Friday, November 09, 2007

Κέικ με γλάσο σοκο-ταχίνι (χωρίς ζάχαρη,αυγά, βούτυρο και χοληστερίνη!)


Μα θα μου πείτε, γίνεται; Γίνεται θα σας πω. Μπορούμε να φτιάξουμε αφράτο, νόστιμο και ζουμερό κέικ χωρίς τα κλασικά υλικά; Μπορούμε. Για τους άπιστους Θωμάδες και Θωμαϊδες, να κι η συνταγή:



Για το κέικ:
60γρ. κουάκερ
185γρ. χουρμάδες (τους μουσκεύουμε σε ζεστό νερό για μισή ώρα περίπου, να μαλακώσουν, σουρώνουμε και κρατάμε το νερό)
3 ώριμες μπανάνες
125γρ. ηλιέλαιο
90γρ. σογιάλευρο + 90γρ. ρυζάλευρο (για όσους δεν τρώνε γλουτένη, ή διαφορετικά 180γρ, αλεύρι μαλακό (ολικής άλεσης κατά προτίμηση)
1 κουτ. σούπας μηλόξιδο
3 κουταλάκια σόδα
κανέλα σκόνη , βανίλια, μία ιδέα καγιέν (προαιρετικό), για πιο χριστουγεννιάτικο βάλτε κανελογαρυφαλλοπορτόκαλα
Για το γλάσο:
300γρ. ταχίνι (εναλλακτικά ένα από τα λεγόμενα nut butter (φουντούκι, αμύγδαλο, πήκαν) είναι όπως και το ταχίνι, μόνο που είναι πάστα ξηροκάρπιου αντί σουσαμιού).
80γρ. συμπυκνωμένο χυμό μήλου (όπως είναι η συμπυκνωμένη πορτοκαλάδα αλλά χωρίς ζάχαρη, ή αλλιώς μέλι ή σιρόπι αγάβης (low GI, δες σχόλια)
80γρ. χαρουπάλευρο (εδώ θα γέλαγε η μαμά, μάδερ, είναι όπως το κακάο αλλά χωρίς την καφεΐνη, με πρωτεϊνη, βιταμίνες και ασβέστιο και χαμηλότερα λιπαρά, ), ή αλλιώς κακάο (μια χαρά είναι και το κακάο μάδερ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά)
βανίλια, μία ιδέα καγιέν (είπαμε, προαιρετικό)
νερό όσο πάρει (το νερό που μουσκέψαμε τους χουρμάδες)

Προθερμαίνουμε το φούρνο (160º C). Αλέθουμε το κουάκερ στο μπλέντερ να γίνει σαν αλέυρι. Βάζουμε στην άκρη. Μετά αλέθουμε τους χουρμάδες να γίνουν αλοιφή, προσθέτουμε τις μπανάνες, το λάδι, το κουάκερ και χτυπάμε να γίνουν ομοιόμορφα. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με τη σόδα το ξύδι και τα μπαχαρικά και προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε πολύ καλά (αν χρειαστεί προσθέτουμε μια ιδέα από το νερό που μουσκέψαμε τους χουρμάδες).
Αδειάζουμε σε λαδωμένο ταψί και ψήνουμε 60-70 λεπτά (δοκιμάζουμε με το μαχαίρι, όχι σαν καρπούζι, το άλλο:). Αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ετοιμάζουμε το γλάσο: χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά του γλάσου με όσο νερό πάρει(περίπου ½ ποτήρι) για να πετύχουμε μια παχύρευστη σύσταση. Γλασάρουμε όταν το κέικ έχει κρυώσει.

Λίγα λόγια για το GI (όχι το Joe, το άλλο): GI εστί glycaemic index (ελληνηστί: γλυκαιμικός δείκτης). Ο όρος αναφέρεται στο πώς μία τροφή επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας. Οι υδατάνθρακες με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (πάνω από 50) δίνουν ενέργεια γρήγορα αλλά προκαλούν άμεση αντίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα την απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα και την πρόκληση μεγαλύτερης λιπογένεσης (αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα). Αυτού του είδους οι υδατάνθρακες (απλοί) περιλαμβάνουν κατεργασμένα και αποφλοιωμένα τρόφιμα, όλα τα "άσπρα" (ζάχαρη, αλεύρι, ρύζι, ζυμαρικά κλπ). Αυτοί ευθύνονται για αυξομειώσεις στα επίπεδα ενέργειάς μας ("πιάσε ένα καφέ ακόμα") στις λιγούρες, στις συχνές επισκέψεις στο κουτί με τα μπισκότα. Σε αντίθεση, οι σύνθετοι υδατάνθρακες (πχ αναποφλοίωτο ρύζι, αλεύρι και προϊόντα ολικής άλεσης, καθώς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως ξερά φρούτα) σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με αποτέλεσμα σταθερή ενέργεια στη διάρκεια της ημέρας και αίσθηση κορεσμού. Τι γίνεται δηλαδή; Ενώ το κέικ αυτό είναι φυσικά θερμιδούχο (σιγά μη δεν ήταν!) οι θερμίδες του είναι "έξυπνες", γιατί το κουάκερ, οι χουρμάδες, το πλήρες αλέυρι, το σιρόπι αγάβης (agave syrup), το ταχίνι, του ρίχνουν το GI. (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

