Tuesday, November 20, 2007

Energy bars (raw power!)

Συγκρατηθείτε. Όχι, δεν θα πάρουμε τα bar παραμάζωμα, συγνώμη αν σας απογοητεύω, θα δοκιμάσω να σας γοητεύσω όμως μ’ αυτές τις πλακέ ράβδους ενέργειας (eat your heart out mr. babiniotis!). Είναι εύκολες, είναι γρήγορες (δεν θέλουν ψήσιμο!), είναι νόστιμες, είναι δυναμωτικές, και είναι εδώ.
Λεπόν, έχουμε και λέμε.
Βάζουμε Iggy Pop and the Stooges στο πικάπ (αν είστε γεννημένοι μετά το ’80 βάλτε CD, iPod, ότι θέτε τέλος πάντων), το ομώνυμο (Raw Power) άσμα κατά προτίμηση.
Βάζουμε τα μεγάλα μέσα, μ’άλλα λόγια το μηχάνημα που κόβει σα διάολος που λέει και μια πεντανόστιμη και με κάνει και γελώ:)
Εντός του θα ρίξετε:
37 γρ. χουρμάδες
13 γρ. σταφίδες
10 γρ. φυστίκια
5 γρ. κακάο
2 γρ. αμύγδαλα
2 γρ. καρύδια
30 γρ. βρώμη
2-3 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό μήλου
προαιρετικά: εσάνς πορτοκαλιού ή αμύγδαλου ή βανίλιας (the real thing please, όχι συνθετικά)
Γιατί γελάτε κοροϊδευτικά; Σας ακούω! Για τις αναλογίες του στυλ «2 γρ.» είναι, το ξέρω! Οι ασυνήθιστες αναλογίες όμως, δεν είναι τυχαίες, κρύβουν ένα ένοχο μυστικό πλαστογράφησης. Μετά την κατανάλωση ντόπιου εγχώριου, υγιεινού και ακριβού ΒΙΟσκευάσματος, εντυπωσιάσθην από τη νοστιμάδα του κι αποφάσισα να το αντιγράψω. Για καλή μου τύχη, τα συστατικά αναγράφονταν στην καλαίσθητη συσκευασία με ποσότητες τις 100%, έτσι το μόνο που χρειάστηκε να κάνω ήταν η απλή πράξη του πολλαπλασιασμού (πιο πολλά μην περιμένετε, θα απογοητευτείτε πάλι, όπως πιο πριν με την μπαρότσαρκα) για να πάρω 6 σοκοφρέτες αντί για μία. Τώρα εσείς αν δεν έχετε ηλεκτρονική ζυγαριά να ζυγίσετε 2 γρ. ή αν θέτε παραπάνω από 6 σερενάτες (πιο ωραία από τη σοκοφρέτα πρέπει να παραδεχτείτε), τότε πολλαπλασιάστε τα υλικά, κρατώντας τις αναλογίες όμως έτσι;
Τώρα. Δυναμώνουμε την ένταση της μουσικής, γιατί δε θ’ακούμε τίποτα, και πατάμε το κουμπί του μπλέντερ. Στόχος μας η κονιορτοποίηση (!) και η ομογενοποίηση των υλικών μας. Τώρα, αν το μηχάνημά σας είναι ψιλομπουρούχα σαν το δικό μου, και δεν κόβει σα διάολος αλλά πιο πολύ σα γριά ξεδοντιάρα, τότε ρέγουλα. Κάντε σκόνη πρώτα τη βρώμη, ρίχτε μετά τα ξηροκάρπια, χωριστά τα χουρμαδοστάφιδα, που κολλάνε, και μετά τα υπόλοιπα. Μπορεί να χρειαστεί στο τέλος να τα ζουπήξετε όλα μαζί με τα χέρια (τότε θα τα πείτε χειροποίητα). Απλώστε αυτή τη σφιχτή σοκομάζα στο πάγκο της κουζίνας, ανάμεσα σε δυό μεμβράνες αν προτιμάτε, και ισοπεδώστε ομοιόμορφα (πάχος περίπου ένα δάχτυλο) με τον πλάστη. Σουλουπώστε το σχήμα σε παραλληλόγραμμο με τη λάμα ενός μαχαιριού και κόψτε σε μικρότερα παραλληλόγραμα (οκ, μετά τον πολλαπλασιασμό, και λίγη γεωμετρία, δε σας βάζω άλλα, πρόμις). Ξανασουλουπώστε. Εγώ που ήθελα να κοροϊδέψω τον καλό μου (ντροπή μου, το ξέρω) να νομίζει ότι είνα αγοραστά, έβαλα ένα στο περιτύλιγμα του ορίτζιναλ σοκοσκευάσματος, του πάτησε μια δαγκωνιά, και το ‘παιξα καλή, ότι τάχα μου να αγόρασα αυτό κι είναι πολύ νόστιμο και σου το κράτησα, να πάρε να δοκιμάσεις, το έχαψε, κι έτσι επείσθην για την επιτυχία του πλαστογραφήματος. Εσάς θα προσπαθήσω να σας πείσω λέγοντάς σας ότι είναι σαν καριόκες (πού τις θυμήθηκα!) στην υφή και τη γεύση αλλά πολύ υγιεινά (ειδικά αν τα υλικά είναι ΒΙΟ και ωμά) και εύχρηστα σνακ για να πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή να δώσετε στα παιδιά για το σχολείο.
Παραλλαγή: Βάλτε ρούμι στο μίγμα, κάντε σοκομπαλίτσες και τυλίξτε τες σε κακάο.
ΥΓ: καλά που και η φωτ. μηχανή μου είναι μπουρούχα και φλουτάρει το περιτύλιγμα, έτσι θα αποφύγω τη μήνυση:)

