Tuesday, February 03, 2009

Ψητό Μοσχάρι γάστρας

Μια πολύ εύκολη και νοστιμότατη παραλλαγή ψητού που αρκεί να μπει στο φούρνο ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό του χειμώνα, να πάμε βόλτα για καφέ και στην επιστροφή μας (μετά από ένα τετράωρο) να το βρούμε ψημένο.
Υλικά
2 κιλά μοσχάρι σπάλα (άκοπο)
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
Αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning
Καροτάκια baby κατεψυγμένα (προαιρετικά)
ή/και4 πατάτες κομμένες σε κύβους (προαιρετικά)
Παρασκευή
Ρίχνουμε το λάδι σε γάστρα (πήλινη ή μαντεμένια), το κρεμμύδι και το σκόρδο και απλά τοποθετούμε το κρέας πάνω στο κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε το κρέας (και από τις δύο πλευρές) με αλάτι, πιπέρι και Italian seasoning και περιχύνουμε με το κρασί. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε προσθέτουμε τα καροτάκια και τις πατάτες γύρω από το κρέας. Κλείνουμε την γάστρα ερμητικά. Επειδή το καπάκι της δικής μου δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι κλείνει καλά, καλύπτω την ανοιχτή γάστρα με αλουμινόχαρτο και μετά τοποθετώ το καπάκι. Μπορεί να κλείσει και με ζυμάρι (αλλά δεν έχω καμιά διάθεση να ζυμώνω και μετά το ψήσιμο να σπάω και το ζυμάρι προσέχοντας μην πέσει μέσα στο φαγητό). Τοποθετούμε τη γάστρα σε σχετικά χαμηλή θέση σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο (150-180º C ανάλογα με το φούρνο) και αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 3,5-4 ώρες. Επειδή τα υγρά που αφήνει το κρέας είναι αρκετά, μπορούμε να τα βράσουμε κατόπιν σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να πήξουν σε σάλτσα. Σερβίρουμε σε μερίδες γαρνίροντας με τα καροτάκια ή/και τις πατάτες, ή με πιλάφι ή πουρέ και περιχύνοντας με τη σάλτσα. Συνήθως παραλείπω τις πατάτες αλλά κρατώ τα καρότα για να δώσουν χρώμα στο φαγητό.

Σοφία Ζ.

12 comments:

KitsosMitsos said...

Τελικά το μεγαλύτερο μυστικό είναι το αργό ψήσιμο. Έτσι γίνονται τα φαγητά πεντανόστιμα. Και μου άρεσε η ιδέα ότι το βάζουμε να ψήνεται, πάμε βόλτα και γυρνάμε!

Rena said...

Ωραίο το κόλπο με το αλουμινόχαρτο. Θα το εφαρμοσω στη γάστρα μου που δεν κλείνει τόσο ερμητικά το καπάκι της. Το ζυμάρι το ψιλοφοβάμαι να πω την αλήθεια.
Σοφία πρέπει να γίνεται λουκούμι. Ευχαριστούμε.

Anonymous said...

Κι εγώ συμφωνώ για το "λουκουμάτο" του θέματος!
Αν και δεν το αγοράζουμε συχνά το μοσχάρι, αυτό θα το φτιάξω σίγουρα.

Anonymous said...

Πω πω αναμνήσεις! Έτσι ακριβώς το έφτιαχνε η μαμά μου και άρεσε πολύ σε όλη την μαζεμένη οικογένεια γύρω από το κυριακάτικο τραπέζι. Γιατί άραγε θυμάμαι ηλιόλουστες όλες τις χειμωνιάτικες Κυριακές των παιδικών μου χρόνων?

Katerina ante portas said...

Μπράβο Σοφία Ζ. επικροτώ κάθε συνταγή γάστρας!

Νασος Παπαστυλιανού said...

....ότι αξίζει ο καφές ...λέμε τώρα

Juanita La Quejica said...

Η καλύτερη πρόταση είναι η δική σου στη γάστρα Σοφία. Ισως να γινόταν λίγο πιο νόστιμο αν το σώταρες αρχικά για 5-10' σε κατσαρόλα ώστε να κλείσουν οι πόροι, πριν συνεχίσεις στο φούρνο.

Nena said...

Ασφαλώς εσύ ξέρεις καλύτερα πόσο καλό σου γίνεται στη γάστρα. Θα σου πρότεινα την εξής μικρή παραλλαγή: Ασε το κρέας στα υλικά που είπες για τουλάχιστον 3 ώρες. Μετά πέρασέ το από τηγάνι όπως λέει η Χουανίτα, ρίξε τα υλικά της μαρινάδας στο τηγάνι για δευτερόλεπτα και όλα μαζί βάλτα στη γάστρα όπως ξέρεις.

Anonymous said...

Έχετε απόλυτο δίκιο για το σωτάρισμα και για τη μαρινάδα. Δίνει μια άλλη ποιότητα στη γεύση. Προσπαθώ όμως να αποφεύγω το σωτάρισμα (όσο μπορώ) για πιο υγιεινά-ελαφριά φαγητά.

Anonymous said...

Καλησπέρα σας! Ήθελα να κάνω μία ερώτηση.. Το ζουμί που μένει μέσα στη γάστρα μετά το ψήσιμο είναι πάρα πολύ. Τι φταίει για αυτό;

Anonymous said...

ωραιο ακουγεται αλλα ρε παιδια να σχολιασει κ κανειε που το εχει κανει να μας πει εντυπωσεις

Anonymous said...

Να πω την αλήθεια....ΠΕΙΝΑΣΑ!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...