ΥΓ: Οι φωτό είναι δανεικές απ'το διαδύκτιο (παρότι το κέικ αυτό το έχω φτιάξει με επιτυχία πολλές φορές) , γιατί μέχρι να επανακτήσω τη σιλουέτα συλφίδος, δεν φτιάχνω τίποτα σε ποσότητα ταψιού :)

Update 28-1-08: το κέικ φτιάχτηκε για τα γενέθλια φίλου, ψήθηκε σε δύο φόρμες (με εσπρέσσο στη ζύμη αντί νερού), ραντίστηκε με ποτό, σαντουιτσοποιήθηκε με γλάσο (το οποίο επίσης περιείχε εσπρέσσο αντί για νερό), καλύφθηκε επίσης με γλάσο και πασπαλίστηκε απλόχερα με καραμελωμένα καρύδια. Ήταν επικό.

Update 30/1/2009
Το κέικ με γλάσο σοκο-ταχίνι διακοσμημένο με καραμέλα με τριμμένο αμύγδαλο, όπως το έφτιαξε η Vana

28 comments:

Juanita La Quejica said...

Καλώς Ήρθες στην παρέα Heart N Soul!
Το σιρόπι αγάβης να έχει σχέση με τον κάκτο της μπλε αγάβης, από όπου βγαίνει και η καλύτερη τεκίλα στον κόσμο;

heart n soul said...

αστραπή! όντως φυλάττε σκοπιά μις ξενυχτρούλα! Ευχαριστώ για τα καλοσωρίσματα :) Το σοροπάκι ναι, από τον κάκτο agave βγαίνει, αν είναι η ίδια ποικιλία δεν το γνωρίζα, με κάνατε όμως να το ψάξω και ναι, είναι η μπλε, ή αλλιώς Agave tequilana:), δείτε εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/Agave_syrup

Juanita La Quejica said...

Τί να κάνω; Μπορώ και αλλιώς; Αφού άφησα για τελευταία στιγμή την ανάλυση των λογοτεχνιών των προκολομβιανών λαών κλπ κλπ, ξενυχτώ στο καθήκον!
Καναδυό λίτρα μπλε αγάβη πολύ θα βοηθούσαν τώρα, για να συνοδέψουν το καίηκ σου, χαχα!

Juanita La Quejica said...

Το οποίο καίηκ, πρέπει να έχει καταπληκτικό άρωμα, τώρα που διαβάζω με προσοχή την συνταγή.

heart n soul said...

κόρη άτακτη, αφήστε τις συνταγοαναγνώσεις και τις αγαβοποσίες και συγκεντρωθείτε πάραυτα στην ανάλυση των λογοτεχνιών των προκολομβιανών λαών κλπ κλπ γιατί τη Δευτέρα πρωί πρωί σας βλέπω να τρίβετε θερμόμετρο σαν τη Γιαδικιάρογλου :))

Anonymous said...

heart n soul , καλώς ήρθες στην παρέα :)
Πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη συνταγή !!

witchofdaffodils said...

κόρη exportable, καλώς ήλθατε.
Χαίρομαι που συντάσσεστε στην πάλη για την αποκατάσταση της σιλουέτας και σας αποστέλλω αγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Η παραπάνω εκπληκτική συνταγή μοιαζει με έναν αυτοσχεδιασμό μου, χωρίς τα φρουτολαχανικά που βάλατε. Θα φτιαξω το κέικ για τον υιό μου ανευ χουρμάδων για να μην επιβαρυνθεί πολύ θερμιδικά, και με τη μισή ποσότητα γλάσου.

Να προσθέσω ότι το κουάκερ είναι φουλ στις βιταμίνες μεν, έχει γλουτένη δε.
Και μια ερώτηξις : αυτό το σιρόπι αγάβης που το πουλάνε? να βάλω μελάσσα? αυτή έχω..