16 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Eμένα πάντως με γοήτευσες (και ουχί απογοήτευσες) μ΄αυτά τα energy barakia!!!
Κι αν κατάλαβα καλά, οι αναλογίες πρέπει να τηρηθούν αυστηρά???
Και τι να κάνω που όταν μαγειρεύω θέλω άκρα σιωπή και δεν "δημιουργώ" με την μουσική στη διαπασών??
Στον πολ/σμό και Γεωμετρία πάντως τα καταφέρνω μια χαρά:))
Και για να σοβαρευτώ και λίγο, θέλω κι εγώ να φτιάξω barakia!!!

Juanita La Quejica said...

Η παραλλαγή είναι για μένα! Ρούμι, μπράντυ, ίσως και λίγη τριμμένη κουβερτούρα για πιο σοκολατένια γεύση; Ιδανικό μεζεδάκι για εκδρομή, για ορειβασία, για περπάτημα στην εξοχή τώρα που πιάνουν τα κρύα!

Anonymous said...

Arista kai me tono!!!molis ksempleksw prepei na to ftiaksw!!!pragmati idaniko,gia ektos kai entos spitiou,gia mikrous kai megalous!!!
exw trelathei me oles tis suntages sas!!!
auto den einai ena aplo -blog-alla mia terastia anthodesmh!!!gemath xrwmata kai murwdies gargalistikes!
pou se taksideboun ston panemorfo kai dhmiourgiko kosmo ths kouzinas!!!

tassoula said...

Τέλειο.Θα τα λατρέψει και ο μικρός.Μπράβο.Πολύ ωραία συνταγή!!

kiki said...

Γουστάρω περιγραφή....:-p

Μάγια said...

σας βγάζω το virtual καπέλο μου και για την ωραία συνταγή και για την περιγραφή!

μόνο που ο συνδυασμός "ανοιχτό στόμα λόγω γέλιου" και "τρέξιμο σιέλου λόγω λαιμαργίας" είναι καταστροφικός για το πληκτρολόγιό μου! :Ρ

heart n soul said...

έλενα τα barakia είναι τέλεια μετάφραση, σας την αφιερώνω :))
τις αναλογίες τις τήρησα αυστηρά γιατί ήθελα να πετύχω ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με το αγοραστό...baraki! Αν θέλετε να παίξετε με τις αναλογίες και τα συστατικά, με την ευχή μου, κόρη παχνιδιάρα, αρκεί στο τέλος η μάζα που θα έχετε να κόβετε και να κρατάει το σχήμα της, να μη διαλύεται.


