Sunday, November 11, 2007

Επιδόρπιο Μήλου

Μετά από ένα ωραίο γεύμα, το επιδόρπιο είναι σίγουρα αυτό που αναμένουμε εμείς οι γλυκατζήδες!! Αλλά νομίζω πως ένα ελαφρύ και γευστικό επιδόρπιο το τιμούν δεόντως όλοι. Σας γράφω λοιπόν μια απλή, εύκολη και γευστική συνταγή για μήλα, που είναι άλλωστε και το αγαπημένο φρούτο του χειμώνα.
Ανάλογα με τα άτομα που θέλετε να καλύψετε, καθαρίζετε αντίστοιχα τα μήλα. Προτιμήστε κόκκινα και σκληρά γιατί θα «κρατήσουν» καλύτερη φόρμα, κατά το σερβίρισμα. Καθαρίζετε την φλούδα γύρω – γύρω και βγάζετε το κουκούτσι με το ειδικό εργαλείο. Τοποθετείτε τα μήλα σας σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή κατσαρόλα που να σκεπάζει και τα περιχύνετε με τον χυμό από 2 λεμόνια, πρώτον, για να μην μαυρίσουν και δεύτερον, γιατί ο χυμός του λεμονιού θα δέσει ωραία την σάλτσα στην οποία θα βράσουν τα μήλα σας.
Κατόπιν ρίχνετε ένα φλυτζάνι κρασί γλυκό, ένα ποτηράκι λικέρ φράουλας, κερασιού, ή φατουράδας (κάτι που είναι από κόκκινα φρούτα), 3 κουταλιές σούπας μέλι & 3 κουταλιές ζάχαρη, 2 μπαστουνάκια κανέλλας, 5-6 γαρυφαλλάκια και σε κάθε μήλο καρφώνετε επίσης από ένα γαρυφαλλάκι και τέλος 2 κουταλιές σούπας ξανθιές σταφίδες. Αφήνετε τα υλικά σας να βράσουν μαζί με τα μήλα (σκεπάζοντας το τηγάνι ή την κατσαρόλα σας) για 6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε μετά την φωτιά, ξεσκεπάζετε το τηγάνι και γυρίζετε τα μήλα από την άλλη πλευρά. Αφήνετε την σάλτσα σας, να δέσει για 20 λεπτάκια περίπου ανακατεύοντας ελαφρά που και που, γιατί θα δείτε να παίρνει ένα ωραίο καραμελέ-κόκκινο χρώμα. Λίγο πριν το τέλος διαλύετε 2 κουταλιάκια του γλυκού κορν φλάουρ μέσα σε λίγο κρύο γάλα και το ρίχνετε στην σάλτσα για να δέσει. Κλείνετε την φωτιά και τα αφήνετε πλέον για να κρυώσουν και να ενωθούν τα αρώματα.
Σερβίρετε ένα μήλο με την σάλτσα και τις σταφιδούλες. Εάν θέλετε δε, στολίστε τα με μια κουταλιά σαντιγύ ή γιαούρτι στραγγιστό.

13 comments:

Kalliope said...

Έτσι έκανα 3 κυδώνια τις προάλλες και έγιναν πεντανόστιμα και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι ψητά! Φυσικά για τα κυδώνια θέλει περισσότερο χρόνο και δε χρειάζεται κορν φλάουρ γιατί η πηκτίνη τους αρκεί για δεμένο σιρόπι.

Νασος Παπαστυλιανού said...

Πολύ ωραίο. Μπορούμε να το κάνουμε όσο το κυρίως φαγητό ψήνεται και να to αφήσουμε να περιμένει. Δεν μπορεί να σερβιριστεί χλιαρό?? Πιστεύω οτι σε όλους μας ξεμένουν μήλα, αλλά βέβεια τα κυδώνια είναι πιό special.

heart n soul said...

penelope μ'αρέσει! δεν το χω δοκιμάσει με κρασί, ευκαιρία!

Katerina ante portas said...

Να σου πω Πηνελόπη μου έρχεται στην ώρα η ιδέα σου! Μου έφερε ο άνδρας μου από Τρίπολη μήλα σκληρά (όχι τα ντόπια) και άγευστα και είναι ευκαιρία να μην χαθούν!

άλλη Αγγελική said...

Άψογη σας βρίσκω, Madame!

kiki said...

Βρε Πηνελόπη, έλεγα να το γράψω από μέρα σε μέρα. Η δική μου είναι λίγο διαφορετική βέβαια, οπότε την αφήνω να την πω άλλη μέρα. Γίνονται υπέροχα πάντως!

ΕΛΕΝΑ said...

Υπέροχα !!!!
Εμείς τα κάνουμε ψητά (επίσης νόστιμα γίνονται), θα τα δοκιμάσουμε και με τον δικό σου τρόπο Πηνελόπη μου.
(Αυτό το πιατάκι στην δεύτερη φωτό.....πολύ λαχταριστό φαίνεται:)))

Anonymous said...

Phneloph mou me xara mou tha dokimasw ton diko sou tropo!!!nai einai laxtaristo!!!kai sigoura prepei na einai kai nostimo!!!

Anonymous said...

Πάρα πολύ ωραίο και μυρωδάτο !:)
Δεν έχω επιχειρήσει ποτέ να κάνω ολόκληρα μήλα στο τηγάνι .

Καποια στιγμή που είχα απρόσμενες επισκέψεις για να ξεντροπιαστώ που δεν είχα να κεράσω γλυκό , έκοψα μήλα στα 8 τα καραμέλωσα με λίγη ζάχαρη και τα άναψα με μπόλικο κονιάκ. Σέρβιρα με στραγγιστό γιαούρτι , λίγο μέλι και καρύδια.

witchofdaffodils said...

φαίνεται τέλειο, μου αρέσουν τα φρουτογλυκά με τα απλά υλικά.

Penelope said...

Τα μήλα και τα κυδώνια ψητά γίνονται επίσης πολύ ωραία, αν τα γεμίσετε κιόλας τα μήλα στον χώρο που θα αφαιρέσετε το κουκούτσι, με τριμμένο καρυδάκι,σταφιδούλες,ζάχαρη και λίγο κονικάκ που θα τα έχετε κάνει μείγμα. Αλλά με τον τρόπο που σας έγραψα τα αρώματα ήταν πιο "μεθυστικά" και σίγουρα θα σας αρέσουν αν το δοκιμάστε.

Juanita La Quejica said...

Πότε θα τα φωτογραφήσουμε; Με φατουράδα από δίπλα; Είναι εκείνο το κοκκινωπό λικέρ που είχες φέρει Λόπε από ... δεν είμαι σίγουρη... από τα Κύθηρα; Πρέπει να ήταν το πρώτο πράγμα που είχα δοκιμάσει σπίτι σου, αυτό που κερνούν σε αρραβώνες και γάμους;

Penelope said...

Σωστά Juanita. H φατουράδα είναι ένα λικερ που είχα και γω ως κέρασμα στον αρραβώνα μου (εσείς το γευτήκατε αργότερα) ευγενική χορηγεία φίλης από τα Κύθηρα, που ξέρει ότι είναι μια από τις τέσσερεις πατρίδες μου. Αρωματική και με υπέροχο χρώμα. Θα τα φωτογραφήσουμε όταν με το καλό βρεθούμε και πάλι :-)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...