ΕΛΕΝΑ said...

heart καλώς ήρθες την παρέα μας:)
Θα απολαύσουμε πολύ ενδιαφέρουσες συνταγούλες σου πιστεύω!
Σιρόπι αγάβης και χαρουπάλευρο δεν ξέρω που θα βρω, ευτυχώς που μας δίνεις εναλλακτικές λύσεις όμως.
Πραγματικά με τα μυρωδικά που βάζεις, πρέπει να γίνεται πολύ αρωματικό, όπως λέει και η "μελετηρή" Jua:))

heart n soul said...

καλημέρα ευχαριστώ για τα κaλωσορίσματα κι ανταποδίδω τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς :)
witch ντίαρ η μισή ποσότητα γλάσου είναι μια χαρά, όντως η ποσότητα που δίνει η συνταγή παράγει πολύ πράμα (το περίσσευμα γίνεται ωραιότατη υγιεινή σπιτική "μερέντα"). Με ανησυχεί όμως αυτό το άνευ χουρμάδων. Τι θα βάλετε αντ'αυτών? Οι χουρμάδες είναι θερμιδούχοι αλλά και πολύ θρεπτικοί και πλούσιοι σε φυτικές ίνες που καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα (αν βρείτε την ποικιλία medjol, δοκιμάστε την). Έχετε υιο? Να σας ζήσει! Οι χουρμάδες είναι πολύ καλό σνακ για τα παιδιά και (δεν μπορεί!) τους εφήβους, που έχουν ανάγκη ενέργειας. Επίσης εδώ τους βάζουμε και αντί ζάχαρης και 185γρ για ένα ολόκληρο ταψί που θα βγάλει πολλά κομμάτια δεν είναι εξτρήμ, μπιλίβ μι. Αν πάντως παρόλα αυτά τους αντικαταστήσετε, πείτε μου με τι και πείτε μου και τα αποτελέσματα :)
αγαπητή έλενα μερσί:) τα agave syrup και carob flour τα ανέφερα γιατί τα έχω δει να αναφέρονται και σε άλλα ελληνικά σάιτ και υπέθεσα ότι μπορείτε να τα βρείτε και στην Ελλάδα. Θα έλεγα ρωτήστε σε ένα κεντρικό υγιεινάδικο.
Η μελάσσα witch είναι καλή ιδέα, υπόψιν όμως ότι έχει πολύ δυνατή και ιδιαίτερη γεύση και θα αλλάξει όλη τη γεύση του γλυκού. Γιατί δεν βάζετε τον συμπυκνωμένο χυμό?(υπόψιν μας δίνει ξυνόγλυκη γεύση)Κι αυτόν σε υγιεινάδικο θα τον έψαχνα. Όταν έρθω Αθήνα θα τα πάρω σβάρνα και θα καταρτήσω λίστα!

witchofdaffodils said...

eh bien, και δεν τρίβω κανένα μηλαράκι με μια κουταλιά μέλι? που να τρέχω η μάγισσα να βρω ποικιλία medjol, έχω και να σπουνοφτιάξω..

οκ, δε θα βάλω μελάσσα, θα βαλω χυμό, εντάξει μανδαμ;)

ναι έχω υιο και προσπαθω απο τώρα να του βρω νυφη γιατί πολύ με κουράζει. Εσεις είστε ελέυθερη;))

heart n soul said...

καλή ιδέα το μηλόμελο, γράφτε μου αποτελέσματα! (ίσως να χρειαστείτε μια ιδέα αλεύρι έξτρα?) Ο χυμός προσοχή να είναι συμπυκνωμένος και αδιάλυτος, όχι αμίτα (σκεφτόμουν ότι μπορεί να κάνει και η φρουκτόζη, με περισσότερο νερό). Ό,τι βρώμη σας περισσέψει θα την σαπουνίσετε?:)Περιμένω!
Τον υιό τον έχετε τάξει στην πετίτ, εγώ δεν θα γίνω η "άλλη" :))

witchofdaffodils said...

σωστά μάλλον θα πάρει αλέυρι..
όχι, θα δανειστώ λιγη από τη ΒΙΟ βρωμη που έχω για μάσκες!!

α, μη δίνετε σημασία τον έχω τάξει σε πολλές, μη μου κάνετε σκηνες κτητικότητας πλιζ, είμαι ευαίσθητη, σκεφτείτε και τα benefits που θα' χετε απο τις κρεμες μου.

Juanita La Quejica said...

Τώρα που πήρα μια ιδέα από τις κρέμες... φτου, δεν έχω κόρη.
Είναι σοβαρό πλεονέκτημα πεθεράς Μαγισσούλα!

witchofdaffodils said...

