Saturday, January 19, 2008

Mια μαγική μους

Τι έφαγε η Ωραία Κοιμωμένη (δεν φταίω εγώ, η sweet oneiromageiremata με προκάλεσε!) όταν ξύπνησε μετά από 100 χρόνια μοναξιάς και ένιωσε μια κάποια δυσφορία στην κοιλιακή χώρα (εμ, εκατό χρόνια "απραξίας" είναι αυτά, δεν είναι παίξε γέλασε). Μα μια ελαφριά, μαγική μους φυσικά, φτιαγμένη με φρούτα και...ψύλλιο. Τι 'ν' τούτο:
Το Psyllium seed husk, το εξωτερικό μέρος του σπόρου του φυτού αρνόγλωσσο το ψύλλιο ή ψυλλόχορτο (flea seed ή plantago psyllium ή plantago ovata ή plantago indica ή Plantago isphagula), που απαντάται στις μεσογειακές περιοχές, είναι ένα μαγικό προϊόν που βρίσκω εδώ στα υγιεινάδικα. Γιατί μαγικό; Γιατί όταν αυτά τα μικροσκοπικά διάφανα φλουδάκια (σαν πολύ ψιλό διάφανο σιμιγδάλι ένα πράμα) ανακατευτούν με υγρό, νερό ή χυμό, μετατρέπονται σε ζελέ. Οι μαγικές του ιδιότητες δεν σταματούν εδώ. Έχει επίσης και ιαματικές ιδιότητες: η ζελατινοειδής του μορφή, το γεγονός ότι πολλαπλασιάζεται σε όγκο όταν βραχεί, καθώς και το ότι δεν απορροφάται από το έντερο, όπως οι ίνες, το κάνουν πολύτιμο σύμμαχο στην καταπολέμηση της χοληστερίνης, δυσκοιλιότητας, διάρροιας, υπεργλυκαιμίας, παχυσαρκίας, εντερικούς ερεθισμούς, και γι΄αυτό χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό τροφίμων, όπως δημητριακά για πρωινό, αλλά και σε καθαρτικά σκευάσματα. Στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει αυγά ή ζελατίνα, γενικά για να "δέσει" και να πήξει υγρά υλικά, χωρίς την προσθήκη λίπους και θερμίδων και προσδίδoντας παράλληλα τις καθαρτικές του και χορταστικές του (προκαλεί την αίσθηση κορεσμού) ιδιότητες. Θα βρείτε διάφορες συνταγές, όπως μπισκότα, μιλκσέικ, πάνκεικς, μάφινς κλπ., μέχρι και βιβλία συνταγών (ιδανικές για δίαιτα, διαβητικούς, βίγκαν, ωμοφαγία κλπ) έχουν γραφτεί.
Εδώ παραθέτω έναν δικό μου αυτοσχεδιασμό, φυσικά πιστό αντίγραφο της μους που έφαγε η Ωραία:
2 κουταλιές της σούπας σκόνη ψύλλιου
1 κούπα φρούτα (εγώ χρησιμοποίησα 1 μικρή κονσέρβα ανανά σε χυμό, με τον χυμό της)
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 0% λιπαρά
αυτά
Χτύπησα αλύπητα το ψύλλιο με τον ανανά και τον χυμό στο μπλέντερ. Πρόσθεσα το γιαούρτι και χτύπησα ακόμα λίγο. Γέμισα δυό μπωλάκια (μπορείτε και με κορνέ αν δεν βαρίεστε, για το εφέ). Ψυγείο για καμμιά ώρα. Ιδού:Ωραίο πρωινό, καλό να πιείτε και κάτι μετά, 1-2 ποτήρια, χυμό, νερό στην υγειά σας, βοηθάει. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κι άλλα στη μους σας αν θέλετε, μέλι, σιρόπι σφένδαμου, ψιλοκομμένα φρούτα, ή να την κάνετε μόνο με χυμό, χωρίς γιαούρτι, θα γίνει πιο πολύ σαν ζελέ φρούτου τότε. Η σκυτάλη στη Ζάκυνθο, για να μάθουμε τι έκανε μετά η Ωραία.

20 comments:

ΕΛΕΝΑ said...

Να υποθέσω δηλαδή ότι κι εδώ στα υγιεινάδικα θα βρούμε ψύλλιο??
Πολύυυυ παλιά θυμάμαι ότι το αγόραζα (για θεραπευτικούς σκοπούς) από το φαρμακείο. Πάνε πολλά χρόνια που δεν το έχω δει, νόμιζα ότι έχει αποσυρθεί.

heart n soul said...

ole elena! κι έλεγα ποιος θα λύσει το μυστήριο "ψύλλιο εν Ελλάδι" Υποψιαζόμουνα τη ματζουνο-μάγισσά μας αλλά να που χτυπάσατε πρώτη, "τεμπέλα"! ;))

ΕΛΕΝΑ said...

Η ματζουνομάγισσα, δεν υπάρχει περίπτωση, σίγουρα γνωρίζει τα πάντα περί ανευρέσεως "ντόπιου" ψυλλίου. Αναμένομεν τα φώτα της:))

kiki said...

Κάτι μου θυμίζει αυτό το ψύλλιο κι εμένα.
Χμμμμμμμμμ δύσκολα μου βάζετε μανδάμ Χαρτ. Χμμμμ μούμπλε ντούμπλε...
Έπρεπε πρώτα να βαρυστομαχιάσει με κάτι και μετά να γράψω εγώ κάτι για να ελαφρύνει! Χαχα!...
Χμμμμμμμμμμμ δύσκολο....κάτι θα σκεφτώ...

heart n soul said...