Juanita πώς με νιώθετε:) Έτσι όπως τα λέτε είναι, ιδανικό για πεζοπορίες και κρύα. Και το άλλο το σχόλιό σας για τον Κανάκη τι μου θύμισε αχ, εκεί πρωτοέφαγα "παγωτό σικάγο" αν και τις πιο πολλές φορές έπαιρνα το σπέσιαλ, με τρεις κάδους σαντιγύ από πάνω και μια καρδάρα σιρόπι. Για τα σοκοβραχάκια και το συντριβάνι δεν ήξερα!

Κλειώ φτιάξτε εσείς αυτό κι εγώ θα κάνω το μαστιχοπρωινό και το σαφρανοβραδινό σας :))

Τασούλα περιμένω την ετυμηγορία του μικρούλη σας :))

oneiromageiremata γουστάρω που γουστάρετε :))

μις μάγια danke:) ο συνδιασμός σας ακούγεται παρόμοιος με τον δικό μου "καφές-τσάι-κουλουράκια-σάντουιτς-ό,τι-μας-βρίσκεται-τέλος-πάντων" και πληκρολόγιο :))

heart n soul said...

έλενα θα τα κάνετε δηλαδή barakia άνευ μουσικής? εγώ δηλαδή τα έκανα music bar? κάτι σε piano bar ίσως?;p
Μια που 'σται καλή Θα 'ρχομαι σε σας για τα δύσκολα μαθηματικά προβλήματα τότε εγώ η τριτοδεσμίτισσα:)

Natassa said...

και πικαπ έχουμε και iggy έχουμε και stooges έχουμε και η ανάγνωση της συνταγής λίαν απολαυστική καλή ιδέα, αλλά πάνω απ όλα μ αρέσει η ιδέα της κατάληξης music bar! θα το δοκιμάσω :)

heart n soul said...

natassa τέλεια! Είστε πλήρως εξοπλισμένη και δεν θα είχατε καμμία απολύτως δικαιολογία να μη τα φτιάξετε! Ρίξτε και μια πενιά για μας:)

ΕΛΕΝΑ said...

Heart έχεις απόλυτο δίκιο!! Baraki χωρίς μουσική, δεν γίνεται.
Υπόσχομαι την ώρα που θα τα φτιάχνω να μερακλωθώ καταλλήλως.
Υπόσχομαι επίσης να παράσχω την βοήθεια και τα φώτα μου σε δύσκολες ασκήσεις Μαθηματικών, στις οποίες πλέον έχω αποκτήσει ειδικότητα, τόση που κοντεύω να ...παραμορφωθώ:)

heart n soul said...

κόρες και κούροι, ακούσατε την έλενα? bake n maths n rock'n'roll υπόσχεται, εύγε!

witchofdaffodils said...

καλημέρα!
πολυ ωραιο και υγιεινό, θα το μελετήσω αρκούντως αργοτέρως, βιάζομαι τώρα, έχω σεμινάριο (με τη σασα νταριο:))

elie said...

Ένα αντίστοιχο ΒΙΟσκεύασμα κέρασαν την κόρη μου προ ημερών σε ΒΙΟμάγαζο και κόντεψε να φάει και το χαρτί.
Λες να αρχίσω να τα φτιάχνω μόνη μου (αφού διαθέτουμε τον απαιτούμενο μουσικό εξοπλισμό)?
Αν -λέμε τώρα- δεν τα φάμε όλα με μιας, πού να τα διατηρήσουμε (βαζάκι ίσως?)

Λαμπρινη said...

Πολύ ωραίο !! Μπράβο :) Πρόσφατα έφαγα ενα με μουσλι και σταφίδες και πραγματικά σκεφτόμουν οτι δεν θα είναι πολυ δύσκολη η "αντιγραφή" !

heart n soul said...

witch, φιλιά στη σάσα,περάστε αργότερα, ανοιχτά θα είμαστε:))

elie, λέω! Τα δικά μου τα διατήρησα τυλιγμένα ατομικά, σε ταπεράκι στο ψυγείο (δε νομίζω ότι είναι απαραίτητο στην κρύα κουζίνα μου, άλλα λέμε)

λαμπρινή, αντιγράψτε ξεδιάντροπα! Μπορούμε να οργανωθούμε επίσημα ως The Kitchen Hackers;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...