Υλικά
2 κιλά μοσχάρι σπάλα (άκοπο)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning
Καροτάκια baby κατεψυγμένα (προαιρετικά)
ή/και4 πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
Παρασκευή
Ρίχνουμε το λάδι σε γάστρα (πήλινη ή μαντεμένια), το κρεμμύδι και το σκόρδο και απλά τοποθετούμε το κρέας πάνω στο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε το κρέας (και από τις δύο πλευρές) με αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning και περιχύνουμε με το κρασί. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε τα καροτάκια και τις πατάτες γύρω από το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα ερμητικά. Επειδή το καπάκι της δικής μου δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι κλείνει καλά, καλύπτω την ανοιχτή γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά τοποθετώ το καπάκι. Μπορεί να κλείσει και με ζυμάρι (αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ζυμώνω και μετά το ψήσιμο να σπάω και το ζυμάρι προσέχοντας μην πέσει μέσα στο φαγητό). Τοποθετούμε τη γάστρα σε σχετικά χαμηλή θέση σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (150-180º C ανάλογα με το φούρνο) και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3,5-4 ώρες. Επειδή τα υγρά που αφήνει το κρέας είναι αρκετά, μπορούμε να τα βράσουμε κατόπιν σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πήξουν σε σάλτσα. Σερβίρουμε σε μερίδες γαρνίροντας με τα καροτάκια ή/και τις πατάτες, ή με πιλάφι ή πουρέ και περιχύνοντας με τη σάλτσα. Συνήθως παραλείπω τις πατάτες αλλά κρατώ τα καρότα για να δώσουν χρώμα στο φαγητό.
Σοφία Ζ.
Image: FreeDigitalPhotos.net
12 comments:
Τελικά το μεγαλύτερο μυστικό είναι το αργό ψήσιμο. Έτσι γίνονται τα φαγητά πεντανόστιμα. Και μου άρεσε η ιδέα ότι το βάζουμε να ψήνεται, πάμε βόλτα και γυρνάμε!
Ωραίο το κόλπο με το αλουμινόχαρτο. Θα το εφαρμοσω στη γάστρα μου που δεν κλείνει τόσο ερμητικά το καπάκι της. Το ζυμάρι το ψιλοφοβάμαι να πω την αλήθεια.
Σοφία πρέπει να γίνεται λουκούμι. Ευχαριστούμε.
Κι εγώ συμφωνώ για το "λουκουμάτο" του θέματος!
Αν και δεν το αγοράζουμε συχνά το μοσχάρι, αυτό θα το φτιάξω σίγουρα.
Πω πω αναμνήσεις! Έτσι ακριβώς το έφτιαχνε η μαμά μου και άρεσε πολύ σε όλη την μαζεμένη οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι. Γιατί άραγε θυμάμαι ηλιόλουστες όλες τις χειμωνιάτικες Κυριακές των παιδικών μου χρόνων?
Μπράβο Σοφία Ζ. επικροτώ κάθε συνταγή γάστρας!
....ότι αξίζει ο καφές ...λέμε τώρα
Η καλύτερη πρόταση είναι η δική σου στη γάστρα Σοφία. Ισως να γινόταν λίγο πιο νόστιμο αν το σώταρες αρχικά για 5-10' σε κατσαρόλα ώστε να κλείσουν οι πόροι, πριν συνεχίσεις στο φούρνο.
Ασφαλώς εσύ ξέρεις καλύτερα πόσο καλό σου γίνεται στη γάστρα. Θα σου πρότεινα την εξής μικρή παραλλαγή: Ασε το κρέας στα υλικά που είπες για τουλάχιστον 3 ώρες. Μετά πέρασέ το από τηγάνι όπως λέει η Χουανίτα, ρίξε τα υλικά της μαρινάδας στο τηγάνι για δευτερόλεπτα και όλα μαζί βάλτα στη γάστρα όπως ξέρεις.
Έχετε απόλυτο δίκιο για το σωτάρισμα και για τη μαρινάδα. Δίνει μια άλλη ποιότητα στη γεύση. Προσπαθώ όμως να αποφεύγω το σωτάρισμα (όσο μπορώ) για πιο υγιεινά-ελαφριά φαγητά.
Καλησπέρα σας! Ήθελα να κάνω μία ερώτηση.. Το ζουμί που μένει μέσα στη γάστρα μετά το ψήσιμο είναι πάρα πολύ. Τι φταίει για αυτό;
ωραιο ακουγεται αλλα ρε παιδια να σχολιασει κ κανειε που το εχει κανει να μας πει εντυπωσεις
Να πω την αλήθεια....ΠΕΙΝΑΣΑ!!!
Post a Comment