Tuesday, April 07, 2009

Μελιτίνια τσιμπητά Πασχαλινά

Τα μελιτίνια είναι παροδοσιακό γλυκό της Σαντορίνης. Προσφέρονται σε γάμους, αρραβώνες και σε μεγαλες γιορτές.

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
3 ασπράδια
2 κ.σ. ζάχαρη
½ κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ανθόνερο
2 κουταλιές βούτυρο
λίγο γάλα
αλάτι
Για τη γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 κιλό ζάχαρη
2 κουταλιές αλεύρι
3 κρόκοι
2 κουταλιές βούτυρο

2 βανίλιες
2 κουταλάκια μαστίχα κοπανισμένη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το βούτυρο λιωμένο το ανθόνερο και τα ασπράδια χτυπημένα. Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε λίγο γάλα, ώστε να γίνει η ζύμη μαλακή. Ανοίγουμε μ' αυτή φύλλα πάχους 2 εκ. και κόβουμε στρογγυλά πιτάκια χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι ή κουπ-πατ. Χτυπάμε τη μυζήθρα με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν, το βούτυρο, το αλεύρι, τη μαστίχα & τη βανίλια, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Παίρνουμε λίγη γέμιση, την προσθέτουμε στα πιτάκια γυρίζοντας τσιμπητά λίγο τις άκρες τους, ώστε να σχηματιστεί μια δαντελίτσα. . Πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και ψήνουμε στους 180 για 20-30 λεπτά.

7 comments:

heart n soul said...

όχι μόνο θα τα τσιμπήσω, θα τα δαγκώσω κιόλας, τα τσιμπητά!

elie said...

Σωστό κέντημα τα τσιμπηματάκια στα μελιτίνια!

Benikos place said...

Θα τα δοκιμάσουμε κι εμείς! Την καλημέρα μας από το Βερολίνο.

Nena said...

Τα πρωτοχάζεψα σ εκπομπή του κ.Μαμαλάκη και θαύμασα τον τρόπο και την ταχύτητα του τσιμπήματος. Όμορφα που είναι! και να τα βλέπεις και να τα τρως.

Rena said...

Μα είναι να τα αφήσεις Heart?
Elie ωραία αλλά χρονοβόρα.
Beniko καλή επιτυχία αν τα φτιάξεις.
Νένα μου εγώ κι αυτό το ταχύτατο που είδες καμία σχέση.

Vana said...

Αχχχχχχ... τα μελιτίνια....
Μπράβο Ρενάκι!

Anonymous said...

Κοριτσια,παρακαλω πολυ πειτε μου,θα μπορουσα να βαλω ρικοτα αντι μιζηθρα;δεν βρισκω εδω που ζω εγω!
ευχαριστω εκ των πρωτερων!
θεο-ρια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...