δύσκολο? εσείς? άντε καλέ, με κάνατε και γέλασα!:))

heart n soul said...

πάντως μια ανακούφιση τη νιώθω που σας βρίσκω όλες...ψυλλιασμένες, έλεγα ότι θα πέσει κράξιμο και γενική κατακραυγή!

kiki said...

Εμ...δυσκολο δεν είναι μετά το ψύλλιο να σκεφτώ κάτι για να το κολλήσω;;;

Nena said...

Κι εμένα αλύπητα με χτυπάς και δεν ψυλιάζομαι κάτι, εκτός από γεύση...

Μάγια said...

εγώ πάλι αυτό το ψύλιο πρώτη φορά το ακούω! πολύ θα ήθρλα να το δοκιμάσω όμως!

Αγγελική Ν said...

Μαντάμ Heart, Μους με ψύλιο, μετά από 100 χρόνια μοναξιάς? Χάθηκε σαμπάνια με φράουλες, με χαβιάρι, με πατέ τέλος πάντων....Πρoσωπικά θα προτιμούσα άλλα 100χρόνια ύπνου, παρά "ψύλιο"…. Όσο για τον πρίγκιπα, τι να την κάνει? Θα σκεφτεί τόσο δυσκοίλιο άτομο δεν κάνει για τρελίτσες!

heart n soul said...

nena, μάγια, αγγελική, ο φλοιός του ψύλλιου είναι άγευστος, έτσι η γεύση του φρούτου είναι αυτό που γευόμαστε. αγγελική, μα γι' αυτό ακριβώς έπραξε έτσι η ωραία, για να δείξει στον πρίγκιπα ότι δεν είναι μόνο εμφανίσιμη, αλλά ξέρει και από οικιακή οικονομία.

Anonymous said...

kardoula!!me ebales se problhma mnhmhs!kapou to kserw!kati mou leei!to elege!!psullion to bohthhtikon!h mama mou...!!apo to farmakeio fusika!!!gia skepsou....ti mporei na kaneis!!!xilia duo pragmata!!xaxaxa!!!tha prospathsw na to brw edw!!filakia!!!

witchofdaffodils said...

Ψύλλιο έφαγε η ωραία? ψύλλιο, όχι σαμπάνιες? όχι νέκταρ?

αν ήξερε ότι έπρεπε να τρέχει στα υγειινάδικα, θα το σκεφτόνταν 2 φορές πρίν την πέσει για 100 χρόνια :))

YΓ πάντως όταν ζηωτώ πλάτανγκο στο μπαχαρ μου δίνουν αποξηραμένα φύλλα, σπόρους ως τώρα δεν έχω βρεί, με βάζετε στ τριπάκι heart!

Juanita La Quejica said...

Αν με διαβεβαιώνετε ότι δεν μυρίζει περίεργα το ψύλλιο, να το δοκιμάσω. Δεν το είχα ξανακούσει, αλλά μια ψυχή από το μπλογκ μου σφύριξε στο αυτί ότι μπορεί να με ενδιαφέρει το συγκεκριμένο προϊόν.

Penelope said...

Μόνον στα "χειροποίητα" καθαρτικά του παρελθόντος το θυμάμαι (απο τον παππού και τον πατέρα μου, όταν τα φάρμακα φτιάχνονταν με το γουδί). Αλλά ότι θα το έβρισκα σε συνταγούλα για φρουτάκια... τι να πω;

heart n soul said...

kleiw μας κι εσύ ψυλλιασμένη κορίτσι μου?!

μαγισσούλα, μόνο εσύ δεν με εκπλήσεις:) φύλλα πλάτανγκου ε? (τι κάνουν άραγε?) Για τη συνταγή δεν χρησιμοποιείται ολόκληρο τον σπόρο αλλά το husk, τον ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΦΛΟΙΟ δηλαδή, που πουλιέται χωριστά κι είναι σαν άσπρη σκόνη κάπως. Και για να λύσω την απορία έφαγε ψυλλομους να ρθει στα ίσα της και να μπορεί μετά να το ρίξει στις σαμπάνιες και τις κολοκυθόπιτες:)

Juanita σας διαβεβαιώνω, σας διαβεβαιώνω!:)

penelope, κι εσείς γνώστρια?! έκανα συνταγή fusion δηλαδή, παράδοση with a modern twist:)

elie said...

Μ' εμένα πάντως τα κατάφερες... Αδιάβαστη η elie, πάει να μελετήσει για Σεπτέμβρη!

Anonymous said...

Αν και λιγο αργα το σχολιο μου,το ψυλλιο σε σπορους το βρηκα στο "Ελιξηριο" στην Ευριπιδου.

heart n soul said...

Χριστίνα, ποτέ δεν είναι αργά!:)

Ευγενία said...

Κι εμένα λιγάκι καθυστερημένο το σχόλιό μου εδώ... Έχω αγοράσει σπορους ψυλλίου και δεν ξέρω πως να το χρησιμοποιήσω.. Αυτό δηλαδη δεν έχει υπακτική δράση? Ή τελοσπάντων τι δράση έχουν οι σπόροι; Μη τυχών ξέρει κανείς και πώς πρέπει να συνδυάζεται με το νερό;;;(ασχετο με την συνταγή αυτό αλλά δεν ξέρω και που αλλού να ρωτήσω!)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...