Friday, August 24, 2007

Μακαρονόπιτα χωριάτικη

Καλώς σας βρήκα και επίσημα με συνταγή :) Ειχα πει όταν γυρίσω θα φέρω φωτογραφία (την συνταγή την είχα) απο την θρυλική μακαρονόπιτα της μαμάς μου. Για να πετύχει η μακαρονόπιτα πρέπει να ανοιξουμε φύλλο με τα έτοιμα δεν νομίζω οτι ειναι τόσο νόστιμη. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ λεπτό το φύλλο και να σας παιδέψει στο άνοιγμα . Αντε πάμε να φτιάξουμε ένα μέτριο ταψάκι 30 κατι εκ ή 40χ30 περίππου . Η μανουλίτσα μου φυσικά φτιάχνει την διπλή δόση :) Υλικά :
Για το φύλλο

2 κούπες αλέυρι
2-3 σταγόνες ξύδι
αλατάκι
1-2 κουταλιές λάδι
1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό (περίππου)
Γέμιση :
250-300 γρμ μακαρόνια χοντρά Ν 2 ή πέννες
400 γρμ φέτα (καλό είναι να έχουμε δυο είδη φέτας , σκληρή και μαλακή)
1/2 φλιτζάνι γάλα
2 -3 αυγά
2 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
Αλάτι , πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί . Βράζουμε τα μακαρόνια al dente , τα σουρώνουμε και τα γυρίζουμε ξανά στη κατσαρόλα προσθέτοντας τις 2 κουταλιές βούτυρο . Ανοίγουμε τα φύλλα (2 ή 3) , λαδώνουμε καλά ενα ταψάκι και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο . Λαδώνουμε ξανά τοποθετούμε το δέυτερο κλπ. Στην κατσαρόλα που έχουμε τα μακαρόνια προσθέτουμε την φέτα χοντροτριμμένη με πιρούνι ή με τα χεράκια μας . Χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το πιπεράκι και τα προσθέτουμε στο μείγμα . Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε την γέμιση στο ταψί μας. Λαδώνουμε καλά τα φύλλα , τα γυρνάμε και κλείνουμε την πίτα . Τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 και ψήνουμε για 35-40 λεπτά , ως ότου πάρουν ωραίο χρώμα τα φύλλα και ξεροψηθούν .
Και μια φωτογραφία απο τη θέα που έχεις στο χωριουδάκι μου :) Βλέπουμε τα Σύβοτα και στο βάθος την Κέρκυρα .

9 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Ε-ΛΕ-ΟΣ !!!
Α πα πα πα, τι τέλεια πίτα είναι αυτή. Μου φαίνεται θα με βάλεις να μάθω να ανοίγω φύλλο, και τότε ...τρέμε μαγισσούλα προκομμένη.

Δώρα said...

Λαμπρινάκι θα ήθελα να είμαι στο χωριό σου μόνο και μόνο για να δω την Κέρκυρα,έστω και από μακριά!Είναι εκεί το χωριό μου και έχω περίπου 4 χρόνια να πάω.Φρίκη!

Λαμπρινη said...

Φιλεναδίτσα μου , κάποτε (πολύ πριν γνωριστούμε) είχες αναβάλει ενα ταξίδι στο χωριό μου :) Που να ξερες όμως ?
Να μαστε καλά και του χρόνου ευχομαι να την φάμε παρειτσα την μακαρονοπιτα απο τα χεράκια της μανούλας μου . Θα μας κάνει και μαθήματα ανοίγματος φύλλου :)
Κράτησα ενα κομμάτι για την Μαγισσα με τα Βότανα (λοξυγκα θα χει καθε μερα γιαυτην μιλάμε) και οταν γυρισει με το καλό ,της ετοιμάζω μπομπότα που την περιμένει :)

Δωράκι ενα κομμάτι μακαρονόπιτα στο χέρι και στο καράβι για απέναντι :)
Πέρασαν γρήγορα οι μέρες , δεν προλάβαμε και μεις να πάμε Κέρκυρα. Του χρόνου πρώτα ο Θεός , μακαρι να πάμε πάλι Αυγουστο να δούμε και την λιτανεία στον Άγιο:)

Anonymous said...

galiantritsa mou!!!ti mnhmes eferes!?me ayth thn suntagh!!!thn ekane h mama mou peripou me ta idia ylika alla!!ebaze 3-4leptes fetes katharismenou pastrouma kai psilokommeno!!!W!!htan thayma!!!kai na skefteis den thn exw kanei kamia fora apo tote!!!
nase panta kala kai geia sta xeria sou kopelouda mou!!!filakia!!!

kiki said...

Τι ωραίες βρε παιδιά που γίνονται οι πίτες με φτιαχτό φύλλο...άλλο πράμα...!

Juanita La Quejica said...

Μαθήματα φύλλου; Γράψτε και εμένα, αρκεί να με μάθετε πως να μην σκορπάω παντού αλεύρια!

Margarita said...

Kαλές μου, με συγκινήσατε με την συνταγή της πίτας, ετσι την έκανε και η μαμά μου με καταγωγή από το Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Ακριβώς η ίδια συνταγή και είναι απίθανη.Το φύλλο όντως λίγο χοντρούλι. Για το άνοιγμα του φύλλου θα ανεβάσω ένα βιντεάκι, θα σας βοηθήσει πολύ. Σας ευχαριστώ πολύ για τις μνήμες.

Anonymous said...

Την ανακαλυψα,την εφτιαξα και την απολαμβανω αυτη τη στιγμη!!! ειναι πεντανοστιμηηηηηη!!!!!
Θεο-ρια

Anonymous said...

Εκανα την πιτα σου και ειναι τελεια .Γεια στα χερακια σου.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...