή επιτυχία εύχομαι :))

Juanita La Quejica said...

Ευχαριστούμε για την συνταγή Σοφία. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ με αυγό, θα το επιχειρήσω.
Από τα ελάχιστα γλυκά που φτιάχνω με επιτυχία το apple crumble. Ειδικά περιχυμένο με μια Devon custard, όνειρο!

kiki said...

Σαν κραμπλ δηλαδή γίνεται. Νόστιμο και ελαφρύ!

Anonymous said...

Το αυγο νομιζω θα μπορουσαμε να το παραλείψουμε ! Ωραια και ευκολη συνταγούλα :)

Anonymous said...

Το έφτιαξα απόψε! Είναι τέλειο!!!! Τι να πω, εύγε!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...