Ανάλογα με τα άτομα που θέλετε να καλύψετε, καθαρίζετε αντίστοιχα τα μήλα. Προτιμήστε κόκκινα και σκληρά γιατί θα «κρατήσουν» καλύτερη φόρμα, κατά το σερβίρισμα. Καθαρίζετε την φλούδα γύρω – γύρω και βγάζετε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. Τοποθετείτε τα μήλα σας σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα που να σκεπάζει και τα περιχύνετε με τον χυμό από 2 λεμόνια, πρώτον, για να μην μαυρίσουν και δεύτερον, γιατί ο χυμός του λεμονιού θα δέσει ωραία την σάλτσα στην οποία θα βράσουν τα μήλα σας.
Κατόπιν ρίχνετε ένα φλυτζάνι κρασί γλυκό, ένα ποτηράκι λικέρ φράουλας, κερασιού, ή φατουράδας (κάτι που είναι από κόκκινα φρούτα), 3 κουταλιές σούπας μέλι & 3 κουταλιές ζάχαρη, 2 μπαστουνάκια κανέλλας, 5-6 γαρυφαλλάκια και σε κάθε μήλο καρφώνετε επίσης από ένα γαρυφαλλάκι και τέλος 2 κουταλιές σούπας ξανθιές σταφίδες. Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν μαζί με τα μήλα (σκεπάζοντας το τηγάνι ή την κατσαρόλα σας) για 6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε μετά την φωτιά, ξεσκεπάζετε το τηγάνι και γυρίζετε τα μήλα από την άλλη πλευρά. Αφήνετε την σάλτσα σας, να δέσει για 20 λεπτάκια περίπου ανακατεύοντας ελαφρά που και που, γιατί θα δείτε να παίρνει ένα ωραίο καραμελέ-κόκκινο χρώμα. Λίγο πριν το τέλος διαλύετε 2 κουταλιάκια του γλυκού κορν φλάουρ μέσα σε λίγο κρύο γάλα και το ρίχνετε στην σάλτσα για να δέσει. Κλείνετε την φωτιά και τα αφήνετε πλέον για να κρυώσουν και να ενωθούν τα αρώματα.
Σερβίρετε ένα μήλο με την σάλτσα και τις σταφιδούλες. Εάν θέλετε δε, στολίστε τα με μια κουταλιά σαντιγύ ή γιαούρτι στραγγιστό.
13 comments:
Έτσι έκανα 3 κυδώνια τις προάλλες και έγιναν πεντανόστιμα και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ψητά! Φυσικά για τα κυδώνια θέλει περισσότερο χρόνο και δε χρειάζεται κορν φλάουρ γιατί η πηκτίνη τους αρκεί για δεμένο σιρόπι.
Πολύ ωραίο. Μπορούμε να το κάνουμε όσο το κυρίως φαγητό ψήνεται και να to αφήσουμε να περιμένει. Δεν μπορεί να σερβιριστεί χλιαρό?? Πιστεύω οτι σε όλους μας ξεμένουν μήλα, αλλά βέβεια τα κυδώνια είναι πιό special.
penelope μ'αρέσει! δεν το χω δοκιμάσει με κρασί, ευκαιρία!
Να σου πω Πηνελόπη μου έρχεται στην ώρα η ιδέα σου! Μου έφερε ο άνδρας μου από Τρίπολη μήλα σκληρά (όχι τα ντόπια) και άγευστα και είναι ευκαιρία να μην χαθούν!
Άψογη σας βρίσκω, Madame!
Βρε Πηνελόπη, έλεγα να το γράψω από μέρα σε μέρα. Η δική μου είναι λίγο διαφορετική βέβαια, οπότε την αφήνω να την πω άλλη μέρα. Γίνονται υπέροχα πάντως!
Υπέροχα !!!!
Εμείς τα κάνουμε ψητά (επίσης νόστιμα γίνονται), θα τα δοκιμάσουμε και με τον δικό σου τρόπο Πηνελόπη μου.
(Αυτό το πιατάκι στην δεύτερη φωτό.....πολύ λαχταριστό φαίνεται:)))
Phneloph mou me xara mou tha dokimasw ton diko sou tropo!!!nai einai laxtaristo!!!kai sigoura prepei na einai kai nostimo!!!
Πάρα πολύ ωραίο και μυρωδάτο !:)
Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να κάνω ολόκληρα μήλα στο τηγάνι .
Καποια στιγμή που είχα απρόσμενες επισκέψεις για να ξεντροπιαστώ που δεν είχα να κεράσω γλυκό , έκοψα μήλα στα 8 τα καραμέλωσα με λίγη ζάχαρη και τα άναψα με μπόλικο κονιάκ. Σέρβιρα με στραγγιστό γιαούρτι , λίγο μέλι και καρύδια.
φαίνεται τέλειο, μου αρέσουν τα φρουτογλυκά με τα απλά υλικά.
Τα μήλα και τα κυδώνια ψητά γίνονται επίσης πολύ ωραία, αν τα γεμίσετε κιόλας τα μήλα στον χώρο που θα αφαιρέσετε το κουκούτσι, με τριμμένο καρυδάκι,σταφιδούλες,ζάχαρη και λίγο κονικάκ που θα τα έχετε κάνει μείγμα. Αλλά με τον τρόπο που σας έγραψα τα αρώματα ήταν πιο "μεθυστικά" και σίγουρα θα σας αρέσουν αν το δοκιμάστε.
Πότε θα τα φωτογραφήσουμε; Με φατουράδα από δίπλα; Είναι εκείνο το κοκκινωπό λικέρ που είχες φέρει Λόπε από ... δεν είμαι σίγουρη... από τα Κύθηρα; Πρέπει να ήταν το πρώτο πράγμα που είχα δοκιμάσει σπίτι σου, αυτό που κερνούν σε αρραβώνες και γάμους;
Σωστά Juanita. H φατουράδα είναι ένα λικερ που είχα και γω ως κέρασμα στον αρραβώνα μου (εσείς το γευτήκατε αργότερα) ευγενική χορηγεία φίλης από τα Κύθηρα, που ξέρει ότι είναι μια από τις τέσσερεις πατρίδες μου. Αρωματική και με υπέροχο χρώμα. Θα τα φωτογραφήσουμε όταν με το καλό βρεθούμε και πάλι :-)))
Post a Comment