μα τι νομίσατε αγαπητή, γαμπρό θα διαλέξουν οι νύφες? για την πεθερά θα γίνει το νταχτιρντί..

heart n soul said...

λοιπόν, τσίμπησα το δόλωμα, you have my attention now witch :)

kiki said...

Νέος αέρας μύρισε στο μπλογκ. Καλώς τηνε, δυναμικά μπήκες. Με νέες ιδέες και εναλλακτικές λύσεις. Μου άρεσαν και οι πληροφορίες περι γλυκαιμικού δείκτη διότι έχω διαβάσει άπειρα περι υγειινής διατροφής-δίαιτες κλπ κλπ και πάντα με ενδιαφέρουν όλα αυτά.

heart n soul said...

καλώς σας βρήκα! να μας λέτε κι εμάς να μαθαίνουμε πλιζ :)

Katerina ante portas said...

Καλώς όρισες! Προσέχω τις ίνες και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφών.
Αλλά το γλυκό σου είναι πολύ ενδιαφέρον, γιατί αξιοποιεί παραδοσιακά υλικά όπως το ταχίνι, το κουάκερ που ωφελεί και ψηλώνει τα παιδιά και τα εναλλακτικά φυσικά γλυκαντικά όπως οι μπανάνες.
Οπωσδήποτε θα το δοκιμάσω.

heart n soul said...

καλώς σας βρήκα! Καλή επιτυχία αν το δοκιμάσεις και πες μας εντυπώσεις Κατερίνα :)

Anonymous said...

Το φτιάχνω πολύ συχνά, μας αρέσει πολύ! Έβαλα και μια φωτο στο forum.
Ευχαριστώ πολύ πολύ Heart!!!

heart n soul said...

Vana χαίρομαι πολύ!:) να 'σαι καλά

heart n soul said...

μόλις είδα και τη φωτό! τα σέβη μου!:)

Anonymous said...

Αχ μπράβο και έψαχνα κάτι τέτοιο!Είμαι vegan χορτοφάγος, οπότε καταλαβαίνετε... Συγχαρητήρια για το blog σας!Βρήκα και άλλες συνταγές που θέλω να δοκιμάσω!Αύριο ξεκινάω με το Κουνουπίδι γιαχνί.Σχετικά με το κέικ τώρα: Μπορώ να αφαιρέσω το μηλόξιδο; Γενικά δεν τρώω καθόλου ξύδι!Ευχαριστώ πολύ!

heart n soul said...

ανώνυμε-η φίλε-η, το ξύδι μπαίνει για να κάνει χημική αντίδραση με τη σόδα, γευστικά δεν το καταλαβαίνεις καθόλου. Αν παρόλα αυτά θέλεις να το αντικαταστήσεις, βάλε κάτι άλλο όξινο, πχ χυμό πορτοκάλι. καλή επιτυχία.

Habanero said...

Ευχαριστώ πολύ για τη συμβουλή!:)

heart n soul said...

να 'σαι καλά habanero

Anonymous said...

Μες στην κάψα του καλοκαιριού, να που έπεσα πάλι πάνω στη συνταγή με το γλασοσοκοταχίνι, που πολύ μου άρεσε όταν τη διάβασα, αλλά απέτυχα στην εκτέλεση...και εξηγώ:
Το κέικ μου ήταν θεόπικρο και με μια μάλλον μεταλλική γέυση στο στόμα!! Υποθέτω, ή είμαι σχεδόν βέβαιη ότι ευθύνεται η σόδα..έπρεπε να την διαλύσω στο ξυδάκι? Την ίδια γέυση είχαν και οι απόπειρές μου σε συνταγές για ψωμί με σόδα!! Η πεθερά πάντως λέει πως της φαίνεται πολύ η ποσότητα της σόδας. Τί λέτε εσείς? Λυπήθηκα και τα τόσο ωραία υλικά που πήγαν στον καδο...

heart n soul said...

anonymous, λυπάμαι για την αποτυχία του γλυκού σου. Η ποσότητα της σόδας είναι σωστή: 3 κουταλάκια του γλυκού. Εννοείται ότι μετράμε πάντα κοφτά, δοσομετρικά κουταλάκια, γιατί αν έχεις μεγαλύτερο κουταλάκι και επίσης δεν ισιώσεις την επιφάνεια, τότε αλλάζει η ποσότητα. Ελπίζω να σου πετύχει την επόμενη φορά γιατί είναι ένα νόστιμο και υγιεινό γλυκό

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...